Radijska voditeljica i producentica zadnje dane ljeta provodi u vinogradu na otoku Šipanu, gdje je merlot već zreo za put do vinarije, ali i do njene pećnice.
Branje grožđa nije za svakoga - jer iziskuje dobru kondiciju i spretne ruke - no Dubrovčanki Dariji Mikulandri Žanetić, vlasnici event agencije, radijskoj voditeljici i izvršnoj producentici nedavno završenog međunarodnog kazališnog festivala Midsummer Scene, posljednje dvije godine to je omiljena aktivnost.
U berbu odlazi na pitoreskni otok Šipan, u mali vinograd svojih prijatelja, a nakon napornog rada najdraže joj je druženje s beračima uz hranu i piće. Ovih dana pobrali su sortu merlot, a sljedećih tjedana čekaju ih sorte koje dozrijevaju kasnije.
Darija se pak uvijek pobrine da grožđe stigne na stol i kao glavni sastojak neke slastice. Vrsna je kuharica, a u njezinim delicijama osim obitelji - supruga Roberta te kćeri Sare i Nore - uživaju brojni prijatelji, festivalski gosti te kolegice iz amaterske kazališne družine Kolarin.
Što od dubrovačkih jela najčešće preporučujete gostima festivala?
- S obzirom na to da se Midsummer Scene odvija ljeti, preporučujemo im riblje specijalitete i laganu morsku hranu. Da se kojim slučajem odvija zimi, na Festu Sv. Vlaha, sigurno bi im rekli da kušaju šporke makarule - tradicionalnu domaću tjesteninu sa šugom od mesa.
A koju biste dubrovačku deliciju zaštitili kao nematerijalnu baštinu?
- Bilo bi lijepo zaštititi džem od naše dubrovačke ljute naranče koji se savršeno sljubljuje i s jelima od mesa i sa slasticama.
Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
- Od mame, svekrve i muževe sestre. One su izvrsne, kreativne kuharice koje sve pripremaju po nekim svojim receptima, sve iz glave.
Kojim jelom volite iznenaditi ukućane ili prijatelje?
- Najčešće spremam riblja jela. I to razne riblje paštete, losos na više načina, tunu, ribe, rakove, sve uz dodatak sezonskog povrća i raznih salata.
Koje vam je omiljeno kuhinjsko pomagalo?
- Kuhača. S njome kuham, pjevam, pričam...
Voćni kolač s grožđem
SASTOJCI
- 7 žlica mlijeka
- 7 žlica ulja
- 7 žlica šećera
- 12 žlica oštrog brašna
- 2 jaja
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- grožđe ili neko drugo voće po želji
PRIPRAVA
Sastojke za biskvit dobro promiješati, dodati bobice grožđa te smjesu izliti u željeni kalup. Peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Kada je kolač gotov, ukrasiti ga bobicama grožđa te posipati šećerom u prahu.
Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Glorija!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....