ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX
GENIJALNI GASTRO UM

Nije ni pomišljao na karijeru u kuhinji, a sada kuha u Dioklecijanovoj palači: Roko Nikolić s nama je podijelio recept za tingul

Imoćanina Roka Nikolića neočekivano je zaludjelo kuhanje, a gostima splitskog restorana Zoi predstavlja sve što je naučio tijekom školovanja i rada u Italiji.

Imoćanina Roka Nikolića neočekivano je zaludjelo kuhanje, a gostima splitskog restorana Zoi predstavlja sve što je naučio tijekom školovanja i rada u Italiji.

Iako je jedan od najtraženijih mladih kuhara u Hrvatskoj i radi, kako kaže, od jutra do sutra jer je krenula ljetna sezona u Splitu, Imoćanin Roko Nikolić (28) iz restorana Zoi rado je odvojio vrijeme za razgovor za Gloriju. Inače svaki slobodan trenutak provodi sa suprugom Petrom i njihovom trogodišnjom kćerkicom Lucijom. Splićani ga dobro znaju, a šira publika ga je zamijetila lani, kad je gostovao u kulinarskom TV showu "MasterChef". Premda mu je brat kuhar, a mama instruktorica makrobiotičke kuhinje, Roko nije ni pomišljao o karijeri u kuhinji: završio je matematičku gimnaziju u Imotskom i planirao je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva. No, konobarenje u jednom vinskom baru u Splitu nakon mature promijenilo je njegov pogled na budućnost.

image

Ovo mu je druga sezona u splitskom restoranu Zoi

ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX

"Na kraju sam upisao Rochester Institute of Technology u Dubrovniku i paralelno radio u restoranima kao konobar, barmen, voditelj, food manager. Prošao sam sve segmente u ugostiteljstvu, ali nisam znao kuhati " govori Roko Nikolić, koji je nakon završetka fakulteta upisao kulinarski institut Kul In. No, najviše je, kaže, naučio na talijanskoj kulinarskoj akademiji Alma.

image

Kulinarsku akademiju završio je u Italiji

ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX

"Dvije godine mlađi brat Filip, koji danas radi kao moj sous chef, također se obrazovao na Almi pa sam znao kako funkcionira škola. Sve što danas znam o kuhanju, naučio sam ondje. Svladao sam tehniku, učili smo jezik i povijest talijanske gastronomije. A što imaš bolje ocjene, to bolji restoran dobiješ za stažiranje " kaže Roko Nikolić, koji je staž odradio u jednom toskanskom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice. Nakon pet mjeseci ponudili su mu posao šefa riblje stanice, a ondje je ostao do pojave korone koja je zaustavila rad svih restorana u Italiji. Nakon povratka u Hrvatsku najdulje je radio u restoranu Blu u Rovinju. Bio je to, kaže, tradicionalni restoran u koji je zajedno s drugim mladim kolegama uveo brojne novosti. Pretvorili su to mjesto u fini bistro, s degustacijskim menijima, i ubrzo postali mjesto na kojem se stol mora rezervirati mjesec dana unaprijed. Nakon tri godine u Istri bilo je vrijeme za povratak u Dalmaciju.

image

Rokova mama kao i brat bave se ugostiteljstvom

ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX

"Pozvali su me da vodim restoran jednog hotela u Imotskom i to mi se učinilo kao zgodna prilika za vratiti se doma. No, moje su se vizije razlikovale od investitorovih pa sam nakon tri mjeseca izišao iz projekta i skrasio se u Splitu u restoranu Zoi " otkriva Roko Nikolić. Zoi radi šest mjeseci godišnje, a na degustacijskom je meniju, koji se stalno mijenja, kaže, najbolje što nude Zagora i obala.

image

Nakon završetka školovanja zaposlio se u Rovinju

ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX

"Mnogo sam vremena, truda i financija uložio u svoju edukaciju i ne želim raditi banalne stvari, nego unaprijediti tradicionalne recepte, poput pašticade, tingula ili šamaštranog goveđeg jezika. Taj jezik stoji pod prešom četiri sata natrljan soli i začinima, kuha se četiri sata u temeljcu, guli se i onda još 24 sata stoji pod prešom ", objašnjava Roko Nikolić. Kod njega se doma, kaže, svašta jelo: mama je obično kuhala dva ručka, jedan makrobiotički za sebe, drugi, tradicionalni za njega i brata.

"Svi Michelinovi restorani u Italiji i Francuskoj se baziraju na tradicionalnim kuhinjama tog podneblja, koje potom oni obrađuju i rade varijacije na temu. Na taj način sam se školovao, takvi su bili chefovi koji su me učili i ja danas tako radim, to me najviše zanima i time se bavim", govori Roko, koji o poslu često razgovara sa suprugom, zaposlenom u marketingu hotela Ambasador. Upoznali su se na fakultetu i jedno vrijeme čak i radili skupa.

"Shvatili smo da to neće ići pa je svatko krenuo svojim poslovnim putem. U slobodno vrijeme najviše volimo putovati, i to na destinacije poznate po dobroj hrani, jer nam se cijeli život vrti oko restorana", zaključuje Roko Nikolić.

image

Tingul - poznato jelo u Dalmaciji

PRIVATNI ALBUM

Tingul (za 4 osobe)

Punjenje za tjesteninu

Sastojci

kokošji batak sa zabatkom, 4 kokošja želuca (izrezana na što sitnije kockice),
1 veća mrkva, 1/4 glavice celera, 2 luka, 50 g koncentrat rajčice, 1 dl dalmatinskog prošeka, 0,5 dl crnog suhog vina, list lovora, sol, papar, maslinovo ulje

Priprema

Otkostiti meso i odvojiti ga od kože. Kožu ostaviti sa strane. Meso (batak, zabatak i želuce) samljeti u stroju za mljevenje. Meso potom "zatvoriti" na maslinovom ulju u vrućoj tavi te izvaditi. Povrće karamelizirati, dodati koncentrat rajčice te nastaviti zajedno pirjati. Vratiti meso te podliti prošekom i vinom, dodati lovor i začine, kuhati dok meso potpuno ne omekša i dok se tekućina ne reducira u kompaktnu smjesu. Pustiti da se ohladi. Kožu ispeći na laganoj vatri u tavi dok ne postane potpuno hrskava. Ocijediti na papiru.

Tijesto za raviol

Sastojci

100 g semoline, 200 g brašna, 10 žumanjaka, 5 cijelih jaja

Priprema

Sastojke sve zajedno miješati dok ne postanu homogeno elastično tijesto. Omotati prozirnom folijom i pustiti da odstoji u hladnjaku minimalno 30 minuta prije korištenja. Pastu razvući, staviti punjenje u sredinu i formirati raviol.

Kokošji juice

Sastojci

kosti, krila, nogice, hrbat jedne kokoši, 2 luka, 2 mrkve krupno izrezane, 1 korijen celera krupno izrezan, 100 g koncentrata rajčice, lovor, papar u zrnu, zvjezdasti anis, 2 dl crnog vina, maslinovo ulje

Priprema

Sve sastojke pirjati u loncu, dodati koncentrat i još karamelizirati te deglazirati vinom. Pustiti da alkohol ispari. Potom dodati hladnu vodu do vrha lonca. Od trenutka kad proključa, kuhati minimalno jedan sat. Procijediti kroz fino sito i reducirati dok se ne dobije gusta ljepljiva tekućina. Paziti da ne zagori.

Krema od muškatne tikve

Sastojci

1/2 muškatne tikve, sol, timijan, maslinovo ulje

Priprema

Tikvu prepoloviti i očistiti od koštica. Pouljiti, posoliti i staviti svježi timijan na vrh.
Omotati u aluminijsku foliju. Peći u pećnici na 180 stupnjeva sat do sat i pol, ovisno o veličini tikve. Dok je još topla, izvaditi iz folije i očistiti od timijana i kore tikve, sredinu tikve staviti u blender i blendati u finu kremu.

Kiseljena tikva

Sastojci

1/2 muškatne tikve očišćene od sjemenki i kore te isjeckane na kockice, 200 g šećera, 300 g vode, 500 g octa bijelog vina

Priprema

Šećer rastopiti u vodi na laganoj vatri. Maknuti s vatre te dodati ocat bijelog vina. Vruću tekućinu preliti u
posudu preko tikve te poklopiti i pustiti da se sve zajedno ohladi.

Medaljon od pilećih prsa

Sastojci

1/2 pilećih prsa izrezanih ne "lepezu", 250 g pilećih prsa izrezati na krupne kockice, 2 jaja, 40 g maslaca, 6 g soli, 80 g vrhnja

Priprema

Polovicu izrezanu na lepezu (zarezanu, ne izrezanu do kraja, a kad se rastvori podjeća na lepezu)staviti sa strane, ostale sastojke staviti zajedno u blender i zajedno miksati dok se ne dobije glatka homogena smjesa. Uzeti prsa izrezana na lepezu i rastvoriti ih te premazati sloj homogene smjese. Zarolati u prozirnu foliju u roladu, dobro zavezati, kuhati u sous videu na 65 stupnjeva sat i pol i kad je gotovo, izrezati na komade u obliku medaljona.

Raviol kuhati u slanoj vodi 2 minute te završiti još minutu do dvije na maslacu. Medaljon ugrijati u pećnici na 200 stupnjeva 2 minute. Posuti crumbleom od kože. Poslužiti zajedno uz ostale segmente.

Linker
08. rujan 2024 02:13