UNSPLASH
MORSKI VODIČI

Arhitekt nas vodi otokom Bračom i otkriva mjesta koja vrijedi posjetiti

Duje Kaliterna, arhitekt specijaliziran za restauraciju hotela, u posljednjih desetak godina zaslužan je za brojne nagrađivane projekte duž Jadranske obale, no, on najviše u svojoj ljetnoj oazi u Bobovišćima na otoku Braču.

Duje Kaliterna, arhitekt specijaliziran za restauraciju hotela, u posljednjih desetak godina zaslužan je za brojne nagrađivane projekte duž Jadranske obale, no, on najviše u svojoj ljetnoj oazi u Bobovišćima na otoku Braču.

Njegova ljetna oaza smještena je u malenom ribarskom naselju Bobovišća na Moru, na otoku Braču gdje je u noninoj kući provodio brojna ljeta pa jako dobro zna koje su to najljepše uvale, ali i gdje provesti večeri.

image

Bobovišća na Moru

ZVONIMIR BARIŠIN/CROPIX

GDJE SE KUPATI?

Najljepše uvale nalaze se sa zapadne i južne strane otoka, a s obzirom na to da je većina teško dostupna, najbolje ih je obići brodom. Najbolja opcija je najam za jednodnevni izlet i odvojiti cijeli dan za istraživanje uvalica, najbolje uz maske i peraje za ronjenje. Najljepša od uvala dostupnih automobilom je Lovrečina.

ŠTO POSJETITI?

Svakako posjetiti mjesta koja su još uvijek ostala autentična kao što su Bobovišća, Ložišća, Škrip, Dol ili Dračevica, mada su i svi gradići uz more lijepi. Od većih mjesta obožavam Milnu jer ima najveću gradsku jezgru, a zanimljiva su i stara groblja, poput sutivanskog groblja sv. Roka s katakombama, supetarsko s mauzolejem obitelji Petrinović te boboviško s mauzolejem obitelji Gligo. Za one koji vole duge šetnje preporučujem samostan u pustinji Blaca, a za ljubitelje biciklizma veliki je broj označenih staza. Ljubiteljima životnja preporučujem posjet utočištu za životinje ‘‘Bračke šape‘‘ u blizini Nerežišća.

image

Ložišća

DAVORLOVINCIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image

Milna

DRAGONCELLO GETTY IMAGES
image

Bračke šape brinu za životinje

PRIVATNI ALBUM

Možete posjetiti i Muzej Uja, Muzej otoka Brača u Škripu te novootvoreni Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne. U selu Ložišća ima dosta proizvođača kvalitetnog maslininog ulja, a osim toga se mogu kupiti bademi, suhe smokve, čajevi od bračkog divljeg bilja, ručno rađeni sapuni te prirodna kozmetika pod imenom Divja Brač.

image

Muzej otoka Brača

CKZ BRAČ

GDJE JESTI I PITI?

Uz veliki broj restorana i konoba, gotovo svake godine se otvaraju neka nova mjesta. Ove godine je to Nona Roka blizu Supetra, tek otvoreni obiteljski restoran u lijepom ambijentu uz more.

image

Restoran Nona Roka

PRIVATNI ALBUM

Obitelj koja ga vodi ima dugi niz godina iskustva u ugostiteljstvu, a sada su krenuli s nečim novim. Jedan od svakako najljepših ambijenata koji morate posjetiti je Kaštil Gospodnetić u Dolu. Također preporučujem jutarnju kavu i svježe pečeni burek u Maja Jet caffeu u Bobovišću na Moru, gdje možete uživati i u odličnim pekama hobotnice i svježe ribe u Konobi Kogula. Za nevjerojatan noćni pogled na Brački kanal predlažem vam Grill Garden u maslinicima iznad Sutivana, a za ljubitelje mesa najbolja otočka janjetina čeka vas u domaćinstvu ‘‘Gažul‘‘, gdje ćete uživati u pravom seoskom ambijentu.

SAVJETI

Svako mjesto sa svojom turističkom zajednicom organizira ljetni program događanja, tako da se obavezno informirajte, ovisno o tome gdje točno putujete. Svakako nemojte propustiti tradicionalne fešte, ali ni Brač Film Festival koji se održava od 7. do 10. kolovoza u Supetru.

image

Duje je jedan od organizatora borbe vodenim balonima koji se već treću godinu održao u Bobovišću

PRIVATNI ALBUM
Linker
16. rujan 2024 17:46