GINGAGI GETTY IMAGES
Slatki i mali

Popularna francuska slastica idealna je za ljeto jer se topi u ustima poput snijega

Slatke, male macarone u Francusku je donijela Talijanka Katarina Medici udavši se 1533. za kralja Henrika II., a idealni su za ljetne vrućine jer su lagani i jednostavno se tope u ustima.

Slatke, male macarone u Francusku je donijela Talijanka Katarina Medici udavši se 1533. za kralja Henrika II., a idealni su za ljetne vrućine jer su lagani i jednostavno se tope u ustima.

Odvažite se na pripremu neodoljivih macarona za koje vam treba samo malo strpljenja, a oduševit će sve goste jer se možete poigrati s njihovim bojama.

MACARONI

SASTOJCI ZA KOLAČIĆE 90 g bjelanjaka (otprilike 3 jaja) sobne temperature 30 g šećera 110 g badema 200 g šećera u prahu bojila po želji

SASTOJCI ZA KREMU (osnovni recept) 2 žumanjka 40 g šećera 50 ml mlijeka 100 g maslaca sobne temperature

image
IVáN JESúS CRUZ CIVIETA GETTY IMAGES

PRIPREMA

Bademe blanširati, oljuštiti i osušiti te ih samljeti u što sitniji prah. Potom dodati šećer u prahu pa sve zajedno još jednom samljeti (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Bjelanjke mutiti dodajući šećer u nekoliko navrata, dok se ne dobije čvrsti snijeg. Po želji dodati jestivu boju. U to ručno umiješati mješavinu badema i šećera u prahu do prave gustoće (da se odvaja od kuhače). Ovaj korak je važan jer ako se ne miješa dovoljno, smjesa će biti prečvrsta, no ako se miješa previše, postat će prerijetka.

Smjesu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolača pa na lim obložen papirom za pečenje istiskivati krugove veličine oko 2,5 cm. Ostaviti macarone da odstoje dok ne budu više ljepljivi. Peći ih 12 do 15 minuta na 140 Celzijevih stupnjeva. Izvaditi iz pećnice te pričekati da se malo ohlade. Potom ih pažljivo odvojiti od podloge i ostaviti da se ohlade do kraja. Za kremu miješati žumanjke i šećer, polako ulijevati vruće mlijeko te miksati. Dodati omekšali maslac pa miksati još dvije minute. U tu smjesu može se dodati otopljena čokolada, mljeveni orasi ili lješnjaci, vanilija, ekstrakt ruže...

Kada su se macaroni potpuno ohladili, spajati po dva kremom. Ostaviti u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi 24 - 48 sati prije posluživanja. Kolačići su bolji nakon što odstoje, a prije posluživanja ih ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi.

Linker
09. rujan 2024 07:50