Salman Rushdie

 TOBIAS SCHWARZ/AFP/PROFIMEDIA TOBIAS SCHWARZ/AFP/PROFIMEDIA
Hit knjiga

Čitali smo novog Rushdieja: Njegov "Nož" raskrinkava intimne i društvene anomalije...

Roman je to meditacije nakon pokušaja ubojstva koji ovog pisca čini najvećom živućom književnom osobom za koju se nadamo da će dobiti Nobela... i da, čekamo hrvatski prijevod!

Roman je to meditacije nakon pokušaja ubojstva koji ovog pisca čini najvećom živućom književnom osobom za koju se nadamo da će dobiti Nobela... i da, čekamo hrvatski prijevod!

Salman Rushdie (77) pisac je koji je, nažalost, na svojoj koži doživio izvršenje fetve – čak nakon što je formalno bila ukinuta. No, za početak, podsjetimo što ona jest. Na web enciklopediji pronalazimo sljedeću definiciju:”fetva ili fatva (arap.), pravno mišljenje ili savjet koji izdaje muftija, posebni poznavatelj šerijatskog prava na zahtjev suca, kadije, ili koga drugoga; na temelju fetve donosila se odluka u prijepornom slučaju. Također i osuda koju izriče vjerski poglavar, npr. f. ajatolaha Homeinija kojom je britanskog pisca indijskog podrijetla Salmana Rushdieja osudio na smrt zbog, navodno, protuislamske knjige Sotonski stihovi i pozvao vjernike da izvrše presudu.” Nisam slučajno izabrao ovu definiciju. Naime, fetva „bačena” na ovog pisca izvor je jednog od većih političkih, religijskih, a samim tim i medijskog skandala kraja 80 – ih godina prošlog stoljeća. Mnogi autori bili su njegovoj strani, na strani ironije, humora, propitivačkog impulsa, na strani slobode govora kao temeljne vrednote misaonog, da ne kažem – civiliziranog pojedinca. Drugi, nemali broj autora podržao je stav da se o religijskim izborima i identitetima smije samo kroz prizmu neupitnog poštovanja govoriti. Naime, o čemu je riječ? Roman ̋Sotonski stihovi ̋ jedno je od najznačajnijih književnih djela 20. stoljeća, objavljeno davne 1988. te je instantno polariziralo i antagoniziralo književnu i širu javnost. Autor je u njemu iznio svoje kritičke stavove o Islamu i muslimanskoj tradiciji te pozvao na raskid s tradicionalnim islamskim apsolutizmom. Objavljivanje ovog djela izazvalo je snažnu osudu većinskog islamskog svijeta.

image

Naslovnica knjiga "Knife"

Njemu kao autoru, uzrokovalo je skrivanje i djelomično izuzimanje iz javnosti, odnosno vrlo kontrolirano pojavljivanje te trajno preseljenje iz Velike Britanije u Ameriku gdje je nastavio svoju impresivnu autorsku karijeru, ali i „privatnu” – pet puta se ženio, ima dvoje djece. Jedan iznimno bogat život ispunjen strahom od ispunjena „kletve”, život po njegovim riječima, pun noćnih mora, koje redovito završavaju grozomorno.

Sekularan kakav jest, ovaj autor ne priznaje da je svojim djelima, nakon „Sotonskih stihova” anticipirao razvoj događaja koji je recentno uslijedio. A uslijedio je brutalan pokušaj ubojstva nožem na njega tijekom jednog predavanja koje je pokušao održati u Chautauqua Institution u Chautauqui.

Preživio je. I donio nam bolan, duboko kontemplativan tekst o tomu iskustvu, ali i pogled na druga životna iskustva – autobiografskom aparaturom s kojom je „istina”provjerljiva onoliko koliko i nije i gdje saznajemo kako pisac sebe vidi kao lika – tragičnim, komičnim, glavnim, sporednim.....

image
TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Ovaj dobitnik Bookerove nagrade ispisao je ono što bi mnogima nama bilo neprepričljivo. Ujutro 12. kolovoza 2022. Salman Rushdie stajao je na pozornici u ustanovi Chautauqua, pripremajući se održati predavanje o važnosti zaštite pisaca od progona, kada je čovjek u crnom - crnoj odjeći, crnoj maski - pojurio niz prolaz prema njemu, vitlajući nožem. Njegova prva misao bila je: „Dakle, to si ti. Izvoli.”

Uslijedio je užasan čin nasilja koji je potresao književni svijet i šire. Sada, po prvi put precizno rekonstruira taj nasilan čin, te ponovno proživljava traumatične događaje tog dana i njihove posljedice, kao i svoje putovanje prema fizičkom oporavku i izlječenju koje je omogućila, kako kaže, ljubav i podrška njegove supruge Elize, njegove obitelj, njegove „vojske” liječnika i fizioterapeuta te njegova zajednica čitatelja diljem svijeta. Knjiga je to u kojoj Rushdie daje uvid u svoje autorefleksivne procese i uspostave raznih intimnih, emotivnih, psiholoških i svakako društvenih "anamneza" - upoznajemo zahvalnog, razigranog, hrabrog, ali i prestrašenog čovjeka koji i dalje, jedino vjeruje u um, etiku i odgovornost. Racionalnost, prije i poslije svega.

Nož kao naziv nije slučajno odabran. Bio je to alat kojim se zamalo završio njegov život, ipak ovaj čarobnjak pisane riječi nožu pristupa i kao simbolu, a ne samo oruđu ili oružju. Metafora je koju valja revidirati i iznova definirati, osmisliti, o(ne)mogućiti. „Knife”(Nož) je dokument sljedećih informacija: Rushdie je na vrhuncu svojih moći, piše oštro, s ozbiljnošću, s nepokolebljivom i neustrašivom iskrenošću. Roman je ujedno i duboko dirljiv podsjetnik na sposobnost (i nužnost?) književnosti da osmisli nezamislivo, te intimna i životna meditacija o životu, gubitku, ljubavi, umjetnosti – i pronalaženju snage da se ponovno nastavi...dalje.

Linker
09. rujan 2024 12:50