Splitski glazbenik Luka Nižetić ljeto provodi radno, ali ne pjevajući nego osmišljavajući maštovita jela za bistro Fabrika te nudeći sve nezamislive vrste pizza u svom noovm lokalu na Visu.
Premda je pandemija posljednjih godinu i pol glazbenike ostavila praktički bez posla, splitski pjevač Luka Nižetić (37) nije previše očajavao, nego se prepustio svojoj drugoj ljubavi - kuhanju. Zimi je pažljivo osmišljavao novi jelovnik za svoj bistro Fabrika u Komiži, a ovih je dana uredio i obližnji lokal u kojem će se nuditi isključivo pizza.
I to vrhunska, koju priprema Marin Vanjak, domaći autoritet za izradu tijesta i pizze, inače osnivač zagrebačke pizzerije O’Hara, a pomagat će mu sin Ivan. Nema sumnje da će osvježeni meni Fabrike i nova pizzeria obogatiti gastronomsku ponudu Komiže i zadovoljiti nepca najzahtjevnijih ljubitelja fine i maštovite hrane.
Po čemu će vaše pizze biti posebne?
- Veliki sam gurman kad je u pitanju pizza. Zato smo i angažirali vrhunske pizza majstore, sastojke dovozimo iz Italije, a osim klasične ponude - koja uključuje margheritu, pizzu sa šest vrsta sireva, capriciosu ili vegetarijanske - nudimo i kombinacije s mortadelom, sirom s tartufima i pistacijom, pizzu s carpacciom od tune, bresaola i ananas pizzu, pizzu inspiriranu komiškom pogačom...
Što vas više relaksira - glazba ili kuhanje?
- Glazba. Ona je moj poziv, pokretačka snaga, uzbuđenje, ljubav bez koje ne mogu kao što ne mogu bez zraka, vode i hrane. Nešto bez čega moj život ne bi imao smisao. A kuhanje mi je kao meditacija: mogu satima stajati za štednjakom a da ne izustim nijednu riječ, ali u pozadini mora svirati glazba.
Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
- Od svoje majke Tamare. Ja sam dobar, a ona je vrhunska. Od nje nisam naslijedio samo ljubav prema kuhanju već i radoznalost i otvorenost prema eksperimentiranju. Oboje se volimo igrati u kuhinji i na taj način stalno otkrivamo nešto novo i drugačije. Opusti se i uživaj - to je moja misao vodilja kada je kuhanje u pitanju.
Salata od tune i komorača
SASTOJCI
- 80 g tune
- 20 g matovilca i rukole
- 10 g crnog i bijelog sezama
- 10 g maslaca
- 1 limun
- 100 g milerama
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 komorač
- limun, limeta
- med
- maslinovo ulje
- wasabi po ukusu
- 40 g wasabi majoneze
- cherry rajčice
- sol, chilli,
- bjelanjak
PRIPRAVA
Oprati matovilac i rukolu te začiniti emulzijom od maslinovog ulja, soka limuna i limete, meda, soli i chillija. Komorač narezati na ploške te ih kratko sotirati na rastopljenom maslacu u koji se doda malo soka limuna, sol i med. Peći kratko na jakoj vatri kako bi komorač ostao hrskav.
Filet tune premazati bjelanjkom te ga uvaljati u sezam. Filet prepržiti vrlo kratko s obje strane na jako zagrijanoj tavi. Unutrašnjost fileta treba ostati ružičasta. Ostaviti tunu kratko da odmori te je narezati na manje komade. Prvo servirati salatu pa sotirani komorač, narezane rajčice i na kraju tunu. Poslužiti uz wasabi majonezu koja se radi u omjeru pola-pola od milerama i kiselog vrhnja uz malo wasabi koncentrata, soli i soka limete.
Koje jelo pamti iz djetinjstva, hoće li nastupati po obali i što bi mogao jesti tri dana zaredom otkrijte u novom broju Glorije.
Uz novu Gloriju možete kupiti neodoljivi Cloud&Co. ljetni nakit - limitirano izdanje stiže na kioske po cijeni od 49 kuna. Hit ljetni nakit možete nositi na više načina - oko vrata, ruke ili gležnja te dolazi u četiri boje - bijelu, zelenu, koraljnu i šarenu.
Usto, darujemo vam i kupone s popustima do 50%. Sniženja se odnose na cijelu zemlju, a među njima možete pronaći i atraktivnu ponudu - 40% popusta za pretplatu na magazin Gloria.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....