Božićni tart

 MARINA RENDULIĆ
ZA SVA OSJETILA

Mmmmm! Imamo najbolji recept za božićni tart, najljepši ukras blagdanskog stola

Zagrebačka slastičarka Ivana Čuljak podijelila je s nama recept za svoj omiljeni blagdanski desert.

Zagrebačka slastičarka Ivana Čuljak podijelila je s nama recept za svoj omiljeni blagdanski desert.

Blagdani su nezamislivi bez kolača, torti i slastica, za koje se uvijek mora naći mjesta na svečanoj trpezi. A ljepši završetak objeda teško je i zamisliti, nego kad nas desert svojim okusom i izgledom uspije iznenaditi za stolom. Zato smo slastičarku Ivanu Čuljak, čija je manufaktura na društvenim mrežama brendirana pod nazivom "Neka jedu kolače", zamolili da s nama podijeli svoj omiljeni recept. I dobili smo neodoljivi božićni tart od šumskog voća i lješnjaka.

Recept za božićni tart od šumskog voća i lješnjaka

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g maslaca
  • 150 šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 350 g brašna
  • 60 g bademova brašna
  • prstohvat soli

Priprava: Maslac i šećer miksati. Dodati jaje i žumanjak. Miksati i zatim postupno dodavati ostale pomiješane suhe sastojke. Na kraju umijesiti sve rukama, zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje sat vremena.


Sastojci za punjenje od lješnjaka:

  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 250 g brašna od tostiranih lješnjaka
  • 25 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 5 g cimeta
  • 5 g klinčića
  • 200 g smrznutog šumskog voća
  • 50 g komadića tostiranog lješnjaka

Priprava: Miksati maslac i šećer. Pomiješati suhe sastojke. Dodavati postupno jaja pa suhe sastojke dok ne dobijete finu ujednačenu smjesu.

SLAGANJE

Prhko tijesto razvaljati i složiti u kalup, puniti pastom od lješnjaka, zatim šumskim voćem i opet završiti pastom od lješnjaka. Posuti tostiranim lješnjacima. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Ohladiti prije ukrašavanja.

MASCARPONE KREMA

Sastojci:

  • 125 g šećera u prahu
  • 250 g mascarponea
  • 75 ml vrhnja za šlag
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 2 listića želatine

Priprava: Izmiksati 250 g vrhnja za šlag. U drugoj zdjeli plosnatim nastavkom miksati šećer u prahu i mascarpone. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. 75 ml vrhnja zagrijati, dodati želatinu da se istopi, lagano umiješati u šećer i mascarpone da se sve lijepo poveže. Na kraju umiješati prethodno izmiksano vrhnje za šlag. Ostaviti da se stisne. Kad je krema čvrsta, njome ukrasiti tart. Od ostatka prhkog tijesta napraviti zvjezdice kojima ćete ukrasiti tart. Dekorirati sa svježim bobičastim voćem i dehidriranim ružicama.

Linker
01. studeni 2024 13:12