U vrijeme poklada najslađi su tradicionalni kolači od tijesta koje s malo vještine možete pripraviti i kod kuće.
FRITULE S JABUKAMA
SASTOJCI ZA 30 KOMADA
1 jaje, 20 dag jogurta, 1 jabuka, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 30 dag oštrog brašna, 0,5 dl travarice, 1 žličica cimeta, malo grožđica i malo lješnjaka, ulje
PRIPRAVA
Umutiti jogurt i jaje, dodati šećer, vanilin šećer, travaricu, grožđice, nasjeckane lješnjake, naribanu jabuku te prašak za pecivo i brašno pa sve dobro promiješati. Fritule se oblikuju tako da rukom istisnete dio na nauljenu žlicu i stavite ga pržiti. Ako tijesto samo sklizne s prstiju, znači da je previše rijetko pa dodajte još brašna.
KRAFNE
SASTOJCI ZA 30 KOMADA
50 dag glatkog brašna, 2,5 dl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 1 jaje
PRIPRAVA
Zagrijati mlijeko te u njega dodati šećer, malo brašna i kvasac. Pustiti kvasac da se digne. Od brašna, jaja i kvasca zamijesiti tijesto. Ostaviti oko 1 sat da se odmori. Na pobrašnjenoj površini tijesto razvući na debljinu oko 0,5 cm, izrezati krugove, prekriti ga čistom krpom i ostaviti na toplome oko 30 minuta da se još jednom digne. Pržiti u dubokoj masnoći. Da bi se dobio bijeli prsten, karakterističan za krafne, kada je donja strana pečena, okrenuti krafnu, poklopiti kratko posudu u kojoj se peče pa dovršiti pečenje bez poklopca. Nadjenuti ih marmeladom po ukusu te posuti šećerom u prahu.
KROŠTULE
SASTOJCI ZA 20 KOMADA
20 dag brašna, 3 žumanjka, 1 žlica šećera, 1 žlica vrhnja, 2 žlice ruma, prstohvat soli, ulje za prženje, malo vode
PRIPRAVA
U brašno dodati prstohvat soli, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, vrhnje i rum. Potom polako uliti vodu i umijesiti čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno pola sata, a zatim ga tanko razvaljati. Izrezati tanke trake od tijesta pa od njih napraviti čvor ili ih oblikovati na neki drugi način. Pržiti ih u dubokom ulju te gotove posuti šećerom u prahu.
PODERANE GAĆE (LANGOŠI, UŠTIPCI)
SASTOJCI ZA 20 KOMADA
50 dag glatkog brašna, 2 dl jogurta, 2,5 dl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca, 2 žličice soli, 1 prašak za pecivo, ulje
PRIPRAVA
Zagrijati mlijeko, dodati malo brašna i kvasac. Pustiti da se digne. Zamijesiti tijesto pa ostaviti na toplome da se digne. Premijesiti i ostaviti da se još jednom digne. Na pobrašnjenoj površini razvući tijesto na 0,5 cm debljine, izrezati pravokutnike ili neki drugi oblik pa ih zarezati po sredini. Pržiti u dubokoj masnoći do zlatne boje. Odložiti na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posipati šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....