Protiv gubitka apetita i hranjivih tvari najbolje ćete se boriti laganim obrocima u obliku salata.
Toplinski val ubija apetit, no ove lagane kombinacije donijet će vam prvo osvježenje. Donosimo četiri recepta za četiri raznovrsne i bogate salate. Osim povrća, mesa, ribe, slobodno koristite voće, ako nemate svježe pri ruci, možete posegnuti i za suhim. Sušene rajčice sjajno se u salatama slažu s Mozzarellom, bosiljkom, komadićima pilećeg filea, slatkom paprikom...
Salata s breskvama, rajčicom i feta sirom
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 breskve
- 250 g feta sira
- 5 rajčica
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica sjemenki kumina
- sok od 1 limuna
- 250 g feta sira
- 1 žlica listova svježe mente
- 1 žlica preprženih pinjola
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar
Priprema:
U većem loncu zakuhati vodu pa u nju na 20 sekundi uroniti oguljene rajčice i breskve na kojima je prethodno nožem zarezan oblik križića (i izvađen korjenasti dio rajčice). Iz vrele vode ih odmah staviti u hladnu vodu. Nakon što su se ohladile, oguliti im koru, breskvi odstraniti košticu, a rajčici sjemenke. Narezati ih na kriške pa staviti u veću zdjelu. Sa strane zagrijati manju tavu pa kratko prepržiti odvojeno sjemenke kumina i pinjole. Sjemenke kumina izmrviti u mužaru pa ih zajedno sa sitno sjeckanim češnjakom dodati narezanim breskvama i rajčicama. Promiješati pa preliti umakom od mješavine maslinovog ulja, limunovog soka, soli i svježe mljevenog papra. Ostaviti u hladnjaku sat vremena, a prije serviranja posuti mrvljenim feta sirom, preprženim pinjolima i narezanim listovima svježe mente.
Salata s tunom, krumpirom i maslinama
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g krumpira
- 180 g tunjevine
- 150 g rukole ili mladog špinata
- 50 g zelenih maslina
- sol, papar
- 1 žlica octa
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Skuhati krumpir u kori pa ga pustiti da se do kraja ohladi i narezati na komade. Oprati rukolu i ocijediti masline. Filet tune izrezati na trake, začiniti soli i paprom pa ih staviti peći na vruću tavu, ne dulje od minutu, dvije sa svake strane.
Pomiješati rukolu ili mladi špinat s krumpirom, začiniti uljem i octom, preko salate složiti trake pečene tune i masline, a po želji i kriške kuhanih jaja.
Salata s mahunama, graškom i pancetom
Sastojci (za 4 osobe):
- 450 g mahuna
- 2 šake graška
- 5 jaja
- maslinovo ulje
- 250 g luka
- malo pancete
- sol i papar
Priprema:
Očistiti mahune i kuhati ih u posoljenoj vodi na laganoj vatri 8 minuta. Očistiti i skuhati grašak. U zagrijanu tavu dodati nasjeckanu pancetu, kratko je popeći i izvaditi. Na istoj masnoći popeći luk narezan na rezance. Skuhati jaja, ohladiti ih i prepoloviti. Pomiješati mahune, luk i grašak s pancetom te na vrh staviti jaja i listiće mente.
Salata s mangom, bademima i sušenim rajčicama
Sastojci (za 1 osobu):
- pola manga
- 6 svježih cherry rajčica ili sušenih rajčica
- rukola ili miks salate po želji
- žlica maslinovog ulja
- žlica balzamičnog octa
- bademi
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Isprati i osušiti rukolu. Oprati i prepoloviti cherry rajčice ili upotrijebiti sušene. Mango oprati, oguliti i narezati na kvadrate. Pomiješati rukolu, rajčicu i mango. Dodati im maslinovo ulje, sol i papar te ponovno lagano promiješati. Prije posluživanja preliti salatu balzamičnim octom i posuti bademima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....