Romano Grozić
INTERVJU

Umjetnička ravnateljica Dubrovačkih igara: "Proputovala sam manje-više čitav svijet, ali u budućnosti se vidim u Hrvatskoj"

Pijanistica Martina Filjak, umjetnička ravnateljica 75. Dubrovačkih ljetnih igara, govori kako je odabrala festivalsku temu te po čemu pamti svoj prvi nastup na toj važnoj kulturnoj manifestaciji.

Pijanistica Martina Filjak, umjetnička ravnateljica 75. Dubrovačkih ljetnih igara, govori kako je odabrala festivalsku temu te po čemu pamti svoj prvi nastup na toj važnoj kulturnoj manifestaciji.

"U večeri otvaranja više nisam osjećala tremu. Sa svim mogućim osjećajima suočila sam se u tjednima kad sam donosila odluku da preuzmem ovu odgovornu funkciju. Imamo zanimljiv i raznovrstan program i uigran tim Dubrovačkih ljetnih igara zajedno s ravnateljicom drame Senkom Bulić i poslovnom ravnateljicom Ivanom Medo Bogdanović. Ovu važnu, 75. obljetnicu našeg najvećeg nacionalnog festivala slavimo sa sjajnim umjetnicima, a "signal" da imamo kvalitetan program nedavno nam je dao i BBC Music, uvrstivši nas u 30 najboljih programa i festivala klasične glazbe u Europi", kaže pijanistica Martina Filjak (45), umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara. Iza nje su brojne nagrade i pobjede na pijanističkim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, prijateljstva i druženja s umjetnicima diljem svijeta pa će neki od njih u Dubrovniku nastupiti upravo zahvaljujući njoj.

Koje ste novosti uveli kao umjetnička ravnateljica?

- Po uzoru na velike svjetske festivale, uvela sam princip festivalske teme. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Mediteran, podneblje koje nam je blisko, razumljivo i inspirativno. Surađujemo sa svim gradskim institucijama za kulturu, što je iznimno važno. Naime, dovodimo velika svjetska imena u Dubrovnik, a svijetu koji dolazi u Dubrovnik pokazujemo ono najbolje od grada tijekom festivalskih tjedana. Tu je i mali off ciklus koncerata u kojem su zastupljeni world music i jazz, Ibrica Jusić će u Dvoru proslaviti 60. obljetnicu karijere s programom od Shakespearea do sevdaha, a pri kraju festivala nastupa i Flamenco Show "Tarab" španjolske plesačice Cristine Aguilere. Da ne bi bilo zabune - to nije američka pop zvijezda Christina Aguilera nego njena španjolska imenjakinja.

image
Privatni album

Kojem se koncertu posebno veselite?

- Možda koncertu "Mladi za mlade" koji će se održati 23. kolovoza. Nastupaju dva dobitnika velikih nagrada, pijanist Jan Niković i gitarist Lovro Petretić, te komorni sastavi Umjetničke škole Luka Sorkočević iz Dubrovnika, nagrađeni na nacionalnim natjecanjima. Koncert je humanitarnog karaktera, a prihod ide školi Luke Sorkočevića.

Za koji ste dio programa vi zaduženi?

- Kao umjetnička ravnateljica zadužena sam za cjelokupni smjer festivala i za kompletnu sliku, izbor izložbi, koncertnih programa, traženje zajedničkog sklada, izbor baletnog gostovanja, dok se ravnateljica drame Senka Bulić brine o kreaciji dramskih programa.

Koliko je izvedbi ovog ljeta?

- Uz svečano otvorenje, tu je 21 koncert, osam dramskih naslova, od kojih su dvije premijere u vlastitoj produkciji s festivalskim Dramskim ansamblom, pa tri izložbe, dva baleta ansambla HNK-a iz Zagreba, pa balet "Hamlet" u koreografiji Lea Mujića, četiri izvedbe Folklornog ansambla Linđo te nastup Ansambla Lado.

Koliko ste puta vi kao pijanistica nastupili na Igrama?

- Mnogo sam puta bila gošća u Dubrovniku i na Dubrovačkim ljetnim igrama i ne pomišljajući da ću se jednog dana naći u ovoj ulozi, s druge strane zrcala. Pamtim nastupe u Kneževom dvoru kao mjesto čarobne atmosfere i akustike, koje ima moć da izvuče ono najbolje iz umjetnika, publiku koja pažljivo i znalački prati programe te uigran festivalski tim koji cijelu godinu naporno radi kako bi sve savršeno funkcioniralo.

image
Romano Grozić

Po čemu pamtite prvi nastup?

- Te 2008. održala sam solistički recital u Kneževom dvoru, za koji sam na završetku Igara dobila nagradu Orlando.

Kako ste se fizički i psihički pripremili za žestoki radni ritam od 10. srpnja do 25. kolovoza?

- Nastojala sam dovoljno rano napraviti i objaviti program, kako bi naš tim imao vremena sve odraditi u jednom razumnom vremenskom roku. Pripremam se kao i inače za sve - dovoljno sna, fizičke aktivnosti i zdrava prehrana. Srećom, ne moram nastupati, već se mogu prepustiti i s ostatkom tima uživati u vrhunskim izvedbama svjetskih i domaćih umjetnika.

Što ste sve ponijeli sa sobom planirajući dvomjesečni boravak u Dubrovnik?

- Pored sve moguće odjeće za sve prilike i vremenske uvjete, u mojoj prtljazi su bili prostirka za jogu, mali mikser za smoothieje, Kindle, laptop, punjač za mobitel - stvari bez kojih ne mogu zamisliti svakodnevni život.

Zašto se najradije odmarate u Gorskom kotaru?

- Osim nostalgije koja me veže za taj kraj, gode mi tamošnje zelenilo i svježe noći. Masovni turizam još nije otkrio tu regiju koja je uistinu čarobna i nudi privatnost potrebnu za opuštanje i punjenje baterija.

image
Romano Grozić

Kako održavate liniju i tjelesnu kondiciju?

- Hodanjem, planinarenjem, jogom i zdravom prehranom.

Nastupate li radije solo ili s orkestrom?

- Najradije uz orkestre. Volim taj repertoar, a još više suradnju s drugim glazbenicima i dirigentima, snažan zvuk na pozornici i moćnu zajedničku interakciju. Svirali ste u najprestižnijim svjetskim dvoranama, zbog karijere ste privremeno živjeli u raznim gradovima u inozemstvu.

Gdje se vidite u budućnosti?

- Proputovala sam manje-više čitav svijet, a dulje sam se zadržala u Beču, Rotterdamu, Haagu, Hannoveru i Berlinu. U budućnosti se vidim u Hrvatskoj jer se ovdje osjećam sretno i kod kuće.

Što planirate kad završe Dubrovačke ljetne igre?

- Nadam se da ću imati priliku malo se odmoriti, a u rujnu kreće i nova koncertna sezona. Već me jesenski mjeseci vode na nastupe uz orkestar Staatskapelle Weimar, Orquesta da Casa do Musica u Portu, Orchestra di Padova e Veneto, Cape Cod symphony, Panonsku filharmoniju, dok me komorni nastupi očekuju u Estoniji s Felixom Klieserom i Andrejem Bielowim te u Hrvatskoj, uz Moniku Leskovar, Dunju Bontek i Mariju Andrejas.

Linker
17. rujan 2024 05:43