Donosimo recept za sočan biskvit od mrkve i naranče koji će oduševiti i sve one koji nisu baš skloni ‘zdravijim‘ slasticama.
Svaka dobra stvar trebala bi imati svoj dan, pa tako u nizu onih koji slave čokoladu, kavu, različita pića i hranu - postoji i dan kolača od mrkve. I to je upravo danas, odnosno 3. veljače. A kako najbolje proslaviti tako poseban dan, nego spremanjem jednog sočnog i mirisnog kolača od mrkve.
Kolač kojeg obožavaju mnogi, i zbog svog zdravlja i zbog finoće, odlično će se uklopiti u ove zimske i prohladne dane. A mrkva koja je slatkastog i neutralnog okusa odlično se slaže i s drugim aromatičnim sastojcima i plodovima - poput recimo naranče!
Recept koji donosimo oduševit će sve ljubitelje ova dva narančasta ploda - zajedno daju sočan i mirisan biskvit, kojeg krasi čak i preljev od čokolade te smo sigurni da ćete ovu tortu od mrkve obožavati.
Čitajte i: Šalica sreće za još bolja jutra: Trik kojeg zbog kojeg će vam kava imati savršen okus
Sastojci:
Za biskvit
- 2 šalice pirovog brašna
- 1 i pol šalica naribane mrkve
- 2 žličice ceylon cimeta
- 1 naranča
- 7 žlica šećera kokosovog cvijeta ili 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- šaka oraha
- pola šalice biljnog mlijeka
- 1 žlica sirovog kakaa
- malo ruma po želji
Za kremu:
- 1 malo vrhnje za šlag (200 ml)
- 1 vrećica Šlagffiksa
- krem sir (200 g)
- 1 mahuna vinilijeili žlica ekstraktsa
- 100g šećera u prahu
- Priprema
Priprema:
Mrkvu naribajte što sitnije, a zatim naribajte narančinu koricu. Iscijedite sok od naranče i pomiješajte s uljem i šećerom.
U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, prašak za pecivo, cimet i sitno sjeckane orahe, pa u to dodajte sok od naranče i mrkvu te po potrebi dodajte biljno mlijeko. Smjesu stavite u peći na 40 minuta na 180 stupnjeva.
Za preljev umiješati sa žlicom krem sir, vaniliju i krem sir. U drugoj zdjeli zmiješati vrhnje za šlag sa Šlagfiksom, kada dobijete čvrsti šlag, umiješajte smjesu od sira. Premazati preko kolača koji mora biti potpuno hladan. Čuvajte kolač u hladnjaku i dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....