Kako bi proslavili useljenje i ulazak u 2021., glumačko-redateljski par ugostili su prijatelje - glumca Milana Pleštinu i njegovu suprugu, dramaturginju Željku Udovičić, s kojima dijele strast prema poslu i finoj hrani, a nama su otkrili što se fino kuha za ispraćaj ove lude godine.
Kod nas se svaki dan kuha, a pogotovo za blagdane. Imamo veliku obitelj i puno prijatelja, pa su nam najdraža druženja oko stola. Nije tajna da je moj suprug Lukas glavni šef u kuhinji, a sada uživa u novoj, napravljenoj po njegovu ukusu i mjeri - govori glumica Barbara Nola, koja se s obitelji prije mjesec dana uselila u novi stan. Naime, stan i zgrada u kojoj su živjeli teško su stradali u potresu, pa im je bilo isplativije kupiti novi dom nego obnoviti stari.
Nekada su imali minijaturnu kuhinju u kojoj je mogla biti samo jedna osoba, pa su si dali oduška i najdražu prostoriju smjestili u središnji dio stana, s velikim stolom za blagovanje i dnevnim boravkom.
- Lukas je glavni meštar u kuhinji i od njega sam najviše naučila o gastronomiji. Ja sam pak zadužena za kolače. Barem jednom tjedno pečem tortu jer moji posljednjih godina uživaju u slatkom, a ja sve više u otkrivanju novih recepata - kaže glumica te otkriva kako je zahvaljujući dalmatinskim korijenima i vrsna poznavateljica ribe i drugih morskih delicija.
Naime, baka ju je kao trogodišnjakinju naučila čistiti ribu, pa se hvalila svojom unučicom kako je malena prava Dalmatinka, a ne Zagrepčanka. O ribama je najviše naučila od svoje tete, poznate kiparice i vrsne ribolovke Marije Ujević i uz nju je pecala prave kapitalce.
- Ali ipak sam ja rođena Zagrepčanka i zapravo volim starinska jela kao što su sarma, purica s mlincima, krvavice, fine domaće juhe… naročito u ovo zimsko vrijeme. A kada se za stolom okupe i naši dragi prijatelji, uvijek mi je sve nekako slasnije.
Kako je prošlo njihovo blagdansko druženje s bliskim prijateljima, glumcem Milanom Pleštinom, također vrsnim kuharom, i njegovom suprugom, dramaturginjom Željkom Udovičić Pleštinom, čime su se nakon ove gozbe zasladili te kako izgleda novo gnijezdo obitelji Nola, čitajte u novom broju Glorije. A uz nju, isprobajte i njihove recepte.
Sarma
Sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa (2-3 kg),
- 1,5 kg vratine u komadu
- 1,2 kg mljevene svinjetine
- 30 dag mljevenog špeka
- velika šaka ječma
- velika šaka riže
- 3 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- kim
- korijandar
- peršin
- gorušica u prahu
- crvena mljevena paprika (ljuta i slatka)
- papar u zrnu
- 2-3 lista lovora
- papar i sol
- svinjska mast
Priprava:
- Narezani luk pirjati na masti, dodati nasjeckani češnjak pa čim pusti miris, dodati mješavinu mljevene svinjetine i špeka. Dodati ostale začine po ukusu, rižu i ječam, dobro izmiješati pa ostaviti preko noći u hladnjaku.
- Iz glavice kiselog kupusa izrezati tvrdi dio pa odvojiti petnaestak listova, a ostatak narezati na rezance. Isprati u hladnoj vodi da ne bude prekiselo.
- U listove kupusa stavljati mješavinu mesa i zamatati sarme. Na dno velikog lonca staviti žlicu-dvije masti pa red narezanog kupusa i vratinu koju smo prerezali napola. Po tome slagati sarme pa red zelja i tako sve dok ne potrošimo sastojke te zaliti vodom do vrha. Kuhati na srednje laganoj vatri 2-3 sata. Pri kraju se može dodati zaprška.
- U dubljoj tavi, na dvije žlice ugrijane masti staviti dvije žlice brašna i prstohvat kima. Kad zaprška počne tamnjeti, uliti tekućinu od sarme i miješati još nekoliko minuta. Dodati zapršku u lonac sa sarmom i prokuhati još desetak minuta.
Krvavice s restanim krumpirom
Sastojci:
- 2-3 para krvavica
- 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- 15 dag narezanog špeka
- peršin
- sol i papar
- svinjska mast
Priprava:
- Krvavice na nekoliko sekundi blanširati u kipućoj vodi kako se ne bi raspukle dok se peku. Osušiti ih i s malo masti staviti u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Krumpir skuhati u kori, oguliti i narezati na kolutiće.
- Na malo masti prepržiti luk i špek pa kad postanu staklasti, dodati krumpir i peći dok ne dobije zlatnu koricu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....