Fitoaromaterapeutkinja u vrtu u Međimurju uzgaja razne vrste povrća i začinskog bilja, koje pripravlja za svoju obitelj u kombinaciji sa žitaricama i pokojom egzotičnom namirnicom, ali i objavljuje na Instagram profilu.
Premda je Graciji Petek iz Nedelišća pokraj Čakovca prva ljubav bila medicina, koju je i studirala, zbog strasti prema prirodi, ljekovitim pripravcima i zdravoj prehrani promijenila je obrazovni put i postala - fitoaromaterapeutkinja.
Zaposlena je kao voditeljica healthness i wellness odjela u međimurskim termama, vodi blog Kiwi Go Crazy u kojem promovira zdrav život i prehranu te izrađuje prirodnu kozmetiku i eterična ulja.
Čitajte i: Čokoladni tart lagan kao perce! Omiljeni desert u zdravom receptu koji će obožavati baš svi
- Školovala sam se na području aromaterapije, herbalne medicine, antropozofije... A često sudjelujem na raznim edukacijama, seminarima i predavanjima svjetskih stručnjaka iz alternativne medicine. U prevenciji zdravstvenih problema jednu od najvažnijih uloga ima prehrana pa je to nešto čemu pridajem najveću pažnju - kaže Gracia koja je posljednjih deset godina veganka, a mesa se odrekla jer joj je jako smetala okrutnost prema životinjama u uzgoju.
- Trudim se da su svi obroci pripremljeni od cjelovitih i prirodno uzgojenih namirnica, koje kod nas u Međimurju nije teško nabaviti. Imamo i nekoliko biodinamičkih uzgajivača povrća i voća, a ja, kao i mnogi u našem kraju, imam mali vrt u kojem rastu mrkva, batat, krumpir, lisnato povrće… - dodaje Gracia, koja spravlja i jestive pripravke od melise, paprene metvice, bosiljka, ružmarina te koristi prahove nekih egzotičnih, ali vrlo zdravih biljaka, poput plave spiruline, matche i pink pitaje.
Čitajte i: Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice
Recepte smišlja sama, a osim što se egzotične biljke zbog hranjivih svojstava smatraju supernamirnicama, divno oboje jela koja su tada, kaže Gracia, užitak i za oči i za nepce.
Juha od šparoga i arame algi
SASTOJCI
- ½ glavice luka
- 10 - 15 većih šparoga
- 4 sušene shiitake gljive
- 2 srednja krumpira, 600 ml temeljca
- 1 - 2 žlice maslinovog ulja
- himalajska sol
- crni papar
- ¼ žličice sušenog češnjaka
- arame alge
PRIPRAVA
Luk nasjeckati na sitne kockice. U loncu zagrijati 1 - 2 žlice maslinovog ulja i pržiti luk dok ne postane staklast. Oguliti krumpir i narezati ga na manje kocke, dodati luk i kratko pržiti. Šparoge oprati i prelomiti kod tvrdog dijela koji treba odstraniti. Ostatak narezati na dužinu 2 - 3 cm. Luku i krumpiru dodati šparoge i sve zaliti temeljcem. Dodati sušene shiitake gljive, himalajsku sol i kuhati 15 minuta. Kad je krumpir kuhan, izvaditi shiitake gljive i narezati ih na ploške. Ostatak juhe izmiksati štapnim mikserom. Začiniti paprom i dodati još soli prema potrebi.
Slasna palenta
SASTOJCI
- 1 šalica kukuruzne palente
- 3 i ½ šalice povrtnog temeljca
- sol, papar,
- 1 mladi luk narezan na kolutiće
- ½ poriluka narezanog na kolutiće
- 2 - 3 šalice mladog špinata
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- mini ili obični kukuruz
PRIPRAVA
Zagrijati povrtni temeljac do vrenja. Potom smanjiti vatru te dodati palentu. Kuhati je na umjerenoj vatri dok ne postane kremasta (oko 10 minuta), a prema potrebi dodati još malo temeljca. Na tavi lagano prepržiti mladi luk i poriluk (3 - 4 minute) te umiješati u palentu. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem po želji. Oprati špinat te ga preliti vrelom vodom, ocijediti ga, stisnuti rukama i narezati na komadiće. Začiniti češnjakom, solju, paprom i maslinovim uljem te poslužiti s kukuruzom.
Crveni kašoto od cikle
SASTOJCI
- 2 cikle narezane na kockice (kuhane i napola izblendane)
- mladi listovi od dvije cikle narezani na sitno
- 2 mlada luka
- 1 češanj češnjaka
- 250 g heljde, prstohvat cimeta
- 1 mala žličica dimljene crvene paprike u prahu
- prstohvat klinčića
- 2 lista lovora
- prstohvat pimenta
- kopar, sol, papar,
- povrtni temeljac za podlijevanje
- kokosovo mlijeko po želji
PRIPRAVA
Na malo ulja prepržiti luk, dodati češnjak i začine te uba citi kuhanu ciklu. Dodati i umiješati heljdu. Sve podlije vati temeljcem, dok se heljda ne skuha. Na kraju po želji dodati malo kokosovog mlijeka, začiniti i poslužiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....