Zahvaljujući Zagrepčaninu Dariju Kožulu i ponudi njegova bistroa u Bolu na Braču o jelu se promišlja na ‘zeleni’ način - donosimo recept za njihovu hit vege salatu!
Bol na Braču među najpoznatijim je surferskim odredištima na Jadranu, a uskoro bi mogao postati i epicentar zdrave hrane. Nakon što je 2018. na plaži Zlatni rat osvanula street food kućica BioMania, koja je na Tripadvisoru dobila najvišu ocjenu za gastro ponudu na otoku, nedavno je i u mjestu otvoren istoimeni bistro. Njihov je vlasnik Zagrepčanin Dario Kožul (54), a projekt je, kaže, ostvario uz pomoć dviju žena. Najprije je to bila Madhavi Cvitković, a sada je chefica Višnja Lažeta.
- Vodimo se idejom održivosti pa su nam, primjerice, i pakiranja i pribor za jelo od biorazgradivog materijala, namirnice nabavljamo od lokalnih ekocertificiranih proizvođača, a imamo i vlastiti vrt. Hrana je energija i stoga nam je važan cijeli ciklus, od branja do posluživanja - govori Dario Kožul, sretan što osim turista njihov koncept sve više privlači i mještane.
Oni su ga i potaknuli da obogati standardnu “pizza i gril” ponudu u mjestu. Dariju Kožulu, koji se nekad bavio marketingom, prodajom i nekretninama, “zeleni” se zaokret desio dok je od 2012. do 2016. boravio na Baliju. Ondje je, naime, sudjelovao u izgradnji luksuznog eko resorta, koji je u potpunosti bio socijalno i ekonomski održiv. Kao i njegov gastronomski projekt na dalmatinskom otoku.
Samo za čitatelje Glorije otkrio je omiljeni ljetni recept.
DRESSING OD JOGURTA I MENTE
Sastojci:
- grčki jogurt
- svježa menta
- limunov sok
- himalajska sol
- bijeli papar
- češnjak
- sirup od agave
- maslinovo ulje
Priprava:
Oprane i ocijeđene listiće mente staviti u blender, dodati sve ostale sastojke te miksati dok smjesa ne postane glatka.
FALAFEL
Sastojci:
- 450 g suhog slanutka
- 1 manji luk
- 50 g nasjeckanog svježeg peršina
- 3 - 5 režnjeva češnjaka
- prstohvat soli
- 2 žličice kumina
- 1 žličica mljevenog korijandra
- prstohvat crnog papra
- biljno ulje
Priprava:
Slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i izblendati s nasjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, kuminom, mljevenim korijandrom i crnim paprom. Smjesu staviti u posudu, prekriti plastičnom folijom i ostaviti u hladnjaku 1 - 2 sata. Dodati žlicu vode s prstohvatom sode bikarbone, oblikovati kuglice i pržiti ih u biljnom ulju na 180 stupnjeva. Poslužiti s tahinijem.
Čitajte i:
Ova 3 umaka s različitih krajeva svijeta pristajati će uz sve proljetne salate
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....