BERISLAVA PICEK/CROPIX
Bobica po bobica

Slasni plodovi ljeta: Borovnice i maline u pet odličnih recepata Slavice Šagolj

Bobičasto voće dozrelo pod toplinom srpanjskog sunca savšeno se uklapa u brojna slatka i slana jela.

Bobičasto voće dozrelo pod toplinom srpanjskog sunca savšeno se uklapa u brojna slatka i slana jela.

Ako ste dosad bobičasto voće jeli samo u jogurtu i desertima, vrijeme je da ga isprobate i u slanim. Primjerice, maline kuhane s dodatkom cimeta, đumbira ili mljevenog klinčića, sjajan su dodatak salatama i mesu. Borovnice, s druge strane, savršeno prijaju uz meso divljači, ali i ribu. Zašto ih onda ne biste isprobali i na taj način. Pomoći će vam recepti naše gastro entuzijastice Slavice Šagolj.

Pastrva u umaku od malina i bosiljka

Sastojci:

  • 2 velika filea pastrve
  • maslinovo ulje
  • 300 g malina
  • 1 žličica rižinog octa
  • 1 žlica soka od naranče
  • 2 žlice šećera
  • 1 velika šaka svježeg bosiljka
  • prstohvat soli
  • papar
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

File pastrve oprati, osušiti kuhinjskim papirom i prigodnom pincetom ukloniti višak kostiju ako ih ima. Ribu izrezati na manje komade, posoliti krupnom soli i pokapati maslinovim uljem. Staviti sa strane.

Vrijeme je za pripremu umaka. U veću tavu staviti žlicu dvije maslinovog ulja, dodati maline, rižin ocat, sok od naranče, šećer, svježi bosiljak i sol. Zagrijati na laganoj vatri te pustiti da sve lagano zakuha. Kuhati 10 do 13 minuta. Nakon tog vremena bosiljak izvaditi iz umaka.

Zagrijati grill tavu. Dodati maslinovo ulje te file ribe. Peći sa svake strane 3 do 4 minute. Dodati dio umaka od malina i bosiljka te kuhati oko 2 do 3 minute. Poslužiti s ostatkom umaka svježim malinama i bosiljkom.


Torta od palačinki s kremom od borovnica

Smjesa za palačinke:

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml gazirane mineralne vode
  • 250 do 300 g glatkog brašna

Nadjev:

  • 400 g borovnica
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat mljevenog klinčića
  • 200 ml soka od borovnica
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice meda ili rižinog slada
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

Borovnice dobro oprati i staviti u veću plitku posudu. Dodati šećer, sok, kokosovo ulje, med i začine. Staviti na laganu vatru i zagrijati. Kuhati dok borovnice ne omekšaju, a sastojci se malo zgusnu. Maknuti s vatre te nadjev dobro ohladiti. Po želji štapnim mikserom smjesu malo izmiksati da bude glatke teksture.

Pripremiti smjesu za palačinke.

U dublju posudu staviti jaja, prstohvat soli, miješati pjenjačom. Dodati ostale začine te naizmjence mlijeko, mineralnu vodu i brašno. Smjesa mora biti glatka i ne pre gusta. Dugim miješanjem postići će se glatkoća i pjenušavost smjese.

Tavu za palačinke dobro zagrijati. Tek tada tavu uz pomoć silikonskog kista premazati uljem i peći jednu po jednu palačinku. Pustiti da se malo ohlade te ih premazati nadjevom od borovnica. Gornju palačinku također premazati nadjevom te dekorirati svježim borovnicama.


Mini pizza s borovnicama i karameliziranim lukom

Tijesto:

  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 400 ml mlake vode
  • 50 ml otopljenog maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 400 do 450 g glatkog brašna

Kvasac razmrviti u manjoj posudi, dodati šećer i 100 ml mlake vode. Pustiti oko 15 minuta da se kvasac aktivira. U veliku posudu za miješanje staviti ostatak mlake vode, otopljeni maslac, maslinovo ulje i sol. Poželjno je miješati električnom miješalicom s nastavcima za tijesto. Dodati zapjenjen kvasac promiješati. Malo po malo dodavati brašno i miksati. Mijesite oko 15 do 20 minuta dok tijesto ne postane mekano i elastično. Tijesto u posudi prekriti s pamučnom krpom i pustiti da se udvostruči.

Nadjev:

  • 200 g borovnica
  • 2 veće glavice ljubičastog luka
  • 2 žlice meda
  • maslinovo ulje
  • 200 g feta sira
  • 150 g ricotta sira
  • sol i papar
  • prstohvat ljuskica čilija
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

Dok se tijesto diže pripremiti nadjev. Zagrijati tavu, dodati na trakice narezan luk te lagano peći 3 do 5 minuta dok luk ne uvene. Dodati med, malo soli i pustiti da se luk karamelizira par minuta.

U manju posudu staviti feta sir, ricotta sir, malo soli i papra. Dobro izmiješati da smjesa bude glatka.

Udvostručeno tijesto podijeliti na 6 do 7 istih dijelova Od svakog dijela tijesta formirati mini lopticu. Valjkom za tijesto oblikovati tijesto na željen oblik. Tavu promjera 25 cm zagrijati, staviti tijesto na zagrijanu tavu da se par minuta ispeče samo s donje strane. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Na njega staviti na pola ispečeno tijesto. Gornju stranu tijesta koje nije pečena premazati smjesom sira, dodati karamelizirani luk i na vrh rasporediti borovnice. Na veći pleh stanu dvije do tri manje pizze. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 15 do 18 minuta na 180 stupnjeva. Ili dok borovnice malo ne omekšaju. Izvaditi iz pećnice i servirati.

Tart od malina i pistacija

Bazno tijesto:

  • 155 g glatkog brašna
  • pola žličice soli
  • 50 g šećera
  • 125 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 2 žumanjka

U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol, šećer. Dodati na kockice narezan maslac. Miješati dlanovima dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodati žumanjke, umijesiti tijesto. Formirati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.

Nadjev od pistacija:

  • 50 g neslanih, oljuštenih i mljevenih pistacija
  • 20 g očišćenih i grubo sjeckanih pistacija
  • 4 velika žumanjka
  • 100 g šećera
  • 120 g mljevenih badema
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica ekstrakta od pistacija ili badema
  • 100 g malina
  • 350 g malina za gornji sloj
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

U posudu staviti mljevene pistacije. Dodati žumanjke i sve dobro promiješati. Zatim dodati šećer, mljevene bademe, vrhnje i ekstrakt. Miješati da smjesa postane homogena.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka. Razvaljati na 5 mm debljine te obložiti kalup s pokretnim dnom. Vilicom ispikati cijelu površinu tijesta. U kalup na bazno tijesto uliti smjesu s pistacijama. Rasporediti maline po nadjevu. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 35 minuta na 175 stupnjeva. Ohlađen kolač premazati džemom od malina te po vrhu dekorirati svježe maline.

Ledeni desert u čaši s malinama i borovnicama

Sastojci:

  • 200 g integralnog keksa
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 200 g grčkog jogurta
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 100 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 150 g malina
  • 150 g borovnica
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Priprema:

Kekse usitniti. Dodati im otopljeni maslac i javorov sirup. Sve sastojke sjediniti. Smjesom keksa obložiti dno čaše.

U posudu za miksanje uliti vrhnje za šlag, miksati dok se ne formira šlag. Umiješati šećer u prahu, grčki jogurt i mascarpone. Kremu staviti u dresir vrećicu.

Na podlogu od keksa posložiti maline i borovnice. Sloj kreme i na vrh obilno voće.

Linker
23. studeni 2024 03:31