Sanja Doležal sa svojim psima

 INSTAGRAM SANJA DOLEžAL
Najdraži ljubimci

Međunarodni dan pasa: Pitali smo naše poznate koliko im znače njihovi čupavi ljubimci - odgovori su nas dirnuli

Slavko Sobin, Sanja Doležal, Lucija Šerbedžija, Željka Udovičić Pleština..., samo su neke od poznatih osoba koji svoj život ne mogu zamisliti bez psa, najboljeg i najvjernijeg čovjekovog prijatelja.

Slavko Sobin, Sanja Doležal, Lucija Šerbedžija, Željka Udovičić Pleština..., samo su neke od poznatih osoba koji svoj život ne mogu zamisliti bez psa, najboljeg i najvjernijeg čovjekovog prijatelja.

Mnogo je divnih priča ispisalo prijateljstvo čovjeka i psa, o vjernosti i ljubavi japanskog akite Hachika koji je godinama čekao preminulog gazdu snimljen je i film, a dignut mu je i spomenik na tokijskog željezničkoj stanici Shibuya, psi su opjevani i u mnogim pjesmama, a stoljećima su najodaniji pratitelji i zaštitnici ljudi koji se, nažalost, nerijetko prema njima odnose maćehinski.

Međunarodni dan pasa koji se obilježava 26. kolovoza, pokrenula je američka aktivistica Colleen Paige koja je željela skrenuti pažnju na brigu o psima kao izuzetno dragocjenim životinjama jer nezamjenjivi su terapeuti, vodiči i spasitelji, te je željela podići svijest o problemima s kojima se ove životinje suočavaju diljem svijeta.

Datum je odabrala na dan kada je njena obitelj udomila prvog psa iz skloništa, Coleen je tada imala deset godina, a Međunarodni dan pasa obilježava se od 2004.

U Hrvatskoj prema nekim podacima živi preko pola milijuna pasa no nažalost ne postoji registar koji bi pokazao koliko je među njima kućnih ljubimaca.

Među ljubiteljima pasa mnogo je i poznatih osoba koje su s njima odlučili dijeliti život. Za većinu nisu to samo životinje već ravnopravni članovi obitelji koji sa svojim gazdama dijele dobro i zlo.

Glumac Slavko Sobin prije nekoliko godina udomio je dvije kujice, Bubu i Maru. Prvo malenu Bubu, koju je mislio udomiti privremeno, izliječiti od alergija i dati nekome u dobre ruke, no ubrzo je promijenio mišljenje i zadržao ju. Nakon tri godine stigla je i Mara koja je bila namijenjena jednom prijatelju iz Beograda, ali kako je rekao glumac, dva psa su se toliko zavoljela da ih nije imao srca razdvajati. Taj dlakavi dvojac donio mu je neopisivo veselje unatoč pokojem nestašluku, a sa svojim ljubimicama grad je zamijenio životom u prirodi nedaleko Zagreba. I kako je rekao, uvijek bi se prije odlučio za udomljavanja psa nego za kupnju nekog čistokrvnog jer previše je napuštenih tužnih pasa koji čekaju svoju obitelj.

I pjevačica Sanja Doležal ne može zamisliti život bez svog ljubimca Lakija.

‘‘Od desete godine u kontinuitetu imam pse, zadnjih deset godina ih udomljujem, a na Mrežnici gdje imam vikendicu, imam još jednog psa koji je lutalica, ali je mene prihvatio kao gazdaricu i zovem ga Šiško.

Psi su jedina bezuvjetna ljubav, prijateljstvo i odanost. Imam prijateljice koje su previše komotne da bi imale pse jer oni su i obaveza, ali kod mene je davno jezičac na vagi prevagnuo u korist te bezuvjetne ljubavi i više si ne mogu zamisliti život bez psa‘‘, rekla nam je Sanja koja sa svojim Lakijem i Šiškom trenutno odmara na Mrežnici.

image

Sanja Doležal i njezin Laki

RANKO SUVAR CROPIX

Na svog prvog psa prije osam godina odlučila se i dramaturginja Željka Udovičić Pleština koja svog ljubimca, shi tsu-a Ala vodi svugdje sa sobom. Prvo veliko putovanje bio mu je grči otok Santorini, a sa svojom gazdaricom dobro poznaje brojna zagrebačka kazališta, ali i ona diljem regije jer je dok ona radi, uvijek uz nju. ‘‘Al je apsolutni gazda u našoj obitelji, naša velika ljubav i maza. Psi su čudo i zapravo ne znam kako sam prije živjela bez njega.‘‘

image

Željka Udovičić Pleština i Al ove godine na Brijunima

PRIVATNI ALBUM

Pse obožava i glumica Lucija Šerbedžija koja ih ima, kaže, od dvanaeste godine kada nije uspjela nagovoriti mamu i tatu da joj kupe – konja. Sve svoje pse je uvijek udomljavala, posljednji kojeg je našla na Trešnjevačkom placu kraj kante za smeće doživio je punih devetnaest i pol godina, a posljednjih osam s njom je, također spašeni, Žućo.

image

Lucija Šerbedžija i Žućo

PRIVATNA ARHIVA

‘‘Volim sve životinje, ali baš sam onaj tip, kako se kaže - čovjek pas. Pas je moj najbolji prijatelj, član obitelji, a moj prošli i ovaj pas valjda misle da su mi muževi, s obzirom na to s kakvim me obožavanjem gledaju. Žuću, kao i ostale pse naviknula sam na svoj tempo, ne bude me ranom zorom za šetnju već poštuju moj životni ritam, hodaju bez lajne gdje god mogu i apsolutno su mi najbolje društvo‘‘, kazala nam je Lucija koja sa svojim ljubimcem i djecom odmara na Silbi.

Linker
05. rujan 2024 11:10