ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
Važni savjeti

Donosimo baš sve što morate znati o najvažnija tri slova ljeti - SPF

Boravak na godišnjem odmoru ne mora nužno značiti da pod svaku cijenu trebamo izbjegavati sunce i držati se dubokog hlada. Naime, postoji način kako uspješno izbjeći neželjene pojave poput crvenila, opeklina i hiperpigmentacije, a rješenje se nalazi u odabiru odgovarajućih proizvoda s vrhunskim sastojcima i najvišom razinom zaštite od sunca.

Boravak na godišnjem odmoru ne mora nužno značiti da pod svaku cijenu trebamo izbjegavati sunce i držati se dubokog hlada. Naime, postoji način kako uspješno izbjeći neželjene pojave poput crvenila, opeklina i hiperpigmentacije, a rješenje se nalazi u odabiru odgovarajućih proizvoda s vrhunskim sastojcima i najvišom razinom zaštite od sunca.

Iako su vrući, ljetni dani jedni od onih koje smo s velikim nestrpljenjem čekali i u kojima najviše uživamo, ujedno su doba u godini kada posebnu pozornost moramo usmjeriti na zaštitu od sunca. Sunčeva svjetlost poznata je po tome što obiluje UV zrakama koje u dodiru s kožom pokreću brojne procese, između ostaloga upravo proizvodnju vitamina D. Njegovi pozitivni učinci podrazumijevaju bolje raspoloženje i jačanje kostiju, a mnoga istraživanja pokazuju i kako smanjuje rizik od pojave depresije. Ipak, premda vitamin D ima brojne dobrobiti za naše zdravlje, a dobivamo ga upravo kada boravimo na suncu, pretjerano izlaganje sunčevom zračenju može biti itekako opasno. Razlog je taj što isto ostavlja kratkoročne, ali i dugoročne posljedice na našoj koži, osobito ako ju prije izlaganja suncu nismo zaštitili na odgovarajući način. Crvenilo kože, opekline, odumiranje stanica, pojava hiperpigmentacije, uranjeno starenje kože, a u ekstremnim slučajevima i pojava melanoma, sve su to posljedice koje su itekako moguće ako ne pazimo koliko se i kako izlažemo sunčevim zrakama.

image
ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES

Naime, prema službenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje od melanoma kože u svijetu oboli više od 130 tisuća ljudi. Isto tako, važno je naglasiti kako postoje dvije različite vrste UV zraka koje mogu prodrijeti u kožu i pritom uzrokovati dugotrajnu štetu, a to su UVA i UVB. UVB zrake zapravo su kratke valne duljine i uzrokuju hiperpigmentaciju te opekline. S druge strane, UVA su zrake duže valne duljine te kao takve prodiru u dublje slojeve kože. Također su karakteristične po tome što su prisutne tijekom cijele godine. Bez obzira na to što je UVA zračenje niske energije, itekako može uzrokovati brojna oštećenja.

Kako se zaštititi?

Kako bismo izbjegli potencijalne štetne aspekte sunčanih dana, važno je pripremiti kožu za njihov utjecaj. Osim hidratacije i izbjegavanja provođenja vremena na direktnom suncu od 11:00 do 16:00 sati, neizostavno je korištenje proizvoda koji u sebi sadrže SPF faktor. Najčešće su to kreme ili losioni za sunčanje koje bismo trebali nanijeti na kožu neposredno prije izlaganja suncu, točnije 15 do 30 minuta prije. Ipak, ako smo tijekom cijelog dana izloženi UV zrakama, stručnjaci preporučuju kako bismo kremu trebalo nanositi češće, odnosno svaka dva sata. Isto tako, mnoge zanima jesu li pravila drugačija ako dan provodimo na bazenu ili plaži, odnosno kupamo se. U pravilu su preporuke sljedeće - nakon svakog kupanja, kremu za sunčanje trebalo bi na kožu nanijeti ponovno.

image
PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES

Kako odabrati odgovarajuću kremu za sunčanje?

Prva i najvažnija stvar kod biranja odgovarajućeg preparata za zaštitu od sunca tiče se tipa naše kože te pravilnog korištenja. Naime, dermatolozi tvrde kako se kreme ili bilo koji drugi proizvod sa SPF-om trebaju nanositi u dovoljno debelom sloju kako bi se postigao odgovarajući zaštitni faktor na koži. Istraživanja pokazuju kako pravilna zaštita od sunca podrazumijeva količinu zaštitnog proizvoda od 2 mg po cm2 kože, a nedavne studije također su otkrile da velika većina ljudi primjenjuje oko 0,5 mg po cm2 što je nedovoljno za optimalnu zaštitu jer se na taj način zaštitni faktor smanjuje na 20 do čak 50 posto vrijednosti deklariranog SPF faktora.

Isto tako, vjerujemo kako će se mnogi složiti s nama kada kažemo da, koliko god često pričali o zaštiti od sunca i njezinoj važnosti, još uvijek postoje određene nedoumice kada je riječ o korištenju krema za sunčanje. Između ostaloga, mnogi ne znaju kako odabrati odgovarajući proizvod sa zaštitnim faktorom što zapravo nimalo ne čudi jer na tržištu se danas uistinu nalazi velik broj krema za sunčanje. Ono što mnoge najviše zanima odnosi se na SPF, a dermatolozi preporučuju kako bi najmanji faktor zaštite tijekom ljeta trebao iznositi minimalno 25 ili 30. Veliku ulogu u odabiru proizvoda sa zaštitnih faktorom ima i naš pigment, odnosno jesmo li svijetle puti ili nešto tamnije.

Fototipovi kože

Ovisno o karakteristikama kože, potrebe za zaštitom od sunca samim će time biti dosta drugačije. No kako znati kojem tipu kože uopće pripadamo? Kako objašnjavaju dermatolozi, fototip kože pokazuje kako naša koža reagira na sunce već pri prvom izlaganju. Dakle, našu se kožu najlakše može podijeliti na četiri različita fototipa.

image
GLORIA

Mineralni i kemijski filteri - koje odabrati?

Zaštitni učinak proizvoda za zaštitu od sunca također uvelike ovisi i o takozvanim UV filterima koji reflektiraju ili odbijaju najveći dio UV zraka. Samim ime, ovi proizvodi učinkovito produljuju vrijeme prirodne zaštite kože. Proizvodi koji nas štite od neželjenih učinaka sunca uključuju dvije vrste filtera, točnije mineralne i kemijske. Mineralne filtere možemo najjednostavnije objasniti na sljedeći način - fokus im je na fizičkom blokiranju i odbijanju štetnih UV zraka, a njihove formule sadrže titanijev dioksid i cinkov oksid koji su zaslužni za reflektiranje zraka i snažniju zaštitu kože.

Zbog svoje gušće teksture, proizvodi s mineralnim SPF-om mnogo se teže upijaju u kožu, ali njihova je zaštita dugotrajnija. Ova vrsta proizvoda za sunčanje najbolje odgovara osobama svijetle i osjetljive puti. S druge strane, kemijski se filteri lakše upijaju u kožu gdje se zatim apsorbiraju i pretvaraju u toplinsku energiju. Iako se često vode polemike o štetnosti proizvoda koji u sebi sadrže kemijske filtere, dermatolozi isto negiraju. Ipak, ne preporučuju ih dječjoj koži sklonoj alergijama, kao ni trudnicama te dojiljama.

image
VLADANS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Proizvodi za samotamnjenje - da ili ne?

S obzirom na to da je postizanje preplanulog tena mnogima jedan od glavnih ciljeva kada dođu ljetni dani, nimalo ne čudi što su brojni beauty brendovi osmislili proizvode koji pomažu upravo pri tome. No iako upotreba ovih proizvoda sama po sebi nije loša niti štetna za našu kožu, važno je naglasiti da velika većina njih u sebi sadrži nedovoljno ili uopće ne sadrži zaštitni faktor. Zbog toga je važno zajedno sa spomenutim proizvodima kombinirati i one s odgovarajućom količinom SPF-a.

Drogerijski brend BIPA ni ovog ljeta ne odstupa od najviših standarda beauty branše, a ove sezone u svome asortimanu nudi BI CARE SUN kolekciju u kojoj smo pronašli proizvode za zaštitu od sunca. Oni istovremeno njeguju našu kožu i štite je od sunca, a pritom je ne oštećuju. Osim toga, riječ je o proizvodima koji u svome sastavu ne sadrže hormonske aktivne tvari te su vodootporni. Iz nove linije posebno smo oduševljeni BI CARE SUN Ultra Sensitive mlijekom za sunčanje sa SPF 50 koji dolazi i u spreju. Radi se o proizvodu za sunčanje za svijetlu i osjetljivu kožu koja se brzo upija, ne masti koži te sadrži vitamin E koji nas štiti od preranog starenja kože.

S obzirom na to da je njega nakon sunčanja također iznimno važna, sa sigurnošću možemo reći kako će se našoj kozmetičkoj torbici ovog ljeta sigurno pronaći i BI CARE SUN hidratantni sprej poslije sunčanja koji zahvaljujući njegujućim svojstvima savršeno umiruje kožu, a ujedno je specifičan po svježem mirisu aloe vere. Slična svojstva ima i BI CARE SUN hidratantni losion poslije sunčanja koji učinkovito hladi našu kožu, hidrira ju te joj pruža obnovu nakon višesatnog izlaganja suncu.

image
GLORIA

U novoj BI CARE SUN kolekciji nalazi se i mlijeko za sunčanje BI CARE SUN sa SPF-om 20, namijenjeno preplanuloj i smeđoj koži do vrlo tamnoj koži. Riječ je o proizvodu koji pruža trenutnu i učinkovitu zaštitu, brzo se upija te sadrži vitaminom E koji štiti od starenja kože izazvanog suncem, a tu je i BI CARE SUN fluid za sunčanje SPF 30 koji dolazi i u spreju, a štiti od preranog starenja kože izazvanog suncem i ima matirajuće djelovanje. Fluid za sunčanje hidratizira kožu 24 sata i obogaćen je vitaminom E.

image

BI CARE SUN sprej za sunčanje sa SPF 30

BIPA
image

BI CARE SUN mlijeko za sunčanje sa SPF 20

BIPA

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x BIPA

Linker
28. lipanj 2024 13:14