Delicija bez koje je Uskrs nezamisliv pripravlja se diljem svijeta, a ovi recepti putokaz su za blagdan čiji će se okus pamtiti.
ITALIJA - USKRSNI KRUŠČIĆI
SASTOJCI
400 g brašna, 100 g suhog kvasca, 4 dl mlijeka, 75 g maslaca, prstohvat soli, 2 jaja, 70 g šećera, 6 tvrdo kuhanih i obojenih jaja, 2 žlice mljevenih badema
PRIPRAVA
U zdjeli pomiješati kvasac, toplo mlijeko, sol, maslac, jaja i šećer. Dodati pola brašna i miješati drvenom kuhačom dok se dobije tijesto. Polako dodavati ostatak brašna uz miješanje sve dok tijesto prestane biti ljepljivo. Izvaditi na pobrašnjenu podlogu te mijesiti tijesto dok ne postane glatko i kompaktno. Formirati kuglu, staviti je u namašćenu zdjelu te ostaviti da se diže dok se volumen ne udvostruči. Potom tijesto izvaditi, izrezati ga na 12 jednakih dijelove te umijesiti valjke debljine oko 2,5 cm te dužine oko 35 cm. Dva valjka ispreplesti u pletenicu te formirati krug. Kruščiće premazati umućenim jajem i mlijekom, a u sredinu staviti uskršnje jaje. Posipati ih mljevenim bademima te ih staviti u lim za pečenje na masni papir. Peći 20 - 25 minuta u na 175 stupnjeva.
NJEMAČKA - HEFEZOPF
SASTOJCI
1 šalica mlijeka, 500 g brašna tip 550, 50 g šećera, 2 žličice kvasca, 1 žličica soli, korica jednog limuna, 6 žlica maslaca, 1 jaje, 3 žlice grožđica, 1 žlica listića badema
PRIPRAVA
Kratko zagrijati mlijeko. U velikoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol, kvasac i koricu limuna. U drugoj zdjeli kratko izmiksati mlijeko i jaja te smjesu uliti u posudu s brašnom te dodati listiće toplog maslaca. Miksati dok se sastojci ne spoje u tijesto. Potom ga izvaditi na pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama 10 do 15 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dodati prstohvat brašna ako tijesto postane previše ljepljivo. Kuglu tijesta potom staviti u čistu zdjelu, pokriti krpom ili plastičnom folijom i ostaviti sat vremena da se diže na sobnoj temperaturi. Potom umiješati grožđice i bademe, ponovno malo premijesiti te kuglu tijesta prerezati na tri jednaka dijela. Od svakog izvaljati valjak te ispreplesti pletenicu i spojiti krajeve. Pletenicu staviti na lim za pečenje prekriven masnim papirom, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti još 20 minuta da se digne. Premazati je mješavinom jednog žumanca i žlice mlijeka. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći 25 minuta.
GRČKA - TSOUREKI
SASTOJCI
300 g brašna tip 550, 50 g šećera, 50 g maslaca, 1 dl mlijeka, 2 jaja, 2 žličice kvasca, pola žličice soli, žličica začina mahlep ili ekstrakta vanilije, par kapi likera mastike, nekoliko tvrdo kuhanih jaja, 2 žlice bijelog sezama
PRIPRAVA
U zdjeli pomiješati brašno, sol, šećer, kvasac, mastiku i mahlep. U posudi kratko zagrijati mlijeko i maslac dok se ne otopi. Mlačnu smjesu umiješati u brašno. U drugoj posudi umutiti jaja te dodati brašnu. Miksati na srednjoj brzini oko sedam minuta dok se ne dobije glatko tijesto. Formirati ga u kuglu, staviti u zamašćenu posudu, prekriti i ostaviti dva sata da se diže. Nakon sat vremena tijesto rastegnuti i presaviti, ponovno formirati kuglu i ostaviti da se diže dok se volumen ne udvostruči. Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu, izrezati tri jednaka dijela te formirati tri valjka. Napraviti pletenicu, spojiti krajeve te ostaviti pokrivenu još pola sata da se digne. Tvrdo kuhana jaja utisnuti na svaki kraj pletenice, posipati sezamom te peći na 180 stupnjeva oko dvadeset minuta. Jaja nakon pečenja zamijeniti obojenim uskrsnim jajima.
HRVATSKA - PINCA
SASTOJCI
300 g brašna, 100 g šećera, 20 g svježeg kvasca, 1,5 dl mlijeka, 1 vanilin šećera, 0,3 dl ruma, prstohvat soli, naribana korica jednog limuna, 0,3 dl ulja, 3 žumanca, 200 g maslaca, 10 g oraha, 20 g badema, 20 g grožđica
PRIPRAVA
Kvasac umiješati u toplo mlijeko, dodati malo šećera i brašna. Preostalo brašno prosijati, a u ostatku mlijeka razmutiti jaja. U tu smjesu dodati dignuti kvasac i ostale sastojke te dobro zamijesiti. Tijesto staviti u zdjelu, prekriti i ostaviti da se diže najmanje pola sata. Oblikovati kuglu, premazati je mlijekom, posuti grožđicama, nasjeckanim bademima i orasima. Peći 30 minuta na 150 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....