Tek je sada postalo jasno otkud Jerryju Seinfeldu gastronomski ‘background‘ u kultnim provalama s hranom u seriji Seinfeld.
Premda je dosad napisala pet kuharica, američka spisateljica Jessica Seinfeld, supruga američkog komičara Jerryja Seinfelda, tek je nakon objave šeste "Not Too Sweet: 100 Dessert Recipes for Those Who Want More with Just a Little Less" otkrila tko je njezina pokretačka sila u sjeni i glavni kušač delikatnog nepca, bez čijeg "blagoslova" ne pušta recepte u javnost. "On je najbolji u izboru okusa. Ništa ne bi ušlo u knjigu da mu se ne sviđa", objasnila je spisateljica hvaleći se autorskim jelima iz svoje kuharice na nedavnoj obiteljskoj gozbi za Dan zahvalnosti.
Riječ je, dakako, o njenom 70-godišnjem suprugu, komičaru i autoru serije "Seinfeld" koji je zbog provala u serijalu i u stand-up nastupima, zaslužan za stvaranje termina "seinfeldovski" humor u popularnoj kulturi. Označava dosjetke situacije ponikle iz specifičnog njujorškog mentaliteta, koje su zahvaljujući nadahnutim interpretacijama likova iz serije, Georgu Constanzi, Elaine Benes i Cosmu Krameru, postale humoristički evergreeni. Na tapeti su im često bile situacije s hranom, od otimanja mramornog kolača starici koja im nije htjela ustupiti posljednji komad te slastice iz slastičarnice do obračuna s Jušnim nacistom, a komičarev 25 godina dugi brak s autoricom knjiga o hrani pojašnjava njegovu upućenost u gastronomsku kulturu i pozadinu kultnih provala.
"Pita od mrvica od jabuke bez kore, kolač od kokosovog ruma od slatkog krumpira i kolač od mrkve", podijelila je 53-godišnja Jessica koje je ne previše slatke deserti iz knjige izabrala za ovogodišnje obiteljsko, blagdansko okupljanje oko stola.
Tradicionalnu proslavu Dana zahvalnosti, u četvrtak, 28. studenog, bračni par organizirao je sa svoje troje djece, 24-godišnjom kćeri Saschom, 21-godišnjem sinom Julianom te 19-godišnjim sinom Shepherdom.
Pojasnila je da u svojoj posljednjoj kuharici koristi "samo prirodne šećere poput meda, sirupa od datulja, kokosovog šećera, javorovog sirupa i puno svježe izmiksanih voćnih pirea". Otkrila je i to da gozba u obitelji Seinfeld traje do tri dana. "Imamo tradiciju da obiteljski slavimo Dan zahvalnosti, a onda se sljedeći dan ponovno zahvaljujemo na gozbi s našim bliskim obiteljskim prijateljima, Georgeom Stephanopoulosom i Alijem Wentworthom", rekla je osnivačica GOOD+ Foundation (bivši Baby Buggy), dobrotvorne organizacije sa sjedištem u New Yorku koja osigurava osnovne namirnice za potrebite obitelji diljem New Yorka.
Razlog zbog kojeg je knjigu s raskošnim izborom ne preslatkih slastica, bazirala na zdravijim prirodnim šećerima, jednostavan je. "Imam 53 godine i ovih dana stvarno osjećam pozitivne učinke šećera... Nisam netko tko želi žrtvovati lijepe stvari u životu poput deserta. Pomislila sam: ‘Zašto ne napisati knjigu za ljude poput mene koji žele desert, ali u njemu žele uživati malo odgovornije‘", rekla je za Page Six. Istaknula je da je njen suprug sa zadovoljstvom isprobao sve što je osmislila u knjizi, koja se može naručiti na Amazonu od 19. studenog. Konačni sud o tome je li Jerry Seinfeld kao kušač jednako uspješan kao što je u stand-upu, prepušta čitateljima knjige.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....