Sementa Rajhard

 BERISLAVA PICEK/ CROPIX
Mom Talk

O majčinstvu sa Sementom Rajhard: "Priznajem da sam popustljivija od muža, ali to je super balans"

Glumica i poduzetnica otkrila nam je kako podnosi drugu trudnoću, veseli li se njezina kćerkica Stella braci i koji je najkorisniji savjet o majčinstvu koji je ikad dobila.

Glumica i poduzetnica otkrila nam je kako podnosi drugu trudnoću, veseli li se njezina kćerkica Stella braci i koji je najkorisniji savjet o majčinstvu koji je ikad dobila.

Hrvatska serija "Stella" bila je odskočna daska za našu glumicu i pjevačicu Sementu Rajhard (33) koja je u utjelovila istoimeni glavni lik, a po kojem ju i danas mnogi pamte. Vjerovali ili ne, od tih je dana prošlo jedanaest godina i sada uživa u onoj najljepšoj ulozi - majčinskoj, a uz to je i uspješna poduzetnica i vodi obiteljski posao u čemu joj pomažu i braća. Prije četiri godine ona i suprug Vanja Brundula dobili su djevojčicu Stellu, a u studenome im stiže prinova kojoj se veseli cijela obitelj. Sementa bi trebala roditi u studenom, a mi smo razgovarali s njom dok prolazi kroz to slatko iščekivanje.

Kako prolazi druga trudnoća? Razlikuje li se od prve?

- Ima razlike, u svakom smislu. Bilo mi je baš jako zlo prva tri mjeseca tako da sam bila stalno kod kuće dok se mučnina nije smirila. Trbuh mi je sad već dosta veći, i iskreno, sve mi je puno teže. No, ne smijem se time zamarati. Kako svima, tako i meni.

Vaša kći Stella u travnju je proslavila četvrti rođendan. Kako je ona reagirala kada je čula da će postati starija sestra i da će dobiti brata?

- Presretna je. Navijala je da će dobiti seku, ali prihvatila je dolazak brace. Pomaže nam pripremati njegovu sobicu, u sve je uključujemo već sada i objašnjavamo joj što nas čeka.

image

Sementa Rajhard

BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Koliko vam se život promijenio otkako ste postali majka?

- Postala sam dosta anksiozna oko situacija koje me prije nikad nisu zamarale. To vam se jednostavno dogodi kada postanete majka... S druge strane, smatram da nekim stvarima ne valja davati previše na važnosti, sve treba sagledati na što jednostavniji način. Ako previše filozofiramo, tako nam se sve i vraća.

Koji je najkorisniji savjet koji ste dobili kao majka i tko vam ga je dao?

- Moja mama kada mi je rekla: Sve prođe! Kad mislimo da će trajati cijelu vječnost to nespavanje, umor, strah... sve to prođe. Zaista je tako.

Kako vi i suprug volite provoditi vrijeme "za sebe". Imate li uopće dovoljno slobodnog vremena da se posvetite sebi?

- Volimo svoje zajedničko vrijeme i često si ga uzmemo. Smatram da je to jako bitno da bi se održala stabilna veza. Idemo u kino, na večere, otputujemo do Istre kod svojih kumova. Stella ostane na čuvanju kod mojih ili njegovih roditelja i ona zaista ta dva dana uživa.

image

Četverogodišnja Stella veseli se prinovi

PRIVATNI ALBUM

Ovih ste se dana vratili s odmora na Mallorci. Je li vam bilo lijepo?

- Predivno nam je bilo. Tamo je pravi užitak za obitelji s djecom i vrijeme nam je bilo savršeno. Tamo je velika ponuda igraonica, zabave za djecu, imaju i divnu hranu. Klima je super i ne osjećate tu neku težinu u zraku. Preporučujem svima da odu, ali i da na vrijeme počnu štedjeti.

Koje biste životne vrijednosti voljeli prenijeti na svoju djecu?

- Skromnost, upornost, pozitivnost i lijepe manire. To je ono što trebaju ponijeti od doma. Nažalost, došlo je vrijeme kad više kućni odgoj nije primaran, zamjenjuje ga društvo, a iskreno, plaši me to.

Jeste li vi popustljiviji ili stroži roditelj?

- Priznajem da sam ja popustljivija od muža, ali to je odličan balans. U Stellinom odgoju se nadopunjujemo, oboje držimo istu stranu i to je super.

image

Sementa sa suprugom Vanjom i kćeri Stellom

PRIVATNI ALBUM

Imate li neke posebne odgojne metode?

- Navečer branimo slatko. Sve ostalo zapravo radimo što rade i drugi roditelji.

Pokazuje li Stella već neke naznake pjevačkog ili glumačkog talenta?

- Itekako pokazuje. Napravi si pozornicu i uzme mikrofon, pjeva i pleše. Pušta glazbu koju sama bira. Ima izvrstan sluh i baš nas to veseli. Iskreno, ako se jednom poželi baviti glazbom ili glumom, morat će završiti akademiju, to je vrlo važan korak za dalje. Ako se želi baviti ekonomijom i poduzetništvom, dapače... Nećemo je maltretirati što i kako mora u životu, osim što želimo da završi fakultet, bilo koji.

Brinete li o svom zdravlju i izgledu?

- Trenutno sam dosta aktivna i radim sve što mi liječnik preporučuje. Odjeća koju nosim je za broj veća i to je jedina razlika, sve drugo je isto. Pokušavam ne jesti navečer i nastojim piti puno tekućine. Nemam baš volje za treningom, doći će vrijeme za to nakon trudnoće.

Što je po vama najveći tabu majčinstva, neka tema o kojoj se priča jako malo ili uopće ne priča, a trebalo bi?

- Moram priznati da se sada dosta priča o svemu, osim jednoga. Tabu je još uvijek postporođajna depresija koja je sve češća pojava kod majki i zaista se može dogoditi bilo kome. Također, prva tri mjeseca zaista nisu bajna - mame nisu bajne i kuća nije bajna... ali sve prođe.

Koji je vaš savjet koji biste dali ženama koje će tek postati majke?

- Da članovima svoje obitelji unaprijed kažu da će pitati za svaki savjet kada dođe vrijeme za to. Prvih mjesec dana treba pustiti roditelje da dođu sebi i uspostave vlastite navike u danu.

image

Sementa Rajhard

BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Kako biste opisali Sementu koju smo upoznali u seriji "Stella" 2013. godine, a kako biste samu sebe opisali danas?

- Danas sam mrvicu stabilnija u glavi, znam što želim. Odbijam nešto što me ne izgrađuje kao osobu koju želim da moja djeca upoznaju. Imamo cilj kao obitelji, podršku i molimo se za uspješnu i mirnu budućnost, najviše zdravu.

Kakvi su vam planovi za ostatak ljeta?

- Imam radno ljeto zbog obaveza oko Fun Parka Sementa, no iskoristimo vikende za odlazak na more, a imat ćemo i kolektivni godišnji odmor prije radne jeseni. Što se slobodnog vremena tiče, sad su nam prioriteti šetnje.


Snimljeno u Canopy by Hilton Zagreb

Linker
07. rujan 2024 13:55