Chef je radio u nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicama. Obožava nordijski stil kuhanja, a u Sabbiji ga je spojio s kvarnerskom kuhinjom.
Postoje ona mjesta koja su toliko kultna, da su postala svojevrstan sinonim za određenu destinaciju u kojoj se nalaze. Za Crikvenicu, nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, to je Restaurant & lounge bar Sabbia. Smješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime - riječ sabbia na talijanskom znači pijesak. Stoga posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji, gotovo utopljenoj u pješčanoj plaži, tik uz more.
Sabbia je otvorena 2006. godine, a već godinu nakon našla se na prestižnoj listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Sastoji se nekoliko različitih dijelova, koji zajedno čine harmoničnu cjelinu za potpuni užitak i opuštanje. Na gornjem katu smješten je restoran s pripadajućom terasom i prelijepim pogledom, s posebno izdvojenim fine dining dijelom pod nazivom Sabbia Nero.
Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil. Radio je u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5. Nakon povratka iz Engleske, radio je u cijenjenom dubrovačkom 360, nakon čega je postao glavni chef u popularnom zagrebačkom restoranu Barbieri‘s.
Na Matijin trenutni rukopis kao chef-a velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.
„Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Budući da sam kuhao većinom samo u kontinentalnoj kuhinji, ovo je za mene novi izazov i priča. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način“, rekao je chef Pavlic.
Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta.
Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta. Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom. U svim ovim specijalitetima gosti mogu uživati na terasi na gornjem katu, iznad plaže, uz času dobro ohlađenog vina, i pogled na zalazak sunca, koji je ovdje uistinu spektakularan.
Vinska karta sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima. Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju i kokteli.
U prizemlju se nalaze Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovima i smoothie-jima i Sabbia Street food & pizza, gdje se može nešto fino i slasno nakratko prigristi nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva.
Ljeto je ovog tjedna i službeno započelo, donijevši sa sobom onu posebnu feel good vibru i bezbrižan duh. A upravo to, uz vrhunsku gastronomsku ponudu i osvježen ljetni meni, očekuje vas u Restaurant & lounge baru Sabbia.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....