PRESS
INTERIJERI

Ljepotica koja zrači osobnošću: zavirite u vilu smještenu između mora i Velebita

Villa Cvita se i eksterijerom i interijerom savršeno uklapa u okoliš. To je i bila vizija Ivana Mihoveca iz IMM Design Studija čija je originalna i baš za nju osmišljena rješenja čine uistinu posebnom.

Villa Cvita se i eksterijerom i interijerom savršeno uklapa u okoliš. To je i bila vizija Ivana Mihoveca iz IMM Design Studija čija je originalna i baš za nju osmišljena rješenja čine uistinu posebnom.

Jeste li se kad susreli sa stambenim prostorom koji je savršeno uređen, ali mu nedostaje duše? Ili se pak našli u kući koja potpuno odudara od okoline u kojoj se nalazi? Čak i ako isprva djeluju atraktivno, oba slučaja u konačnici ostavljaju neugodan dojam, jer u prvom se čovjek ne osjeća “kao kod kuće”, a u drugom mu može zasmetati nesklad između prostora i njegova okružja. Zbog toga su to i neki od važnijih izazova kojima dizajner interijera treba doskočiti, što dobro zna Ivan Mihovec Miki, osnivač i direktor IMM Design Studija, iza kojeg je, iako je službeno osnovan 2021., već cijeli niz uspješnih projekata stambenih i komercijalnih interijera. Dakako, važno je udovoljiti i zahtjevima klijenta, uskladiti izvedbu s raspoloživim budžetom, ali i ostaviti neki svoj pečat.

image

Ivan Mihovec Miki, osnivač i direktor IMM Design Studija

PRESS

“Jako volim slušati klijenta, doznati što želi i osjetiti što voli te upoznati njegov stil života, jer sve mi je to potrebno kako bih stvorio prostor u kojem će se on danas-sutra ugodno osjećati. Ako je riječ o domu, onda je bitno da interijer i odiše domom, a ne da izgleda kao neki divni showroom u kojem čovjeku nije lijepo i udobno živjeti. Isto tako, važno mi je doživjeti poziciju na kojoj se određeni interijer nalazi, sagledati i eksterijer da otkrijem kako bi se unutarnji prostor s njim mogao najbolje stopiti, a volim dati i neko vlastito viđenje cijele priče, u nju uklopiti svoj stil i ukus”, otkriva Ivan koji je tako pristupio i projektu Ville Cvite, kuće za odmor u mjestu Seline nedaleko od Starigrad-Paklenice.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

Iako ga je klijent isprva angažirao samo za uređenje interijera, stvar je krenula drugim smjerom. “Poštujem viziju koju je imao arhitekt koji je napravio konstrukciju Ville Cvite, no kad sam je uživo vidio, bila mi je prehladna. S obzirom na to da joj je sa sjeverne strane Velebit, s južne more, a sa zapadne i istočne masline, predložio sam da se osim interijeru malo pažljivije posvetimo i eksterijeru kako bismo ga prilagodili okolini. Dao sam prijedlog da idemo na prljavo bijelu boju u kombinaciji s drvom, odnosno njegovom imitacijom.”

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

Prema Ivanovoj zamisli, fasada kuće je na više mjesta obložena letvicama napravljenim od twixa, otpornog spoja drva i polimera. Vanjština Ville Cvite tako je dobila na vizualnoj toplini i bolje se povezala sa sredinom u kojoj se nalazi. “Taj me zahvat automatski ponukao da se pozabavim vrtom i pristupom kući, tako da sam predložio i biljke koje će se posaditi, 3-4 vrste koje odgovaraju tom podneblju. Danas tako ispred kuće imamo dvije velike, prekrasne masline koje podižu vanjski vizual, zatim jednu piniju na ulazu u dvorište, nekoliko palmi iste vrste te na pojedinim mjestima lavandu. Seline su nebrušeni dragulj našeg Jadrana koji, prema mom mišljenju, tek čeka veliki procvat pa definitivno zaslužuje vile poput Cvite koje se odlikuju visokom razinom arhitekture te dizajna interijera i eksterijera”, smatra Ivan koji je u djetinjstvu ljeta provodio baš u tom mjestu.

image
PRESS
image
PRESS

Posebna i drugačija od susjednih kuća za odmor, Villa Cvita se i interijerom uklapa u okoliš, a posebna su zanimljivost detalji napravljeni isključivo za taj projekt. “Zadovoljstvo mi je napraviti nove stvari, a ne kupiti već postojeće, tako da se zapravo kroz svaki moj projekt dogodi produkt dizajn nekog komada namještaja. Za Villu Cvitu sam, primjerice, dizajnirao krevete iznad čijeg se uzglavlja nalaze gipsani reljefi koji asociraju na Velebit, jednako kao i slika od istog materijala u dnevnom boravku. Sve ih je prema mojoj osnovnoj zamisli napravila mlada talentirana umjetnica Jana Topić”.

image
PRESS
image
PRESS

Kao kontrast ostalima koji su bijeli, jedan je zid u prizemlju obojen u boju koja imitira metal, a ispred njega se nalazi stubište koje vodi na kat. Te dvije razine povezuje i velika tapiserija s motivom masline koja visi pored stubišta, jedan od tradicionalnih elemenata koje Ivan voli kombinirati s modernim stilom kojem je sklon. Dok u prizemlju prevladavaju neutralni tonovi, na katu se išlo na boje, pa svaku od četiri spavaće sobe s kupaonicom krase tapete istog motiva, ali različitih nijansi. Riječ je o Koraljima koje potpisuje Josipa Maras i koji se, iako su nastali za Villu Cvitu, danas mogu kupiti u njenom Studiju Wallart.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

“S Josipom i inače surađujem pa sam joj objasnio svoju viziju tapeta i njihovih boja, a ona si je dala truda i dizajnirala ih. Našao sam i jako lijepu kupaonsku keramiku koja se s njima sjajno nadopunjavala, tako su na kraju svaka soba i kupaonica dobile svoju paletu boja koju slijede i kreveti. Njih su prema mom dizajnu izradili u tvrtki Margalić čija je i sofa u dnevnom boravku”, otkriva Ivan koji kad god je to moguće, surađuje s hrvatskim proizvođačima, pa je tako i vuneni tepih u dnevnom boravku prema njegovu dizajnu napravljen u reGaleriji iz Zaboka.

Linker
08. rujan 2024 00:15