Bilo da ste svejed, vegetarijanac ili vegan - sjemenke sezama ukapaju se u gotovo sva jela. No, da te super zdrave sjemenke ne bi služile samo kao ukras na kiflicama, donosimo recept za juhu od sezamove paste koja je iznimno brzo gotova.
Jela koja jedemo "na žlicu" uvijek su dobrodošla bilo da su hladni ili ekstremno vrući dani kao sada. Još ako recept zahtijeva jako malo kuhanja nema bolje kombinacije. U potrazi za novim receptima i inspiracijama, nekad treba samo zaviriti u kuhinje drugih europskih zemalja u čijim se kuharicama može naći jednostavnih, a opet nama egzotičnih jela.
Jedno takvo je Tahini juha, odnosno juha od sezama, je grčkog porijekla. Tahini, odnosno pasta od sezama juhi daje egzotičan okus, a ako joj dodamo rezance, knedle ili krutone, ona postaje hranjiv obrok koji je iznimno brzo gotov. Ako kupite tahini pastu koja vam je za ovo jelo - neophodna - ostali sastojci su voda i začini, a po želji možete dodati rezance.
Ako vam njezina jednostavnost nije dovoljna da uvedete promjenu u svoj jelovnik, ne škodi napomenuti kako je sezam je iznimno zdrava namirnica koju mnogi nepravedno zapostavljaju koristeći njegove sjemenke smo za ukras na kiflicama i pecivima. Sastojak sezamol ima blagotvoran učinak na niz tegoba od sprečavanja razvoja dijabetesa, zdravlje probavnog i krvožilnog sustava. Kako biste u što većoj mjeri uveli ovu namirnicu u jelovnik, možete probati s ovom jednostavnom, a prefinom juhom.
Sastojci (za 7 porcija)
- 1,5 l vode
- 80 grama tahinija
- 2 žlice limunovog soka
- Papar
- Himalajska sol
- Domaći ili kupovni začin od bilja
- Začini po vašem odabiru (kopar, peršin, kurkuma itd.)
- Po želji: rezanci, smjesa za knedle...
Priprava
U kipuću vodu dodajte začin od bilja, sol, papar i ostale začine te rezance/knedle. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Nakon toga umiješajte tahini, limunov sok i nastavite kuhati na laganoj vatri još pet minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....