NINO STOJIć
GASTRO UŽICI

Zaljubili ste se u jela jedinih Dalmatinaca na ovogodišenjem FFF-u? Imamo recepte za čak tri njihova specijaliteta

Jedini chefovi s juga na ovogodišnjem zagrebačkom Food Film Festivalu predstavili su se najdražim im šibenskim specijalitetima koje su podijelili s našim čitateljima.

Jedini chefovi s juga na ovogodišnjem zagrebačkom Food Film Festivalu predstavili su se najdražim im šibenskim specijalitetima koje su podijelili s našim čitateljima.

Pucalina, u prošlosti poznata kao slastičarnica prvog dalmatinskog slastičara Steve Mandića, prije godinu je dana, s minimalnim intervencijama u originalni prostor, postala bistro i novo hit mjesto u Šibeniku. Smještena na Trgu Medulić, jednom od najpitoresknijih i najposjećenijih šibenskih trgova u srcu stare gradske jezgre, privlači svojom šarolikom i zanimljivom ponudom.

Ondje su osim slastica Ivane Mrdeže (39) danas na meniju i mnoga druga tradicionalna jela spravljena na moderan način u kreativnoj radionici kuhara Stipe Đidare (40), Milana Klasičeka (31) i Mate Buhe (19). Uz 20 godina ugostiteljskog iskustva u renomiranim šibenskim i zadarskim restoranima Stipe najviše znanja duguje kuhinji svoje bake, Milan je jedan od najboljih pizza majstora u gradu koji posebno oduševljava svojom pizzom Autunno nel Mediteraneo s narančastom tikvom, kozicama i mariniranim inćunima, a Mate je pak najpoznatiji po specijalitetima sa svojom omiljenom namirnicom, pršutom.

Ovaj “dream team” zaokružuju još i Kristina Uvodić (32), inženjerka građevine zaslužna za uređenje prostora, te Franko Pekas (27) i Marija Badžim (20) koji su zaduženi za organizaciju posla.

“Otvaranjem Pucaline željeli smo osvježiti gastronomsku scenu grada, vodeći pritom računa o tome da naš meni bude drugačiji, zamjetan te baziran isključivo na lokalnim, svježim i sezonskim namirnicama iz lokalnih OPG-ova”, ističe Marija, koja je posebno ponosna što je sezonu završila gostovanjem na zagrebačkom Food Film Festivalu.

Čitajte i: Slatko, a kiselo: Prava rapsodija okusa u nevjerojatno ukusnoj piti od limuna

Budući da su se tamo predstavili kao jedini ugostitelji iz Dalmacije, svoju su ponudu bazirali na prepoznatljivim i mnogima omiljenim dalmatinskim namirnicama, poput skradinskih čokalica, sipe, kozica, pršuta, smokava, mišnog sira. Posebnu su pozornost ondje “uživale” poznate slastice šibenskog kraja - šibenska gibanica, lavandijer, torta od bijele čokolade, lavande i šumskog voća s potpisom slastičarke Ivane koja je sama smišljala njihovu ponudu na festivalu.

Mediteranski užitak

image
Mediteranski užitak
NINO STOJIć

SASTOJCI

  • 400 g brašna (pola oštro, pola glatko),
  • 200 g maslaca,
  • 5 žlica šećera,
  • prstohvat soli,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 žumanjka,
  • 1 - 2 žlice kiselog vrhnja

DŽEM OD SMOKAVA

  • 200 g očišćenih suhih smokava,
  • 2 dl soka od naranče

Kuhati, a kad se zgusne, izblendati.

KREMA OD SKUTE

  • 300 g skute,
  • 200 g svježeg sira,
  • 130 g šećera,
  • sok jedne limete i pola limuna,
  • 15-ak komada usitnjenih svježih listova mente,
  • 80 g bijele čokolade,
  • 200 g mliječnog vrhnja za šlag,
  • naribana korica limete

Čitajte i: Šarmantno zagrebačko odredište kao kvartovski hit: Svjetski trendovi u okusu i zero waste koncept

PRELJEV

  • 400 ml mliječnog slatkog vrhnja,
  • 2 jaja + 1 vanilin šećer

KREMA OD VRHNJA I LIMUNA

  • 500 ml vrhnja za šlag biljne masnoće,
  • 200 ml kiselog vrhnja 12% m.m.,
  • bourbon vanilija 1 kom.,
  • sok jednog limuna

PRIPRAVA

Ispeći košarice od prhkog tijesta (promjera 8 cm).

Ispečene i ohlađene košarice premazati džemom od smokava, na to staviti pripremljenu kremu od skute i svježeg sira. Dekorirati šnitom limete, suhe smokve ili tamne čokolade. Od ove doze dobijemo 24 košarice.

Šibenska gibanica

image
Šibenska gibanica
NINO STOJIć

SASTOJCI

  • 12 gotovih kora za savijače veličine protvana,
  • 250 g maslaca (za premazivanje kora)

NADJEV OD ROGAČA

  • 200 g mljevenog rogača,
  • 300 ml mlijeka,
  • 50 g šećera,
  • 1 vanilin šećer

NADJEV OD SKUTE

  • 500 g ovčje ili kravlje skute,
  • 3 jaja,
  • 1 vanilin šećer,
  • 100 g šećera,
  • sok jednog limuna

NADJEV OD BADEMA I ORAHA

  • 150 g mljevenih oraha,
  • 150 g mljevenih badema,
  • 200 ml vrućeg mlijeka,
  • 50 g šećera,
  • 1 vanilin šećer

NADJEV OD JABUKE

  • 600 g očišćenih i oguljenih jabuka,
  • 100 g nasjeckanih suhih smokava,
  • 1 žličica cimeta u prahu,
  • 1 vanilin šećer,
  • 50 g šećera

*Smjese za nadjeve se miksaju ručno

PRIPRAVA

Protvan dimenzija 40x30 premazati otopljenim maslacem. Posložiti dvije kore za savijaču. Svaku premazati maslacem. Na kore staviti nadjev od rogača i poklopiti dvjema korama premazanima maslacem. Zatim ide nadjev od skute, nadjev od badema i oraha te nadjev od jabuke i smokve. Između svakog nadjeva idu kore za savijače premazane maslacem. Iznad zadnjeg nadjeva od jabuka idu dvije kore za savijače koje prelijemo slatkim vrhnjem. Peći na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta. Ohlađeno dekorirati kremom od vrhnja i limuna.

Maništron od sipe

image
Maništron od sipe
NINO STOJIć

SASTOJCI

  • 600 g luka,
  • maslinovo ulje,
  • 50 g češnjaka,
  • 800 g sipe,
  • peršin,
  • 200 g slanutka,
  • 2 dl bijelog vina,
  • sol, papar,
  • 2 dl pasirane rajčice

PRIPRAVA

Pirjati luk, zatim dodati sipu sa slanutkom, dalje pirjati, dodati bijelo vino i pasiranu rajčicu, začiniti. Nakon toga se dodaje tjestenina (maništra) koja se kuha zajedno s ostalim sastojcima.

Linker
04. studeni 2024 22:50