PROMO
GASTRO INSPIRACIJA

Ručak za cijeli tjedan: Uživajte u savršenim i laganim ljetnim jelima po receptima zagrebačkih chefova

Trojica chefova šarmantne zagrebačke trattorije donijet će dašak Italije i ljeta na vaše tanjure u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti.

Trojica chefova šarmantne zagrebačke trattorije donijet će dašak Italije i ljeta na vaše tanjure u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti.

Za vruće ljetne dane nema bolje hrane od one koja se brzo pripremi i koja nas nahrani bez prevelikog opterećenja. Znaju to i trojica kuhara jedne zagrabačke trattorije te su svoje specijalitete i njihove detaljne recepte podijelili s čitateljima Gloria.hr.

Mime's Trattoria šarmantan je restoran na zagrebačkim Vrbanima, gdje sve miriše na Italiju. Tu je hrana jednako ukusna kao i sam interijer, koji oduševljava na prvi pogled. Mime's Trattoria savršeno spaja jednostavnost i najkvalitetniju hranu, a smatraju kako su najukusnija jela uvijek vrlo jednostavna, ali samo ako je namirnica vrhunska.

Za vrele ljetne dane i večeri, Mime's tim kuhara, sastavljen od trojca Ivice Studaka, Jure Kljaića i Tomislava Ćurde donose niz jednostavnih, a savršenih ljetnih jela.

Recepti Ivice Studaka

Lungić u umaku od meda i češnjaka, pire od celera i ukiseljene lučice

image
Lungić u umaku od meda i češnjaka, pire od celera i ukiseljene lučice
PROMO

Sastojci

  • Lungić u umaku od meda i češnjaka
  • 160g lungića
  • 5g meda
  • 1 češanj češnjaka
  • 2g crvene mljevene paprike
  • 3ml soja sos
  • 1g granule češnjaka
  • 3ml jabučnog octa
  • 5g umaka od pečenja
  • sol i papar po želji
  • Pire od celera
  • 50g celera
  • 50g krumpira
  • 5ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

Priprema

Lungić marinirati sa soli, paprom, granulama češnjaka i crvenom mljevenom paprikom te popržiti na tavi sa svih strana. Tavu deglazirati jabučnim octom i soja sosom, dodati češnjak, umak od pečenja i med.

Krumpir, celer i vrhnje za kuhanje ubaciti u lonac. Sve zajedno skuhati i smiksati sa štapnim mikserom, posoliti i popapriti.

Hobotnica u umaku od dimljene paprike

image
Hobotnica u umaku od dimljene paprike
PROMO

Sastojci

  • 500g hobotnice
  • 200g luka
  • 30g dimljene mljevene paprike
  • 1dcl bijelog vina
  • lovorov list
  • češnjak
  • ružmarin
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema

Na maslinovom ulju izdinstati luk i češnjak, dodati lovor, dimljenu papriku i bijelo vino. Ubaciti hobotnicu, kuhati dok ne omekša, zatim propasirati umak i servirati s krumpirom kuhanim u šafranu.

image
Mime's Trattoria
PROMO

Čitajte i: Nemate ideja za ljetni ručak? Chef zagrebačkog 'it' street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

File orade s rižotom od špinata i umakom od parmezana

Sastojci

  • 250g fila orade
  • 200g krumpira
  • 1 žumanjak
  • maslac
  • sol
  • papar

Priprema

Krumpir narezati na ploške, blanširati 1 min. File orade posoliti, popapriti, premazati gornju stranu žumanjkom i složiti krumpir u uzorku ljuski, premazati maslacem i peći u pećnici na 180°C 10-12 min.

Rižoto od špinata s umakom od parmezana

Sastojci

  • 60g riže
  • 250g špinat(pasirani)
  • 5g crvenog luka
  • maslac
  • parmezan
  • Umak od parmezana
  • 1dcl vrhnja za kuhanje
  • 20g parmezana

Priprema

Luk popržiti, dodati na njega rižu koja se tostira i podliti temeljcem ili vodom, kuhati 15 min i dodati pasirani špinat. Posoliti i popapriti te završiti s maslacem i parmezanom.

Vrhnje za kuhanje zagrijati i dodati parmezan, kuhati dok se parmezan ne otopi.

Recepti Jure Kljaića

Kremasti rižoto sa taleggio sirom i kozicama u tempuri

image
Kremasti rižoto sa taleggio sirom i kozicama u tempuri
PROMO

Sastojci

  • 100g riže
  • 60g Taleggio sira
  • 70g kozica
  • maslac
  • parmezan
  • sol
  • papar
  • smjesa za tempuru

Priprema

Luk popržiti na tavi, dodati rižu, tostirati je i podliti temeljcem. Kuhati cca 15 min i završiti rižoto s Taleggio sirom, maslacem i parmezanom. Kozice umočiti u tempuru koja je prethodno pomiješana s vodom, pržiti 2-3 min i posložiti na rižoto.

Pohana hobotnica, aromatizirani krumpir u smeđem maslacu i začinskom bilju, coulis od sušenih rajčica i chillija

image
Pohana hobotnica, aromatizirani krumpir u smeđem maslacu i začinskom bilju, coulis od sušenih rajčica i chillija
PROMO

Sastojci

  • 400g hobotnice
  • 200g krumpira
  • 20g smeđeg maslaca
  • 1 jaje
  • panko mrvice
  • timijan
  • ružmarin
  • sol
  • papar

Priprema

Hobotnicu ubaciti u kipuću vodu i skuhati. Kuhanu hobotnicu panirati u panko mrvicama i popržiti u vrućem ulju 5-7 min. Krumpir skuhati i popržiti na smeđem maslacu, dodati začinsko bilje te posoliti i popapriti.

Coulis od sušenih rajčica i chillija

Sastojci

  • 50g sušenih rajčica
  • 5g chilli papričica
  • maslinovo ulje
  • panko mrvice

Priprema

Sušene rajčice, chilli i panko mrvice pomiješati i miksati, postepeno dodavajući maslinovo ulje.

Čitajte i: Uz ovih pet recepata chefa poznatog primorskog restorana imat ćete neodoljive obroke i lagan ručak cijeli tjedan

Recepti Tomislava Ćurde

Salata s blue stilton sirom, kruškama i dresingom od malina

image
Salata s blue stilton sirom, kruškama i dresingom od malina
PROMO

Sastojci

  • 100g blue stilton sira
  • 50g kruške
  • 50g maline
  • 1ml jabučni ocat
  • 5g meda
  • 10ml suncokretovog ulja
  • 100g mix salata

Priprema

Maline prokuhati, smiksati i propasirati kroz sitno cijedilo, dodati med, jabučni ocat, sol i papar. Miksati sa stapnim mikserom i lagano sipati ulje istovremeno. Posložiti salatu, blue stilton sir i kruške, zaliti dresingom i servirati.

Rižoto od cikle s kozjim sirom

image
Rižoto od cikle s kozjim sirom
PROMO

Sastojci

  • 100g riže
  • 200g cikle
  • 50g kozjeg sira
  • 20g crvenog luka
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • parmezan
  • sol
  • papar
  • šećer

Priprema

Ciklu oprati i neoguljenu posoliti, popapriti, pošećeriti i zaliti maslinovim uljem. Zamotati ju u aluminijsku foliju i peći u pećnici na 180°C 45min. Kad je gotova, oguliti ju i smiksati. Na tavici popržiti luk i dodati rižu, tostirati i podliti temeljcem. Pred kraj dodati kremu, začiniti i završiti s maslacem i parmezanom. Servirati u tanjur i natrgati kozji sir po vrhu.

Polpete od palamide s orašastim plodovima, krumpir salata i salsa cruda

image
Polpete od palamide s orašastim plodovima, krumpir salata i salsa cruda
PROMO

Sastojci

Polpete

  • 200g palamide
  • 50g lješnjaka, oraha, badema
  • 10g luka
  • 5g češnjaka
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • peršin
  • 200g krumpira

Priprema polpeta

Krumpir skuhati i pustiti da se hladi. Palamidu iskosati na sitne komade i pomiješati s jajetom, lukom, češnjakom, krušnim mrvicama, peršinom i naribati cca 50g krumpira, kojeg smo skuhali i ogulili. Od smjese formirati polpetu i jednu stranu uvaljati u orašaste plodove koje smo nožem usitnili.

Krumpir salata

Sastojci za dresing

  • 1 jaje
  • 10g senfa
  • 5ml jabučnog octa
  • sok od pola limuna
  • maslinovo ulje
  • 15g ljubičastog luka
  • 10g rukole
  • sol
  • papar

Priprema

Jaja skuhati i smiksati štapnim mikserom sa senfom, jabučnim octom, limunovim sokom te postepeno dodati ulje dok se ne stvori gusta emulzija. Začiniti sa solju i paprom. Ostatak kuhanog krumpira narezati i pomiješamo s lukom, rikulom i dresingom.

Salsa cruda

Sastojci

  • 15g jabuka
  • 15g avokada
  • 10g naranči
  • 1ml chilli ulja
  • sok od limuna
  • sol
  • papar
  • Priprema

Priprema

Sve sastojke izrezati na sitne kockice i začiniti s chilli uljem, sokom od limuna, soli i paprom.

Hladna juha od krastavaca i avokada

image
Hladna juha od krastavaca i avokada
PROMO

Sastojci

  • 250g krastavaca
  • 50g avokada
  • limun
  • sol
  • papar
  • 10g kiselog vrhnja
  • 2g mente
  • limeta

Priprema

Krastavce oguliti, izvaditi sjemenke i posoliti da puste vodu. Nakon 10-15 min ocijediti vodu i miksati s avokadom, iscijediti limun, posoliti i popapriti po želji. Kiselo vrhnje pomiješati sa mentom i koricom od limete i servirati na vrh juhe.

Čitajte i: Ljetni kokteli uz koje se odmah spuštaju temperature! Donosimo pet recepata koje možete napraviti kod kuće

Linker
17. studeni 2024 08:46