Trojica chefova šarmantne zagrebačke trattorije donijet će dašak Italije i ljeta na vaše tanjure u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti.
Za vruće ljetne dane nema bolje hrane od one koja se brzo pripremi i koja nas nahrani bez prevelikog opterećenja. Znaju to i trojica kuhara jedne zagrabačke trattorije te su svoje specijalitete i njihove detaljne recepte podijelili s čitateljima Gloria.hr.
Mime's Trattoria šarmantan je restoran na zagrebačkim Vrbanima, gdje sve miriše na Italiju. Tu je hrana jednako ukusna kao i sam interijer, koji oduševljava na prvi pogled. Mime's Trattoria savršeno spaja jednostavnost i najkvalitetniju hranu, a smatraju kako su najukusnija jela uvijek vrlo jednostavna, ali samo ako je namirnica vrhunska.
Za vrele ljetne dane i večeri, Mime's tim kuhara, sastavljen od trojca Ivice Studaka, Jure Kljaića i Tomislava Ćurde donose niz jednostavnih, a savršenih ljetnih jela.
Recepti Ivice Studaka
Lungić u umaku od meda i češnjaka, pire od celera i ukiseljene lučice
Sastojci
- Lungić u umaku od meda i češnjaka
- 160g lungića
- 5g meda
- 1 češanj češnjaka
- 2g crvene mljevene paprike
- 3ml soja sos
- 1g granule češnjaka
- 3ml jabučnog octa
- 5g umaka od pečenja
- sol i papar po želji
- Pire od celera
- 50g celera
- 50g krumpira
- 5ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Priprema
Lungić marinirati sa soli, paprom, granulama češnjaka i crvenom mljevenom paprikom te popržiti na tavi sa svih strana. Tavu deglazirati jabučnim octom i soja sosom, dodati češnjak, umak od pečenja i med.
Krumpir, celer i vrhnje za kuhanje ubaciti u lonac. Sve zajedno skuhati i smiksati sa štapnim mikserom, posoliti i popapriti.
Hobotnica u umaku od dimljene paprike
Sastojci
- 500g hobotnice
- 200g luka
- 30g dimljene mljevene paprike
- 1dcl bijelog vina
- lovorov list
- češnjak
- ružmarin
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema
Na maslinovom ulju izdinstati luk i češnjak, dodati lovor, dimljenu papriku i bijelo vino. Ubaciti hobotnicu, kuhati dok ne omekša, zatim propasirati umak i servirati s krumpirom kuhanim u šafranu.
File orade s rižotom od špinata i umakom od parmezana
Sastojci
- 250g fila orade
- 200g krumpira
- 1 žumanjak
- maslac
- sol
- papar
Priprema
Krumpir narezati na ploške, blanširati 1 min. File orade posoliti, popapriti, premazati gornju stranu žumanjkom i složiti krumpir u uzorku ljuski, premazati maslacem i peći u pećnici na 180°C 10-12 min.
Rižoto od špinata s umakom od parmezana
Sastojci
- 60g riže
- 250g špinat(pasirani)
- 5g crvenog luka
- maslac
- parmezan
- Umak od parmezana
- 1dcl vrhnja za kuhanje
- 20g parmezana
Priprema
Luk popržiti, dodati na njega rižu koja se tostira i podliti temeljcem ili vodom, kuhati 15 min i dodati pasirani špinat. Posoliti i popapriti te završiti s maslacem i parmezanom.
Vrhnje za kuhanje zagrijati i dodati parmezan, kuhati dok se parmezan ne otopi.
Recepti Jure Kljaića
Kremasti rižoto sa taleggio sirom i kozicama u tempuri
Sastojci
- 100g riže
- 60g Taleggio sira
- 70g kozica
- maslac
- parmezan
- sol
- papar
- smjesa za tempuru
Priprema
Luk popržiti na tavi, dodati rižu, tostirati je i podliti temeljcem. Kuhati cca 15 min i završiti rižoto s Taleggio sirom, maslacem i parmezanom. Kozice umočiti u tempuru koja je prethodno pomiješana s vodom, pržiti 2-3 min i posložiti na rižoto.
Pohana hobotnica, aromatizirani krumpir u smeđem maslacu i začinskom bilju, coulis od sušenih rajčica i chillija
Sastojci
- 400g hobotnice
- 200g krumpira
- 20g smeđeg maslaca
- 1 jaje
- panko mrvice
- timijan
- ružmarin
- sol
- papar
Priprema
Hobotnicu ubaciti u kipuću vodu i skuhati. Kuhanu hobotnicu panirati u panko mrvicama i popržiti u vrućem ulju 5-7 min. Krumpir skuhati i popržiti na smeđem maslacu, dodati začinsko bilje te posoliti i popapriti.
Coulis od sušenih rajčica i chillija
Sastojci
- 50g sušenih rajčica
- 5g chilli papričica
- maslinovo ulje
- panko mrvice
Priprema
Sušene rajčice, chilli i panko mrvice pomiješati i miksati, postepeno dodavajući maslinovo ulje.
Recepti Tomislava Ćurde
Salata s blue stilton sirom, kruškama i dresingom od malina
Sastojci
- 100g blue stilton sira
- 50g kruške
- 50g maline
- 1ml jabučni ocat
- 5g meda
- 10ml suncokretovog ulja
- 100g mix salata
Priprema
Maline prokuhati, smiksati i propasirati kroz sitno cijedilo, dodati med, jabučni ocat, sol i papar. Miksati sa stapnim mikserom i lagano sipati ulje istovremeno. Posložiti salatu, blue stilton sir i kruške, zaliti dresingom i servirati.
Rižoto od cikle s kozjim sirom
Sastojci
- 100g riže
- 200g cikle
- 50g kozjeg sira
- 20g crvenog luka
- maslinovo ulje
- maslac
- parmezan
- sol
- papar
- šećer
Priprema
Ciklu oprati i neoguljenu posoliti, popapriti, pošećeriti i zaliti maslinovim uljem. Zamotati ju u aluminijsku foliju i peći u pećnici na 180°C 45min. Kad je gotova, oguliti ju i smiksati. Na tavici popržiti luk i dodati rižu, tostirati i podliti temeljcem. Pred kraj dodati kremu, začiniti i završiti s maslacem i parmezanom. Servirati u tanjur i natrgati kozji sir po vrhu.
Polpete od palamide s orašastim plodovima, krumpir salata i salsa cruda
Sastojci
Polpete
- 200g palamide
- 50g lješnjaka, oraha, badema
- 10g luka
- 5g češnjaka
- 1 jaje
- krušne mrvice
- peršin
- 200g krumpira
Priprema polpeta
Krumpir skuhati i pustiti da se hladi. Palamidu iskosati na sitne komade i pomiješati s jajetom, lukom, češnjakom, krušnim mrvicama, peršinom i naribati cca 50g krumpira, kojeg smo skuhali i ogulili. Od smjese formirati polpetu i jednu stranu uvaljati u orašaste plodove koje smo nožem usitnili.
Krumpir salata
Sastojci za dresing
- 1 jaje
- 10g senfa
- 5ml jabučnog octa
- sok od pola limuna
- maslinovo ulje
- 15g ljubičastog luka
- 10g rukole
- sol
- papar
Priprema
Jaja skuhati i smiksati štapnim mikserom sa senfom, jabučnim octom, limunovim sokom te postepeno dodati ulje dok se ne stvori gusta emulzija. Začiniti sa solju i paprom. Ostatak kuhanog krumpira narezati i pomiješamo s lukom, rikulom i dresingom.
Salsa cruda
Sastojci
- 15g jabuka
- 15g avokada
- 10g naranči
- 1ml chilli ulja
- sok od limuna
- sol
- papar
- Priprema
Priprema
Sve sastojke izrezati na sitne kockice i začiniti s chilli uljem, sokom od limuna, soli i paprom.
Hladna juha od krastavaca i avokada
Sastojci
- 250g krastavaca
- 50g avokada
- limun
- sol
- papar
- 10g kiselog vrhnja
- 2g mente
- limeta
Priprema
Krastavce oguliti, izvaditi sjemenke i posoliti da puste vodu. Nakon 10-15 min ocijediti vodu i miksati s avokadom, iscijediti limun, posoliti i popapriti po želji. Kiselo vrhnje pomiješati sa mentom i koricom od limete i servirati na vrh juhe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....