Popularna zagrebačka glazbenica nije vegetarijanka, no rado daje prednost jelima baziranima na povrću, u kojima uživa i njezin dečko Matija Cvek, ovogodišnji dobitnik dva Porina. Evo što se u rano proljeće krčka u njihovoj kuhinji...
Posljednjih tjedana posebno je veselo u domu zagrebačke glazbenice i modne influencerice Nike Turković. Njezin dečko, pjevač Matija Cvek, s dodjele Porina vratio se s dvije pobjedničke statue, koje su se pridružile zavidnom broju nagrada koje par skuplja na svojoj blagovaonskoj komodi (osim glazbenih, tu je i jedna modna koju je Nika dobila kao domaća ikona stila), telefon ne prestaje zvoniti, a dinamičnoj atmosferi pridonosi i njihova kujica Blue, koja je oduševljena kad su svi kod kuće. Pogotovo kad se okupe za stolom, uz neki od Nikinih ili Matijinih specijaliteta.
Ovaj mladi par glazbenika nije usklađen samo po pitanju umjetničkog izričaja nego cjelokupnog životnog stila: oboje su kreativci, hedonisti, estete i - gurmani. "I Matija i ja volimo i jesti i kuhati, svatko ima neke svoje gastro adute, a ja sam u kuhinji malo češće nego on jer me ta aktivnost iznimno zabavlja i umiruje. Volim smišljati nova jela i gledati Matijine reakcije kad ih proba", kaže Nika, koja je velika obožavateljica vegetarijanske prehrane.
"Tijekom dvije godine koliko sam živjela u Londonu, gdje sam studirala, hranila sam se isključivo vegetarijanski. U tako velikom gradu mogućnosti su neograničene, baš kao i restorani koji nude tu vrstu kuhinje. Nisam postala vegetarijanka iz uvjerenja, nego zato što sam osluškujući vlastito tijelo shvatila da mi meso baš i ne odgovara. Možda to ima veze s činjenicom da su se u mojoj obitelji spravljala makrobiotička jela još dok sam bila djevojčica", kaže Nika. Kuhati je naučila gledajući svoju mamu i baku koje su iznimno vješte kuharice, ali i improvizirajući.
"Nisam tip koji se slijepo drži recepta, štoviše, uglavnom ih izbjegavam i kuham po osjećaju, najviše jela u kojima prevladavaju biljke te ribu. U posljednje vrijeme navukla sam se na zdrave sokove pa svaki dan započinjem sokom od celera, jednog limuna i malo agave, a moj apsolutni gastro favorit je vegetarijanski curry. Luda sam za ljutom i začinjenom hranom pa je moj kuhinjski pult uvijek pun začina s raznih strana svijeta." I ne samo njih: u vazi uz sudoper Nika ne drži cvijeće, nego stručak lista celera i svježe mrkve, kako bi joj uvijek bili pri ruci.
VEGETARIJANSKI CURRY
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 mala brokula
- 1 dimljeni tofu
- 1 šalica integralne basmati riže
- 1/2 limenke punomasnog kokosovog mlijeka
- 2 režnja češnjaka
- 1 komadić đumbira
- 1 limeta
- zeleni curry prah
- sušeni čili
- svježi peršin
- sezam
- sol i papar
Staviti kuhati integralnu basmati rižu 20-ak minuta ili po uputama na pakiranju. Povrće narezati po želji i pirjati na ulju po želji (ja sam koristila maslinovo) 10-ak minuta. Istisnuti češnjak i nasjeckani đumbir, dodati 2 jušne žlice zelenog curry začina i, ovisno o ukusu, 2 čajne žličice suhog čilija. Iscijediti sok od 1 limete i dodati pola limenke punomasnog kokosovog mlijeka. Kuhati dok se sve ne poveže; posoliti i popapriti po ukusu. Za to vrijeme narezati dimljeni tofu na kockice i u drugoj tavi ga popržiti na malo ulja, dok ne bude hrskav s jedne i druge strane (na pola prženja okrenuti sve kockice da bude ravnomjerno).
Kad se sve komponente poslože; servirati malo riže s kokos curry povrćem i tofu sa strane. Sve pokapati iscijeđenom limetom i posipati svježim peršinom, kao i s malo sezama za kraj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....