U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.
Među mnogim mladim ljudima koji su se tijekom radnog staža “prekvalificirali” je i zagrebačka arhitektica Iva Erić (28), koja je krajem 2020. otvorila showroom - s kolačima. No, i u svoj slatki biznis ugrađuje znanja iz svoje bazične struke, o čemu svjedoče njene do detalja osmišljene torte.
Arhitektura njenih slastica je fascinantna: statiku slojevitih kolača ne mogu destabilizirati ni maštoviti, predimenzionirani ukrasi, a glazure ukrašene slikarijama podsjećaju na umjetničke murale na gradskim fasadama.
Ovih blagdana Iva je izradila prigodnu tortu, s motivom borova u snijegom zametenoj šumi, koja krasi izlog njezina zagrebačkog showrooma Šlag na kraju, a na popisu njenih omiljenih božićnih kolača su - muffini. I to crveni, s glazurom od bijele čokolade, a njihov recept dijeli s čitateljima Glorije, uz poruku ohrabrenja da nisu komplicirani za izradu.
Jer i Iva je u svijet deserata ušla bez formalnog obrazovanja: učila je s YouTubea i online radionica, no od slastičarske entuzijastice - uz puno predanog rada - postala je prava profesionalka. Njezina slatka umjetnička djela možete pratiti i na Instagramu.
Red velvet muffin
SASTOJCI (ZA 30 KOMADA)
- 230 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 jaja
- 195 g glatkog brašna
- 130 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 50 g kakaa
- 350 ml mlijeka
- sok polovice limuna
- crvena slastičarska boja
- malo octa
- 100 g Oreo keksa
PRIPRAVA
Svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi. U jednoj posudi prosijati suhe sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U mjerici izmjeriti mlijeko i iscijediti u njega pola limuna. Pustiti da odstoji 10 minuta dok se u mlijeku ne naprave grudice. Nakon toga u mlijeko dodati žlicu octa i crvenu boju (ocat pojačava intenzitet boje).
U drugoj posudi izmiksati maslac sa šećerom dok ne postane blijed i pjenast. Nakon toga u smjesu dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok se dobro ne povežu. Zatim naizmjence dodavati i miksati suhe i mokre sastojke, počevši sa suhim. U ovoj fazi paziti da se smjesa ne izmiksa previše, nego samo onoliko koliko je potrebno da se sve sjedini.
Na kraju ručno umiješati narezane Oreo kekse. Smjesu rasporediti u papirnate kalupe za muffine i peći na 180 stupnjeva 20-30 minuta. Po želji preliti preljevom od bijele čokolade i ukrasiti mrvicama red velvet biskvita.
Za preljev od bijele čokolade otopiti 200 g bijele čokolade sa 70 ml slatkog vrhnja (na pari ili u mikrovalnoj pećnici uz intervale miješanja svakih 30 sekundi).
Čitajte i:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....