TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Traženi okus

Nije nestašica! U potrazi za najboljim sladoledom od pistacije obišli smo zagrebačke slastičarnice i isprobali ponudu

Iako je uvijek na popisu omiljenih, pistacija je ovog ljeta svakako najtraženiji okus sladoleda pa je Glorijina ekipa krenula u slatku misiju - pronaći najbolji!

Iako je uvijek na popisu omiljenih, pistacija je ovog ljeta svakako najtraženiji okus sladoleda pa je Glorijina ekipa krenula u slatku misiju - pronaći najbolji!

Kada su iz McDonald‘sa nedavno objavili da je stigao sladoled od pistacije, odmah je nastao veliki hype, a onda odjednom - nema ga. "Di je nestao pistachio?" pisalo je na komadu kartona koji čovjek drži iznad glave na objavi poznatog lanca brze hrane. Jesu li nestašicu svojeg novog hit proizvoda doživjeli zbog prevelikog interesa ili je to bio samo genijalan marketinški trik? U svakom slučaju, sladoled od pistacije postao je gurmanski užitak za kojim žudi gotovo svako nepce u ovim vrućim ljetnim mjesecima. Kako smo u redakciji Glorije i sami sladokusci, nije nam trebalo mnogo da se odlučimo na "težak" novinarski zadatak isprobavanja najukusnijih sladoleda od pistacije u gradu pa i vama donosimo nekoliko prijedloga.

Slastičarnica b041: Gelato koji rade svaki dan iznova

Iako je sve više mjesta u Hrvatskoj na kojima možete isprobati vrhunski gelato, ovu slastičarnicu u Masarykovoj 25 nikako nemojte zaobići. Dok se u pripremi sladoleda koristi više vrhnja i masnoće, gelato se priprema na nižim temperaturama i miješa se sporije, što znači da je i manje zraka u smjesi pa zato ima gušću, kremastiju teksturu. Taj proces posebno dobro odgovara pistaciji jer glatka tekstura ovog sladoleda zaista miluje nepce. Već na prvi zalogaj kao da kušate pravu pistaciju, a posebno nas je oduševilo to što u ovoj slastičarnici pripremaju sladoled svaki dan iznova i što ga većinom rade ručno pod budnim okom stručnjakinje za gelato koja nas je osvojila svojim entuzijazmom za postizanje vrhunskih okusa. Cijena kuglice: 2,60 eura.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

aRoma gelato: Pistacija stiže iz regije Bronte gdje raste najbolji pistachio

Ako ste vizualni tip, aRoma gelato će vas kupiti na prvu. Korneti različitih boja dekorirani ovisno o okusima, vrhunski gelato i dekoracija za kraj dobitna su kombinacija. No, iako je vizualni dojam sladoleda važan, možemo potvrditi da u ovom slučaju ni okus nimalo ne zaostaje. Kada smo probali njihovu pistaciju, domaćini su već po izrazu našeg lica mogli zaključiti da smo oduševljeni. Sladoled rade od pistacije iz povijesne regije Bronte u Italiji gdje navodno raste najbolji pistachio. U ponudi imaju i poseban kornet od pistacije koji lijepo zaokružuje priču ovog okusom bogatog slatkog osvježenja. Cijena kuglice: 3,50 eura.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image

GLORIA Zagreb, 260724. Slasticarna Aroma. Kusanje sladoleda od pistaccija. Na fotografiji: sladoled od pistaccija. Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

TOMISLAV KRISTO CROPIX

Oranž: Možete izabrati i posip i preljev od pistacije

Sam sladoled ima bogat i intenzivan okus u kojemu se dominantno osjeti orašasta nota pistacije, a posebno su nam se svidjeli dodaci preljeva i posipa od pistacija. Iako nije u pitanju gelato, ugodno nas je iznenadila kremoznost ovog sladoleda. Posebno nam se ovdje svidjelo što se nismo mogli odlučiti želimo li sjesti unutra u prekrasno uređen interijer ili na terasu s pogledom na najuži centar grada. Cijena kuglice: od 2,20 do 2,50 eura.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Slastičarnica Zagreb: Vlasnica sama peče i melje pistacije u svojoj kuhinji

Ljubitelji klasike s kojom ne mogu pogriješiti i koja nikada ne izlazi iz mode česti su posjetitelji slastičarnice Zagreb. Provjerena receptura, tradicionalni okusi i naravno - najtraženija pistacija. Oduševila nas je činjenica da simpatična vlasnica pistaciju peče i melje sama u svojoj kuhinji kod kuće, a posvećenost se itekako prepoznaje i u finalnom okusu. Sladoled je ukusan, ni premalo ni previše sladak, ima pravi okus pistacije, a dodatni plus je i cijena koju si većina može priuštiti pa ćete tako kuglicu platiti 1,90 eura.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Pingu Gelato: Manje poznat, a odličan okus

Sretni smo kada na svojim putevima degustacija doživimo nešto neočekivano, a upravo se to dogodilo u šarmantnom Pingu gelato u Tkalčićevoj ulici. Nisu toliko razvikan, ali po njihov gelato od pistacije bismo se ponovno vratili. Kremozna tekstura, bogat okus i ono što nas je najviše razveselilo - šarmantna djelatnica koja je svojom ljubaznošću i susretljivošću dodatno zasladila ovaj već ionako sladak dan. Cijenu ne računaju po kuglicama nego po okusima, odnosno gramaži. Cijena za 100g: 2,50 eura.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Linker
18. listopad 2024 10:25