Dagnje na buzaru

 IVONA BEZMALINOVIć
Slasne delicije

Dagnje, tikvice ili breskve? Chefica Jolanda Vitaljić donosi recepte za neodoljiva i jednostavna ljetna jela

Splitskoj kuharici tijekom turističke sezone ostaje malo vremena za odmor, ali zato svaki slobodni trenutak koristi za bijeg u obiteljsku kuću u Ticama kraj Omiša, gdje ona i suprug ugošćuju prijatelje - uz finu hranu i fino vino.

Splitskoj kuharici tijekom turističke sezone ostaje malo vremena za odmor, ali zato svaki slobodni trenutak koristi za bijeg u obiteljsku kuću u Ticama kraj Omiša, gdje ona i suprug ugošćuju prijatelje - uz finu hranu i fino vino.

Znate onu romantičnu sliku života na Mediteranu - lijepi ljudi osunčana tena, bajkoviti interijeri u kojima vrijeme kao da je stalo, topli dani, stari borovi i razgranati oleandri, priprema ručka u ljetnoj kuhinji... Chefica Jolanda Vitaljić (46) većinu ljeta doista živi tu sliku. Dani su joj, istina, uglavnom popunjeni kulinarskim radionicama koje održava u svom prostoru Kužina u centru Splita, ali zato svaki vikend koristi za odlazak u Tice kraj Omiša, gdje se nalazi ljetna kuća njenog supruga Đenka Ivaniševića.

image
IVONA BEZMALINOVIć

Projektirao ju je krajem šezdesetih Neven Šegvić, Đenkov prastric koji je u tri mandata bio dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a zamislio ju je kao prozor u more. Skrivena u terenu poput garaže i sa stijenkom koja se otvara prema prirodi, kaže Jolanda, ta je kuća pravi mediteranski raj.

image

Splitska chefica svaki slobodni trenutak koristi za odlazak u obiteljsku kuću u Ticama kraj Omiša

IVONA BEZMALINOVIć
image
IVONA BEZMALINOVIć

- Stalno nam dolaze prijatelji, tu se družimo, imamo i roštilj... Za vrijeme korone tu smo provodili cijela ljeta. Udaljena je samo pola sata vožnje od Splita pa doslovce u zadnji tren možemo odlučiti kada idemo u Tice - govori Jolanda Vitaljić, inače Višanka, koja iz roditeljskog vrta u Komiži nabavlja sezonske namirnice za svoja jela.

image
IVONA BEZMALINOVIć

- Moji roditelji se sami brinu o vrtu, suprug im svaki vikend odlazi pomoći, ali ja moram priznati da na Vis ljeti dolazim samo krajem osmog mjeseca, kad u našem vinogradu beremo vugavu. Nažalost, uopće se ne bavim vrtom jer ne stižem, ali skuham sve što se iz njega donese - govori Jolanda Vitaljić, inače autorica kuharica "My Dalmatian Cookbook" i "Vegeterranean Notebook", napisanim na engleskom jer je strancima htjela ponuditi kvalitetan i koristan suvenir iz Hrvatske. Inozemni gosti česti su polaznici njenih gastro tečajeva, a ljeto joj je u tom smislu najaktivnije doba godine. Zato joj, kaže, puno znači kuća u Ticama u koju može skoknuti kad završi sa svim obvezama, neovisno o rasporedu trajektnih linija. Tu se uz jednostavna, a maštovita jela kao što su dagnje na buzaru, tikvice sa šalšom od rajčice i pečene breskve - za koja nam je dala recepte - druže i 15-godišnji sin Šimun i njegovi prijatelji. A kako je kuća u prvom redu do mora, svi se nakon kupanja vraćaju na terasu, gdje u hladovini borova uživaju u njenim gastronomskim majstorijama.

image

Punjene tikvice s domaćom šalšom

IVONA BEZMALINOVIć

PUNJENE TIKVICE SA ŠALŠOM OD RAJČICE

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice (ako je moguće birajte ravne i tvrde)

Za nadjev:

  • 250 g mladog sira (skuta ili svježi sir koji volite)
  • 1 naribana mozzarella (ili topljivi sir po želji)
  • 1 jaje, prstohvat origana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • Sve zajedno dobro povezati

Nadjev možete prilagoditi ovisno o tome što imate u hladnjaku, važno je samo da uvijek imate na umu da mora biti gust i čvrst! Ako je prerijedak iscurit će iz tikvica, bit će ukusno, ali manje lijepo.

Priprema:

Tikvice tanko i uzdužno narezati. To je najlakše napraviti s mandolinom ili običnom gulilicom za krumpir. Trakice slagati u križ, po dvije trakice sa svake strane. Neka se lagano preklapaju. Nadjev stavljati bogato, na sredinu, te ga preklopiti s trakicama sa strane. Dobije se kao mali paketić. Pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva (opcija ventilator). Posudu za pečenje namazati maslinovim uljem, bogato dodati šalšu od rajčica i posložiti paketiće od tikvica. Peći 25 minuta (tikvice se malo napušu i dobiju smeđe točkice).

image

Dagnje na buzaru

IVONA BEZMALINOVIć

DAGNJE NA BUZARU

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • ½ dl maslinovog ulja
  • 1 mali češnjak
  • ½ kitice peršina
  • 2 dl bijelog vina
  • papar (nikako sol!)
  • žlica do dvije krušnih mrvica

Priprema:

Školjke dobro operati, potopiti u hladnoj vodi i isprati nekoliko puta. Nakon toga slijedi čišćenje: jednom rukom držite školjku dok drugom samo iščupajte niti. Ono što je važno da tijekom čišćenja pregledate svaku školjku. Jako važno pravilo: kada su dagnje sirove trebaju biti zatvorene, a kada su skuhane - trebaju biti otvorene. Nasjeckati češnjak i peršin. U tavi lagano zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak i dagnje. Poklopiti neka puste more. Nakon nekoliko minuta podliti vinom, dodati peršin i papar. Kuhati dok se sve ne otvore. Pred kraj staviti krušne mrvice ako volite gušći šug. Za konkretnije jelo možete umiješati i skuhanu tjesteninu - u tom slučaju preskočite krušne mrvice.

image

Pečene breskve

IVONA BEZMALINOVIć

VRUĆE BRESKVE

Sastojci:

  • 3 breskve
  • 50 g maslaca
  • 10 manjih listova kadulje
  • 20-ak grubo nasjeckanih badema
  • sladoled od vanilije

Priprema:

Prepoloviti breskve i izvaditi koštice. Na grill tavici otopiti maslac, dodati listove kadulje i bademe. Nakon minutu dodati i breskve - na način da je prepolovljena strana okrenuta prema dolje. Na srednjoj vatri trebale bi biti gotove za manje od 10 minuta. Provjerite svakako nakon 3-4 minute, a čim dobiju smeđu boju okrenite i pecite još minutu, dvije i s druge strane. Važno je da malo porumene i da budu tople. Ako volite manje porcije, slobodno narežite breskve na manje komade. Breskve servirati tople s kuglicom sladoleda.

Linker
06. rujan 2024 21:10