ZIGA INTIHAR
Duga tradicija

Pouzdani, precizni i predivni: Satovi luksuznog švicarskog brenda dostupni su i u središtu Zagreba

Jedno od najvećih švicarskih imena u urarstvu Kuća Zenith jedan je od partnera Kuće Malalan.

Jedno od najvećih švicarskih imena u urarstvu Kuća Zenith jedan je od partnera Kuće Malalan.

Tradicionalno urarstvo i draguljarstvo obitelji Malalan traje više od 70 godina. Iz rodnih Opičina, na talijanskoj strani granice sa Slovenijom, svoju su ponudu prvo proširili u Ljubljanu, a zatim i u Zagreb, gdje su prisutni već gotovo desetljeće. Već treća generacija obitelji Malalan s velikom strašću stvara u obiteljskom poduzeću u kojem se vode time da je samo najbolje dovoljno dobro. Jedno od najvećih švicarskih imena u urarstvu Kuća Zenith jedan je od partnera Kuće Malalan. Uvijek je pratila osobe s velikim snovima i odlučnošću da ih slijede i ispune. Sve je počelo s vizionarom iz 19. stoljeća, Georges-Favreom Jacotom, koji je sanjao o izradi najpreciznijeg sata poznatog čovjeku i sa samo 22 godine prihvatio izazov izrade prve integrirane švicarske urarske manufakture.

image
ZIGA INTIHAR
image
ZIGA INTIHAR

Jedno od najvećih švicarskih imena u urarstvu Kuća Zenith jedan je od partnera Kuće Malalan. Uvijek je pratila osobe s velikim snovima i odlučnošću da ih slijede i ispune. Sve je počelo s vizionarom iz 19. stoljeća, Georges-Favreom Jacotom, koji je sanjao o izradi najpreciznijeg sata poznatog čovjeku i sa samo 22 godine prihvatio izazov izrade prve integrirane švicarske urarske manufakture. Jedne noći dok je odlazio iz manufakture, nakon što je dovršio posljednje pojedinosti predstavljanja svojeg novog kalibra kronometra (koji će osvojiti nebrojeno mnogo nagrada), Georges Favre-Jacot pogledao je u zvijezdama obasjano noćno nebo i shvatio da je dohvatio svoju zvijezdu, svoj „zenit” – najvišu točku na nebu. Upravo tada i ondje je odlučio nazvati kalibar i svoju manufakturu Zenith, što predstavlja vrhunac putanje zvijezde.

image
ZIGA INTIHAR

Tijekom 1960-ih, došlo je do rastuće potražnje za samonavijajućim satovima. Kuća Zenith namjeravala je proslaviti svoju stotu obljetnicu izradom automatskog kronografa, što je bilo dotada neviđeno. Odbijajući pojednostavljivanje, u manufakturi su razvili potpuno nov mehanizam visoke frekvencije, pomičući time granice preciznosti.

U siječnju 1969. godine predstavljen je El Primero i bio je prvi automatski mehanizam kronografa visoke frekvencije. Oživjevši nakon sedam godina predanog istraživanja, oscilira pri zapanjujućoj brzini od 36.000 vibracija na sat, što omogućuje mjerenje vremena do najbliže desetinke sekunde. Legendarni je kalibar postavio nove standarde preciznosti i izdržljivosti, ističući se kao revolucionarni napredak u urarstvu koji je do današnjeg dana osvojio 2.333 nagrade u kronometriji.

Utrka u plasiranju prvog automatskog kronografa na tržište obilovala je konkurencijom, a u nju su bili uključeni veliki igrači kao što je Seiko i grupacija Chronomatic (uključujući Breitling i Heuer). Unatoč žestokom nadmetanju, kuća Zenith je prva javno predstavila El Primero. Visoka frekvencija mehanizma i njegov inovativni dizajn omogućili su mu da nadmaši svoje konkurente i postane simbol švicarske urarske izvrsnosti.

image

Malalan Breitling

ZIGA INTIHAR

U 1970-im godinama, pojava kvarcne tehnologije predstavljala je značajnu prijetnju mehaničkom urarstvu. Manufaktura Zenith suočila se s internim izazovima kada ju je kupila tvrtka Zenith Radio Corporation koja je zahtijevala da se usredotoče na kvarcne satove i unište legendarni El Primero. Unatoč sumornim izgledima, Charles Vernot, predani majstor u manufakturi, potajno je spasio alate i planove potrebne za proizvodnju El Primera, očuvavši tako nasljeđe mehanizma i, općenito, nasljeđe švicarskog urarstva.

El Primero je ponovno zaživio 1980-ih godina, kada je ponovno procvala potražnja za automatskim kronografima, potaknuta robnim markama kao što su Ebel i Rolex. Rolex je posebice usvojio El Primero za svoj model Daytona, čime je učvrstio ugled mehanizma. To partnerstvo i predani napori nove uprave kuće Zenith doveli su do renesanse El Primera, koji je postao ključni dio baštine kuće Zenith.

image

Malalan Rolex

MALALAN

Pod vlasništvom tvrtke LVMH od 1999. godine, kuća Zenith je proširila mogućnosti El Primera, ugrađujući komplikacije kao što su tourbillon i vječni kalendar. El Primero nastavlja s evolucijom, prihvaćajući inovacije kao što su Striking 10th i Defy El Primero 21, koji mjere vrijeme do stotinke sekunde, pokazujući posvećenost kuće Zenith preciznosti i tehnološkom napretku.

El Primero je i dalje dokaz nasljeđa inovativnosti i otpornosti kuće Zenith. Ističe se kao simbol preciznosti u svijetu horologije, neprestano pomičući granice mogućeg u mehaničkom urarstvu.

Kuća Zenith postoji kako bi nadahnula pojedince da slijede svoje snove i ostvare ih, unatoč svemu. Od svojeg osnivanja 1865. godine, postala je prva urarska manufaktura u suvremenom smislu tog pojma, a njezini satovi pratili su izvanredne ličnosti koje su sanjale velike snove i nastojale ostvariti nemoguće – od povijesnog leta Louisa Blériota preko kanala La Manche do rekordnog skoka i slobodnog pada Felixa Baumgartnera iz stratosfere. Kuća Zenith ostaje vjerna svojoj zvijezdi vodilji, okružujući se istomišljenicima koji dijele jednaku strast i neumoljivu motivaciju, poput trenera tenisa i mentora, Patricka Mouratogloua, i slavnog DJ-a, Carla Coxa.

Još od svojeg nastanka 1969. godine, linija ručnih satova DEFY kuće Zenith odlikovala se prepoznatljivom postojanom pouzdanošću i robusnošću. Tijekom svih ovih godina, DEFY je doživio mnoge izvedbe s namjenskim značajkama i dizajnima. Od najviših vrhova do najdivljijih terena, kuća Zenith sada vodi kolekciju natrag u najdublje dubine uz novi DEFY Extreme Diver, ali i obnovljeni model jednog od najtraženijih klasičnih ronilačkih satova kuće ZENITH, DEFY Revival A3648.

image
ZENITH
image
ZENITH
image
ZENITH
image
ZENITH

Nadalje, DEFY Skyline linija konačno je potpuna. Prirodni nastavak i proširenje provokativne linije za sve prilike kuće Zenith, novi DEFY Skyline Chronograph nudi novi trup za najnovije izvedbu automatskog kalibra kronografa visoke frekvencije, El Primera, opremljenog funkcijom kronografa od desetinke sekunde.

image
ZENITH
image
ZENITH
image
ZENITH

Uz inovacije kao zvijezdu vodilju, kuća Zenith sadrži izuzetne mehanizme vlastitog razvoja i proizvodnje u svim svojim satovima. Od prvog automatskog kronografa, El Primera, do najbržeg kronografa s preciznošću do jedne stotinke sekunde, El Primera 21, kao i izumitelja koji je ponovno izumio regulacijski organ tako što je zamijenio više od 30 sastavnih dijelova jednim monolitnim elementom, manufaktura uvijek pomiče granice mogućeg. Zenith oblikuje budućnost švicarskog urarstva još od 1865. godine, prateći one koji se drznu izazvati sami sebe i rušiti prepreke.

Linker
13. rujan 2024 14:32