Dan sv. Patricka, koji se obilježava 17. ožujka, proslavite složencima i grickalicama u kojima je glavni začin pivo.
Irska je domovina izdašnih složenaca od sezonskog povrća i mesa – pretežito janjetine i govedine – koja pozivaju na repete.
Pijani poriluk s janjetinom
Sastojci (za 4 osobe): 1 kg poriluka, 60 dag janjetine bez kosti, 4 mrkve, 1 pasternjak, 1 list celera, malo kumina, sol i papar po želji, 2-3 dl svijetlog piva, 50 dag krumpira narezanog na ploške, 1/2 glavice ljubičastog luka, ulje po potrebi, malo povrtnog temeljca
Priprava: Ploške krumpira rasporediti u namašćenu vatrostalnu posudu, pa posoliti i začiniti mljevenom paprikom. Po vrhu složiti kolutove luka. Korjenasto povrće i poriluk narezati na kolutove. Janjetinu posoliti, narezati i popržiti. Izvaditi pa na istoj masnoći pirjati smjesu povrća i mesa dok ne omekša. Posoliti, popapriti pa dodati kim i meso. Rasporediti na krumpir, preliti pivom te peći poklopljeno 45 minuta na 180- 200 stupnjeva. Po potrebi dodati povrtnog temeljca.
Pivski ugrizi
Sastojci: 1,20 dag glatkog brašna, 5 dl svijetlog piva, 0,1 dl maslinovog ulja, 2 praška za pecivo, prstohvat muškatnog oraščića, 2 prstohvata soli, 1,25 dag maslaca, 2 žumanca za premazivanje, mak ili lanene sjemenke za posipanje
Priprava: Umijesiti kompaktno tijesto i razvaljati ga na 1 cm. Od polovice čašom oblikovati kružnice, a drugu narezati na trake i zarolati. Složiti u lim na papir za pečenje i peći 15 minuta na 180
stupnjeva. Pred kraj premazati razmućenim žumancima, posuti makom ili lanenim sjemenkama te zapeći. Poslužiti vruće.
Pita od puretine s pivom
Sastojci (za 4 osobe): 80 dag otkoštenog purećeg zabatka bez kože, 2-3 narezane stabljike francuskog celera, 1-2 lovorova lista, 2 dl guinnessa, 1-2 dl pilećeg temeljca, 8 kriški slanine, 1 narezana glavica luka, 2 žlice maslaca, 3-4 žlice punomasnog kiselog vrhnja, 1 žlica senfa, 1 žumance, sol i svježe mljeveni papar po želji
Sastojci za tijesto: 50 dag glatkog brašna, 30 dag maslaca, 5 dag svinjske masti, 1-2 žličice soli, 2-2,5 dl mlake vode
Priprava: U prosijano brašno umijesiti omekšali maslac i svinjsku mast, dodati sol i vodu te izraditi tijesto. Staviti na pobrašnjen tanjur, prekriti krpom i ostaviti 1 sat. Meso posoliti i narezati, dodati lovor i rasporediti u namašćenu vatrostalnu posudu. Preliti pivom i temeljcem, popapriti te peći pola sata na 180 stupnjeva. Maknuti lovor i ohladiti. Na maslacu u tavi popržiti luk, dodati celer i kratko pirjati. Dodati puretinu s pivom, vrhnje i senf. Pirjati miješajući 5 minuta. Tijesto podijeliti i razvaljati. Polovicu staviti u namašćen okrugli kalup da vrhovi vire preko ruba. Rasporediti nadjev, na vrh staviti slaninu i prekriti drugom polovicom. Rubove učvrstiti. Nabosti tijesto vilicom te peći 30 minuta na 180-200 stupnjeva. Pred kraj premazati žumancem i zapeći.
Domaći senf s pivom
Sastojci: 35-40 dag sjemenki gorušice, 1,5 dl piva, 1 žlica soli, prstohvat čilija, 1/2 dl jabučnog octa, 2 žlice senfa, 2 žlice dijon senfa, 6 žlica bagremovog meda, malo muškatnog oraščića
Priprava: Gorušicu usitniti u mužaru, dodati u pivo i ostaviti preko noći u hladnjaku. Uliti u blender, dodati ocat, med, muškatni oraščić, sol i čili te izmiksati u glatku smjesu.
Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....