Antonio Miloš proglašen je najboljim barmenom u regiji na konferenciji Raise the Bar, a titulu najboljeg dobio je nakon što je u superfinalu pripremio tri koktela u iznimno zahtjevnim uvjetima i oduševio žiri
Antonio Miloš (22) najbolji je barmen u regiji, a potvrđeno je to na ovogodišnjem izdanju konferencije Raise the Bar koju organizira Coca-Cola HBC Adria. Konferencija je devetu godinu za redom okupila vodeće svjetske, regionalne i domaće stručnjake te brojne ugostitelje, a središnje teme bile su inovacije i kako iste mogu unaprijediti poslovanje te važnost edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. Odličan primjer toga je i sam Antonio, čija je karijera započela još kad se sa 14 godina prvi put našao iza šanka. Oduvijek je znao da se želi baviti ugostiteljstvom, a za ovo se zanimanje opredijelio kad je došlo vrijeme za njegovu prvu praksu.
"Kako sam išao u hotelijersko turističku školu u Slavonskom Brodu, praksu sam trebao odraditi na recepciji. No baš su mi tada počeli iskakati razni videi barmena na društvenim mrežama i oduševilo me to. Više sam bio šanker nego barmen, ali odmah mi se svidjelo", govori Antonio i prisjeća se početaka kada se njegova mama žrtvovala i isprobavala sve koktele koje joj je pripremao. Tada su bili daleko od dobrih, ali je nakon godina rada i truda došao do toga da slobodno može eksperimentirati s različitim sastojcima.
Granice koktela trenutno pomiče u zagrebačkom Roots Baru gdje je glavni barmen, a do Zagreba je došao okolnim putem. Nakon završene srednje škole kratko je radio u rodnom Slavonskom Brodu, a s 18 godina zaputio se u Rijeku nakon čega je dvije godine radio u Istri. Naposljetku se odlučio vratiti u kontinentalnu Hrvatsku gdje sada pušta svoje korijene.
"Točno se sjećam kad sam postao glavni barmen - radili smo vikend i tijekom večeri nam je ponestalo koktela Australije. Dobio sam recept koji uključuje rum, vaniliju i limun, a kad sam ga jednom pripremio, znali su da sve mogu. Smatram da je Roots Bar najbolji u Hrvatskoj, i ne samo zato što sam ja ovdje, već zato što se zaista trudimo", naglašava Antonio koji svaki vikend provodi radno. Zbog toga mu pati i privatan život, pa se najviše veseli slobodnim danima kad može otići doma i podružiti se s obitelji, ali i prijateljima.
Stalna usavršavanja
Slobodnog vremena puno i nema, a i kad ima, ponovno ga koristi za rad. Tako voli čitati knjige o barovima i gledati YouTube videe svjetski poznatih barmena kako bi bio na što višoj razini. Tako će i dobivenu nagradu, 10.000 eura, iskoristiti za odlazak na dodatne edukacije za usavršavanje i na putovanja kako bi iz prve ruke vidio najbolje barove na svijetu. Prva postaja bit će mu Rim, gdje odlazi na Roma Bar Show 2025, što je drugi dio nagrade za pobjedu u superfinalu.
Priznaje nam da pobjedu nije očekivao, a vidjeli smo to i u samom trenutku proglašenja kad je pokušavao sakriti suzne oči i euforiju koju je osjećao. U samom superfinalu natjecanja za najboljeg barmena regije snage je odmjerio s Damirom Viteškićem. Naime, obojica su morali unutar 10 minuta pripremiti po jedan koktel za svakog člana žirija, a ocjenjivala se ne samo priprema koktela, već i komunikacija s gostima i općenito atmosfera koju su uspjeli postići.
Žiri su predvodili svjetski poznati barmeni koji su i sami sudjelovali na konferenciji sa svojim predavanjima, Danil Nevsky iz Barcelone i Iain McPherson iz Edinburgha. Oni su natjecateljima zadatak maksimalno otežali pokušavajući reproducirati uvjete iz barova u kojima se barmeni svakodnevno snalaze.
Tako su bili glasni i cijelo vrijeme zapričavali kandidate, pokušavajući ih dekoncentrirati i zapričati kako ne bi stigli pripremiti tri koktela unutar deset minuta. Rekli su nam tako nakon samog natjecanja da je Antonio pobijedio upravo zato što je bolje reagirao na svaku doskočicu, nastavljajući razgovor, ali pritom ne zaboravljajući na ono najbitnije - koktele.
Uz najboljeg barmena, na ovogodišnjoj konferenciji Raise the Bar odabran je i najbolji barista, a u pitanju je Petar Spudić iz Leskovca Barilovićkog pokraj Karlovca koji je osvojio 2.500 eura i priliku za sudjelovanje na natjecanju Caffe Vergnano World Cup u Italiji. Sama konferencija Raise the Bar ove je godine okupila više od 300 sudionika te je bila najveća do sad, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je stipendiranju kuhara i slastičara u sklopu programa Stipendije Raise the Bar.
Konferencija Raise the Bar dio je istoimenog projekta, čiji je cilj unaprijediti kvalitetu znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Tako ovaj projekt, uz Stipendije i konferenciju, obuhvaća i Akademiju za bariste, konobare i barmene te obrazovni program Raise the Bar Youth namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola.
Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji Gloria X Coca-Cola HBC Adria
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....