Blagdanski dani potiču kreativnost u kuhinji, a božićni ručak uz malo truda pretvara se u pravu zimsku bajku. Svoje recepte otkriva Slavica Šagolj.
LISNATO TIJESTO S PESTOM OD BOSILJKA U OBLIKU BORA
- 2 svježa lisnata tijesta
- šaka svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- 50 g pinjola
- 3 - 5 badema
- 3 češnja češnjaka
- 50 g ribanog parmezana
- 1 jaje za premazivanje
U mužar staviti svježi bosiljak, pinjole, nasjeckane bademe i češnjak te lagano usitnjavati sastojke s dodatkom koje kapi maslinovog ulja. Treba dobiti inu kremastu homogenu smjesu, malo gušću, da prilikom pečenja ne iscuri. Pri kraju bosiljku dodati naribani parmezan. Sve dobro sjediniti. Ako je potrebno, dodati još svježe naribanog parmezana. Svježe lisnato tijesto koje se već nalazi na papiru za pečenje oštrim nožem oblikovati u oblik bora. Isto učiniti i s drugim dijelom tijesta. Da bi oblik bora bio što pravilniji, koristiti ravnalo. Prvi dio oblikovanog tijesta premazati pestom od bosiljka. Po želji dodati još ribanog parmezana. Zatim taj dio preklopiti drugim dijelom oblikovanog lisnatog tijesta. Lagano utisnuti prstima, ne prejako da nadjev ne izađe. Tijesto oštrim nožem narezati na trakice širine oko 2 centimetra, sa svake strane ne sasvim do sredine. Izrezane trake tijesta zarolati. Bor od tijesta prije pečenja premazati razmućenim jajetom. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Jelo servirati toplo.
JUHA OD BUČE
- 1 butternut buča
- 2 manje glavice luka
- 1 veći krumpir
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- sol
- papar
- bučine sjemenke
- nekoliko kapi bučinog ulja
U dubljoj posudi zagrijati ulje te na njemu lagano popržiti luk narezan na sitne kockice. Kada postane staklast, dodati oguljeni krumpir narezan na kockice. Sve pirjati jednu minutu. Zatim dodati buču narezanu na kockice. Povrću dodati temeljac i začine. Kuhati dok ne omekša. Ako je pregusto, uliti još temeljca ili vode. Kuhano povrće usitniti štapnim mikserom. Prije serviranja juhu pokapati s nekoliko kapi bučinog ulja i dodati koju bučinu sjemenku.
PUREĆA ROLADA PUNJENA ŠPINATOM, ŠUNKOM, SIROM I BRUSNICAMA
- 500 g purećeg odreska od prsa
- 100 g špinata
- 150 g pureće šunke
- 100 g ementalera
- 100 g suhih brusnica
- sol
- 1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta
- 1 jaje za premazivanje
- 100 g maslaca
Pureće bijelo meso narezati na odreske te batom za meso lagano istući da budu iste debljine. Meso složiti na papir za pečenje, formirati veliki odrezak i posoliti. Po ci - jeloj površini mesa rasporediti špinat. Na njega složiti šunku, sir i suhe brusnice. Uz pomoć papira za pečenje lagano za - rolati. Roladu s vanjske strane premazati maslacem te je umotati u papir za pečenje i staviti peći u pećnicu na sat i pol na 180 stupnjeva. Maslac i sokovi koje će meso pustiti tijekom pečenja bit će dovoljni da bude sočno. U međuvremenu lisnato tije - sto razvaljati na pola centimetra debljine. Roladu izvaditi iz pećnice, pustiti oko 15 minuta da odstoji u papiru u kojem se pekla. Izvaditi meso iz papira te ga staviti na lisnato tijesto i brzo zarolati jer će od topline jako omekšati. Staviti u drugi lim obložen papirom za pečenje. Lisnato tijesto premazati razmućenim jajetom i staviti peći. Peći 18 do 20 minuta dok tijesto ne porumeni. Sok od pečenja koji je ostao unutar papira za pečenje i u posudi za pečenje koristiti kao umak.
SALATA OD CIKLE, JABUKE I MRKVE
- 500 g kuhane cikle
- 200 g svježe mrkve
- 1 jabuka granny smith
- sol
- ulje
- papar
- 1 žlica limunova soka
Naribati ciklu, mrkvu i jabuku. Povrće promiješati te po želji začiniti s malo soli i papra. Na kraju začiniti limunovim sokom i promiješati.
AROMATIČNI KRUMPIR
- 6 - 8 krumpira jednake veličine
- krupna sol
- crvena mljevena dimljena paprika
- usitnjeni vlasac
- 3 - 4 žlice ulja
- 50 g maslaca
Krumpir oguliti, oprati i s jedne strane zarezati na trakice, ali ne do kraja. Krumpir će se tijekom pečenja razlistati. Začiniti solju, crvenom dimljenom mljevenom paprikom i paprom. Posložiti u nauljenu posudu sa zarezanim krajem prema gore. Posuti usitnjenim vlascem i na svaki krumpir staviti komadić maslaca. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti još pet minuta u pećnici kako bi krumpir dobio koricu. Servirati toplo.
PROKULICE U AROMATIZIRANOM MASLINOVOM ULJU S KADULJOM
- 500 g prokulica
- 50 ml maslinovog ulja
- nekoliko listića svježe kadulje
- krupna sol
Prokulice očistiti i skuhati u posoljenoj vodi. Kuhati maksimalno 10 minuta, da ostanu hrskave. Kuhane odmah preliti vrlo hladnom vodom i pustiti da se malo ohlade. U tavu staviti maslinovo ulje, lagano zagrijati. Dodati listove kadulje i prstohvat krupne soli. Nekoliko minuta aromatizirati sastojke na laganoj vatri. Ocijeđene prokulice obložiti aromatiziranim maslinovim uljem i poslužiti.
UMAK
Tekućinu od pečenja staviti u manju posudu, dodati 50 ml bijelog vina ili prosecca i žlicu gustina. Sve miješati pjenjačom da se gustin otopi te staviti na laganu vatru. Pustiti da lagano zakuha. Maknuti s vatre te tim umakom preliti punjenu roladu od puretine prilikom serviranja.
Još neodoljivih blagdanskih recepata potražite u Gloria Delicijama - donosimo 35 slatkih i slanih prijedloga, priču o čovječuljku od đumbira te razgovore s uvaženim chefovima. Delicije potražite u paketu s Glorijom - u prodaji do 21.12.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....