Donosimo recept za zdravu užinu, kojim ćete ubiti dvije muhe jednim udarcem - školarcima spremiti obrok za školu koji će pojesti, a koji je ujedno i zdrav.
Povratak u školske klupe nosi i mnoge radosti ili izazove - ovisi kako se uzme - i u smislu dječje prehrane. Završili su dani 'pod nadzorom' kada su roditelji imali na oku djecu i točno znali što jedu, odnosno pazili da ne jedu nezdrave slatkiše, grickalice i slično. No, s povratkom u školske klupe javlja se dilema, kako školarcima pripremiti zdrav obrok, koji će zaista pojesti - a također olakšati si posao tako da ne provodimo svaki slobodan trenutak u kuhinji.
Odgovor na ovu zagonetku ima jedan od omiljenih kuhara, Jamie Oliver, a kad priča o užini za školu, ovaj čovjek zaista zna što govori, sa suprugom Juliette odgaja petero djece. Stoga je Jamie podijelio recept za zanimljivo jelo - muffine od mrkve - koji će djeci biti zanimljivi za 'klopanje', a istovremeno su zdravi i osiguravaju im dio potrebne doze za povrćem i vitaminima.
"Ovi muffini od mrkve su predivan način da djeci 'uvalite' više povrća i voća u njihove užine - svaki muffin sadrži jednu porciju vitamina, od potrebnih pet na dan", objasnio je Jamie Oliver.
Sastojci (za 12 komada)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja (plus mala količina za uljenje)
- 500g mrkve
- 1 jabuka
- 4 velika jaja
- 1 šalica (250g) integralnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 75ml poluobranog mlijeka
- 4 žličice (80g) zlatnih grožđica (mogu i obične)
- 2 čajne žličice prozirnog meda
- 2 čajne žličice cimeta u prahu
- 1 naranča
- 1 čajna žličica sjemenki bundeve
Priprema
Ugrijte pećnicu, na 180 stupnjeva. Lagano nauljite papirnate čašice s nauljenim kuhinjskim ručnikom i umetnite ih u kalup za muffine s 12 rupa.
Očistite mrkve, operite jabuku i grubo ih naribajte u veliku zdjelu. Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje, grožđice, med i cimet. Možete naribati i malo narančine korice. Promiješajte sve vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Podijelite smjesu ravnomjerno u kalupe za muffine, na vrhu ih pospite sjemenkama bundeve. Pecite ih 35 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju i ne ispeku se poput drugih biskvita. Ostavite da se ohlade barem 10 minuta, prije nego ih izvadite iz kalupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....