VEDRAN PETEH/CROPIX
Gastro

Užici za nepce V starem melinu: Isprobajte tri slasna recepta restorana koji će vas vratiti u prošlost

Teško je odlučiti čime nas je više osvojio ovaj starinski restoran na kraju grada - pitoresknim ambijentom kojim caruju bakini kredenci i retro lončići, ukusnim retro jelima tipičnim za zagorsku i purgersku kuhinju, prostranom terasom u hladovini krošnji ili opuštajućim žuborenjem obližnjeg potoka.

Teško je odlučiti čime nas je više osvojio ovaj starinski restoran na kraju grada - pitoresknim ambijentom kojim caruju bakini kredenci i retro lončići, ukusnim retro jelima tipičnim za zagorsku i purgersku kuhinju, prostranom terasom u hladovini krošnji ili opuštajućim žuborenjem obližnjeg potoka.

Dok je većina potočića koji s Medvednice vijugaju prema Savi uglavnom zapuštena ili zatrpana, potok Dubravica u zagrebačkim Gajnicama još veselo žubori ispod stare vodenice iz 16. stoljeća koja je prije osam godina pretvorena u popularni zagrebački restoran V starem melinu. Vlasnici šumovitog imanja kroz koje protječe ovaj bistri potok je obitelj Hanzec, koja je stari zapušteni mlin, spomenik kulture nulte kategorije, obnovila po svim pravilima struke pa tamo vlada iskonski duh nekih starih vremena.

- Prije ugostiteljstva bavili smo se građevinom, a volimo starine, tako da smo mlin obnovili koristeći stari crijep i ciglu, restaurirali smo i kotač stare vodenice, mlin stavili u funkciju, restoran opremili starim restauriranim namještajem... Šumu koja okružuje imanje sami održavamo, a i krošnje sam orezujem. O koritu također mi brinemo, s obzirom na to nismo dopustili da se izbetonira iako su postajale takve namjere. Tako da i dalje teče onako kako je tekao tisućama godina, u svom prirodnom koritu - govori Josip Hanzec, 34-godišnji voditelj restorana, brižno čuvajući okoliš i potočić koji se pokazao izuzetno čistim.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Kada ga je, naime, prije otvorenja restorana odlučio očistiti od granja i zemlje, vidio je da u njemu žive riječni račići, što je bio dokaz da je voda čista, pa je u dijelu ukroćenog potoka ispod vodenice počeo uzgajati pastrve. Danas je to uz divljač specijalitet restorana, a okus te pastrve je više nego fantastičan. Riba se iz vode vadi nakon narudžbe i sprema po želji. Protočna voda daje joj poseban okus, a jedini problem su im, smije se Josip, čaplje koje se rado posluže slasnim obrokom iz Dubravice.

- Naša pastrva vrlo je ukusna jer živi u potoku, a ne u bazenima, hrani se uglavnom prirodno, onime što padne s okolnog drveća, tako da je vrlo malo nadohranjujemo. Uz pastrvu služimo i divljač jer se moj tata Josip u slobodno vrijeme bavi lovom pa uvijek imamo u ponudi jela od jelena, srnetine, vepra, čak i muflona, a mama radi u kuhinji i specijalistica je za domaće knedle, njoke, štrudle i gibanice jer je po tati Čehinja, a po mami Talijanka - kaže Josip, dodajući kako je njihova restoranska kuhinja upravo ona na kojoj su odrasli.

image
Restoran V Starem Melinu
VEDRAN PETEH/CROPIX

Tata Josip oduvijek je radio svoje kobasice i špek koje su u ponudi restorana, svaki dan peku svoj kruh, većina mesnih jela sprema se pod pekom u velikoj krušnoj peći, a rade se i jela od samoniklog bilja, poput juha i pita od medvjeđeg luka i koprive. Osim odlične hrane, i ugođaj je nešto zbog čega vrijedi posjetiti restoran V starem melinu. Starinsko uređenje interijera, kojim dominiraju “bakini kredenci” i retro posuđe, podsjeća na neka minula vremena, a terasa ušuškana u prirodnu hladovinu sjajno je sklonište od zagrebačkih ljetnih vrućina.

Čitajte i: Napustio Zagreb i u zagorskom selu ostvario veliki san: Tri recepta vlasnika malene farme s velikim delicijama

Krem juha od medvjeđeg luka

Sastojci

  • 500 g medvjeđeg luka,
  • 300 g mrkve,
  • 300 g krumpira,
  • povrtni ili pileći temeljac,
  • papar, sol,
  • maslinovo ulje,
  • kiselo vrhnje,
  • krutoni (prepržene kockice kruha)
image
Krem juha od medvjeđeg luka
VEDRAN PETEH/CROPIX

Priprava

Na maslinovom ulju prepržiti narezanu mrkvu, dodati kockice krumpira i medvjeđi luk te još kratko propirjati. Uliti temeljac, prokuhati, začiniti i na kraju ispasirati u krem juhu. Servirati s malo vrhnja i krutonima.

Čitajte i: Gastro carstvo Zrinke Zekulić: U kuhinji staroj 30 godina nastaju specijaliteti kojima osvaja i najveće gurmane

Pastrva u kukuruznom brašnu na žaru s krumpirom i blitvom

Sastojci

  • 1 pastrva 350 g,
  • 150 g krumpira,
  • 100 g blitve,
  • kukuruzno brašno,
  • sol, papar,
  • maslinovo ulje
image
Pastrva u kukuruznom brašnu
VEDRAN PETEH/CROPIX

Priprava

Pastrvu uvaljati u kukuruzno brašno, posoliti i ispeći na žaru. Krumpir skuhati, usitniti ga vilicom i na maslinovom ulju zajedno s usitnjenom blitvom prepržiti na tavi. Začiniti.

Čitajte i: Profesor i ‘učenik‘ osmislili kuharicu s brzim i lakim receptima koji pomažu u otklanjanju kroničnih tegoba

Štrudla od jabuka s kremom od vanilije

Sastojci

  • 1 kg jabuka,
  • 500 g glatkog brašna,
  • 0,5 dl vode,
  • 0,5 dl ulja,
  • prstohvat soli,
  • žličica cimeta,
  • 100 g šećera,
  • prezle
image
Štrudla od jabuka s kremom od vanilije
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci za kremu od vanilije

  • 6 dl mlijeka,
  • 5 žumanjaka,
  • 5 dl vrhnja za šlag,
  • 3 žlice gustina,
  • 3 žlice šećera,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprava

Od brašna, vode, ulja i soli umijesiti tijesto, ostaviti ga na toplom pola sata pa ga na tanko izvući rukama na stolnjaku. Posipati malo prezlama, posložiti naribane jabuke, posipati ih šećerom i cimetom te zamotati u štrudlu. Peći pola sata na 170 stupnjeva. U međuvremenu pripremiti kremu. Mlijeko zakipjeti na laganoj vatri pa pjenjačom umutiti žumanjke i šećer te dodati gustin i ekstrakt vanilije. Dobro promiješati kako se ne bi stvorile grudice. Kremu ohladiti i u nju umiksati tučeno vrhnje za šlag. Poslužiti sa štrudlom.

23. prosinac 2024 21:55