Svaki dan

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Ljubav prema kuhanju blogerica Matejka Buča pretočila je u blog, a zatim i u kuharicu s receptima za svaki dio dana - od slatkog do slanog. Popričali smo s Matejkom povodom predstavljanja njezine kuharice i otkrila nam je kako je cijela priča krenula, kao i koji joj je recept iz nove kuharice omiljen.

Ljubav prema kuhanju blogerica Matejka Buča pretočila je u blog, a zatim i u kuharicu s receptima za svaki dio dana - od slatkog do slanog. Popričali smo s Matejkom povodom predstavljanja njezine kuharice i otkrila nam je kako je cijela priča krenula, kao i koji joj je recept iz nove kuharice omiljen.

Autorica bloga o hrani Like chocolate i vlasnica studija za sadržajni marketing pod imenom Koohinja - svestrana Matejka Buča (36) ostvarila je svoj san i predstavila u Zagrebu svoju kuharicu na 320 stranica, pod nazivom "Svaki dan".

Više od 115 slanih i slatkih recepata za svaki dio dana, mjeseca i godine nalaze se u kuharici, a recepti su podijeljeni po obrocima. Tu su i rubrike Zimnica te Posebne prigode koja donosi recepte za blagdane i ostala slavlja. Osim recepata, u kuharici se nalaze savjeti za pripremu hrane i planiranje obroka, kao i nekoliko osobnih priča iz njezinog života. Kuharica je tako dobila i osobni pečat te formom i sadržajem podsjeća na autoričin blog kojega vodi već gotovo sedam godina, a krenula je sasvim slučajno.

Kuhanje ju je, kaže, uvijek opuštalo, a kako je bila pod stresom na poslu samo odjednom je otvorila računalo i pokrenula blog, bez ikakvog razmišljanja. Danas na to gleda kao na najbolju odluku u životu jer je otkrila svoje talente i sposobnosti koje nije znala da posjeduje te je danas svoja šefica i prisutnija mama. Evo što nam je otkrila o svojim početcima i današnjem uspjehu.

19.11.2019., Zagreb - U Dezman baru predstavljena je kuharica Matejke Buce.
Photo : Davorin Visnjic/pixsell
Davorin Višnjić / PIXSELL

Možemo reći da ste hobi pretvorili u posao - kako uspjeti u tome, koji je vaš savjet svima onima koji pokušavaju pokrenuti nešto svoje?

- Nikada nisam mislila da će mi blog omogućiti ovo što radim danas, oduvijek sam ga pisala jer sam to voljela i uvijek sam pritom nastojala biti svoja, iskrena i otvorena. Mislim da je to ključno - nisam se opterećivala zaradom ili 'što će drugi misliti' nego sam gurala po svome i radila samo ono što sam željela i u što sam vjerovala. Jako je važno konstantno učiti i ulagati u sebe, prvenstveno zbog sebe, a pogotovo ako planirate jednog dana živjeti od sličnog posla. Ja danas imam svoj mali obrt u kojem se bavim produkcijom sadržaja za klijente iz prehrambene industrije, a to su mi omogućili upravo rad, profesionalnost, dosljednost i upornost - i vjerujte mi, ništa od toga nije došlo preko noći. Sretna sam što radim posao koji radim jer ga obožavam - kreativan je i izazovan, radim puno i u svakom slobodnom trenutku, ali isto tako ovaj mi posao omogućava da sama krojim radno vrijeme i budem više s djecom kojoj sam sada itekako potrebna.

Torba s pivom

Izašla je nova kuharica, kakve nas sve poslastice očekuju u njoj?

- Kuharica je zaista bila moj san zadnjih šest godina, koliko god zvuči kao klišej. Napisala sam ju u dahu jer sam točno znala što želim od nje. Zove se Svaki dan, jer su jela koja predstavljam u njoj namijenjena nama, običnim svakodnevnim ljudima, koji nemaju ideju što skuhati za ručak - ali i za neku posebnu prigodu. Ima 320 stranica, tvrdi uvez i više od 115 provjerenih slanih i slatkih recepata, a uz to donosi i pregršt savjeta za pripremu i planiranje obroka, kao i neke moje životne priče. Meni je divna, obožavam ju i zaista se nadam da će opravdati očekivanja mojih čitatelja koji su mi pružili ogromnu podršku.

Koliko ste dugo pripremali kuharicu i što vam je zadavalo najviše problema, odnosno izazova?

Kuharica je nastala u 4-5 mjeseci, ali koncept i recepti su bili osmišljeni prije nekoliko godina. Kad sam krenula raditi, dala sam si rok od godinu dana, no nekako mi je išlo tečno i dosta lako pa sam odlučila požuriti i izdati ju prije Božića. No to znači da sam radila jako puno te testirala i snimala svaki dan 3-4 recepta. Upravo to je bio najveći izazov - kamo sa svom tom hranom. Recimo samo da su susjedi i prijatelji isprobali mnoga jela iz knjige.

Matejka Buča

U čemu ste najviše uživali prilikom pripreme kuharice?

Dvije stvari su me posebno veselile: Iako inače najviše volim pripremati hranu, ovaj puta sam posebno uživala u slaganju knjige - osmišljavanju dizajna, naslovnice, pisanju tekstova. Taj cijeli proces je za mene bio izuzetno ispunjavajući jer sam pred svojim očima gledala kako nastaje nešto što sam toliko dugo željela. Druga stvar koja me toliko razveselila bili su moji čitatelji. Naime, pozvala sam dobrovoljce preko društvenih mreža da se jave ako žele pomoći u testiranju recepata. Javilo mi se toliko ljudi da je svaki recept iz kuharice testiran 2-4 puta - što znači da su recepte isprobali ljudi vrlo širokog spektra znanja o kuhanju te mi poslali svoje dojmove koji su mi bili neprocjenjivi u izradi finalne verzije knjige. Na tome sam neizmjerno zahvalna.

Kako izgleda priprema ručka u vašem domu, sudjeluje li ponekad cijela obitelj u pripremi?

Ručak najčešće pripremam na brzinu, od namirnica koje imam u hladnjaku - iako se nastojim disciplinirati i planirati obroke unaprijed. Djeca jako vole sudjelovati u pripremi hrane, ali najčešće ih uključim kad spremam slastice - keksiće ili kolače. Obožavaju mijesiti tijesto, valjati ga i izrezivati keksiće. Kuhinja bude puna brašna i mrvica, ali ne smeta kad imam tako dobro društvo.

Koje namirnice se uvijek nalaze u vašem frižideru?

Osim standardnih namirnica poput jaja i mlijeka, za vrijeme jesenskim mjeseci uvijek imamo bundeve jer je obožavamo i u slanim i u slatkim kombinacijama. Također, čokolada i prah vanilije su neizostavni - vanilija mi je omiljeni začin i dodajem je u gotovo sva slatka jela koja pripremam.

Bliže nam se blagdani i vrijeme kolača...Imate li tradicionalni kolač koji pripremate svake godine?

Tradicionalnih slastica se uglavnom drži mama, a ja gotovo svake godine isprobavam nešto novo. I inače rijetko ponavljam recepte, osim nekoliko favorita koje jedemo još od djetinjstva, no imam previše ideja da bih stalno kuhala ili pekla isto. Za Božić smo dosta neumjereni jer svi volimo peći kolače pa se na obiteljskom stolu zna naći i preko 20 vrsta slastica - no srećom, sve se pojede i podijeli. I u kuharici sam podijelila nekoliko božićnih recepata koje volimo, a jedan od njih - komisbrot - recept je moje none koja više nije s nama.

Matejka nam je iz svoje nove kuharice izdvojila jedan od svojim omiljenih recepata. Kako je napisala u kuharici, ovaj obrok je pun pogodak za laganu večeru - brzi recept njoka od ricotte koji se pripremaju znatno brže od klasičnih krumpirovih njoka, a okus i tekstura su im odlični, lagani su i divno se slažu s različitim umacima poput aromatičnog pesta od brokule i oraha.

Ricotta njoki s pestom od brokule

Sastojci za njoke

500 g ricotte

2 žumanjka

1 žličica soli

3 – 4 žlice ribanog parmezana

250 – 300 g oštrog brašna

Pesto od brokule

1 srednje velika brokula

10 listića kadulje

1 češanj češnjaka

35 g oraha

35 g parmezana

Sok od ½ limuna

85 ml maslinova ulja

Za posluživanje

Ribani parmezan

PRIPREMA

U zdjeli pomiješajte ricottu, jaja, sol i parmezan pa malo-pomalo dodajite brašno mijeseći vilicom. Kad smjesa postane gušća, stavite je na radnu plohu i mijesite dalje rukama dodajući brašno po potrebi sve dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte tijesto u dva valjka pa narežite na komadiće željene veličine. Svaki komadić tijesta oblikujte rukama u kuglicu pa utisnite vilicom. Tako će umak bolje prionuti za njoke.

Brokulu kuhajte 5 minuta u slanoj vodi, ocijedite i ohladite. Stavite je u multipraktik, blender ili sjeckalicu zajedno s ostalim sastojcima te miksajte dok se sve ne usitni i ne ujedini. Po potrebi dodajte još malo ulja, pesto ne smije biti suh. Njoke kuhajte u kipućoj, posoljenoj vodi 3 – 4 minute, dok ne isplivaju na površinu. Vrlo su brzo gotovi. Iscijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. U tavu stavite njoke, pesto i po potrebi malo vode od kuhanja njoka pa sve pomiješajte i kuhajte 1 – 2 minute, dok se ne zagrije. Poslužite posuto ribanim parmezanom. Dobar tek!

Linker
22. studeni 2024 21:16