NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Novogodišnja kuhinja

Gozba u novom domu: Barbara i Lukas Nola pozvali su nas u goste i počastili s tri sjajna recepta

Kako bi proslavili useljenje i ulazak u 2021., glumačko-redateljski par ugostili su prijatelje - glumca Milana Pleštinu i njegovu suprugu, dramaturginju Željku Udovičić, s kojima dijele strast prema poslu i finoj hrani, a nama su otkrili što se fino kuha za ispraćaj ove lude godine.

Kako bi proslavili useljenje i ulazak u 2021., glumačko-redateljski par ugostili su prijatelje - glumca Milana Pleštinu i njegovu suprugu, dramaturginju Željku Udovičić, s kojima dijele strast prema poslu i finoj hrani, a nama su otkrili što se fino kuha za ispraćaj ove lude godine.

Kod nas se svaki dan kuha, a pogotovo za blagdane. Imamo veliku obitelj i puno prijatelja, pa su nam najdraža druženja oko stola. Nije tajna da je moj suprug Lukas glavni šef u kuhinji, a sada uživa u novoj, napravljenoj po njegovu ukusu i mjeri - govori glumica Barbara Nola, koja se s obitelji prije mjesec dana uselila u novi stan. Naime, stan i zgrada u kojoj su živjeli teško su stradali u potresu, pa im je bilo isplativije kupiti novi dom nego obnoviti stari.

Nekada su imali minijaturnu kuhinju u kojoj je mogla biti samo jedna osoba, pa su si dali oduška i najdražu prostoriju smjestili u središnji dio stana, s velikim stolom za blagovanje i dnevnim boravkom.

- Lukas je glavni meštar u kuhinji i od njega sam najviše naučila o gastronomiji. Ja sam pak zadužena za kolače. Barem jednom tjedno pečem tortu jer moji posljednjih godina uživaju u slatkom, a ja sve više u otkrivanju novih recepata - kaže glumica te otkriva kako je zahvaljujući dalmatinskim korijenima i vrsna poznavateljica ribe i drugih morskih delicija.

Naime, baka ju je kao trogodišnjakinju naučila čistiti ribu, pa se hvalila svojom unučicom kako je malena prava Dalmatinka, a ne Zagrepčanka. O ribama je najviše naučila od svoje tete, poznate kiparice i vrsne ribolovke Marije Ujević i uz nju je pecala prave kapitalce.

- Ali ipak sam ja rođena Zagrepčanka i zapravo volim starinska jela kao što su sarma, purica s mlincima, krvavice, fine domaće juhe… naročito u ovo zimsko vrijeme. A kada se za stolom okupe i naši dragi prijatelji, uvijek mi je sve nekako slasnije.

Kako je prošlo njihovo blagdansko druženje s bliskim prijateljima, glumcem Milanom Pleštinom, također vrsnim kuharom, i njegovom suprugom, dramaturginjom Željkom Udovičić Pleštinom, čime su se nakon ove gozbe zasladili te kako izgleda novo gnijezdo obitelji Nola, čitajte u novom broju Glorije. A uz nju, isprobajte i njihove recepte.


image
Kupus za sarmu Nole uvijek ispiru.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sarma

Sastojci:

  • 1 velika glavica kiselog kupusa (2-3 kg),
  • 1,5 kg vratine u komadu
  • 1,2 kg mljevene svinjetine
  • 30 dag mljevenog špeka
  • velika šaka ječma
  • velika šaka riže
  • 3 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • kim
  • korijandar
  • peršin
  • gorušica u prahu
  • crvena mljevena paprika (ljuta i slatka)
  • papar u zrnu
  • 2-3 lista lovora
  • papar i sol
  • svinjska mast


Priprava:

  1. Narezani luk pirjati na masti, dodati nasjeckani češnjak pa čim pusti miris, dodati mješavinu mljevene svinjetine i špeka. Dodati ostale začine po ukusu, rižu i ječam, dobro izmiješati pa ostaviti preko noći u hladnjaku.
  2. Iz glavice kiselog kupusa izrezati tvrdi dio pa odvojiti petnaestak listova, a ostatak narezati na rezance. Isprati u hladnoj vodi da ne bude prekiselo.
  3. U listove kupusa stavljati mješavinu mesa i zamatati sarme. Na dno velikog lonca staviti žlicu-dvije masti pa red narezanog kupusa i vratinu koju smo prerezali napola. Po tome slagati sarme pa red zelja i tako sve dok ne potrošimo sastojke te zaliti vodom do vrha. Kuhati na srednje laganoj vatri 2-3 sata. Pri kraju se može dodati zaprška.
  4. U dubljoj tavi, na dvije žlice ugrijane masti staviti dvije žlice brašna i prstohvat kima. Kad zaprška počne tamnjeti, uliti tekućinu od sarme i miješati još nekoliko minuta. Dodati zapršku u lonac sa sarmom i prokuhati još desetak minuta.
image
Trik s krvavicama je prije pečenja ih blanširati.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Krvavice s restanim krumpirom

Sastojci:

  • 2-3 para krvavica
  • 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 15 dag narezanog špeka
  • peršin
  • sol i papar
  • svinjska mast


Priprava:

  1. Krvavice na nekoliko sekundi blanširati u kipućoj vodi kako se ne bi raspukle dok se peku. Osušiti ih i s malo masti staviti u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  2. Krumpir skuhati u kori, oguliti i narezati na kolutiće.
  3. Na malo masti prepržiti luk i špek pa kad postanu staklasti, dodati krumpir i peći dok ne dobije zlatnu koricu.
image
NASLOVNICA: NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Linker
05. studeni 2024 06:45