INSTAGRAM
Ljetno štivo

Pitali smo poznate Hrvate koju knjigu nose sa sobom na plažu

Daniela Trbović, Slavko Sobin, Domenica, Neda Parmać, Eni Jurišić i Antonija Šola otkrili su nam što čitaju ovoga ljeta.

Daniela Trbović, Slavko Sobin, Domenica, Neda Parmać, Eni Jurišić i Antonija Šola otkrili su nam što čitaju ovoga ljeta.

Dok se spremaju za odmor uz zvuk valova i lijene dane na obali, mnogima se u torbi za plažu uz ručnike i kreme za sunčanje mora naći i dobra knjiga, a iznimka nisu niti naše poznate osobe. Zato smo morali doznati koje su naslove odabrali za ovo ljeto, što i vama može poslužiti kao dobra preporuka.

Knjiga koju voditeljica Daniela Trbović čita ovog ljeta završila je u njenim rukama nasumičnim odabirom u knjižnici. "Nema tvrde korice pa nije teško djelo. Autorica je švedska spisateljica Lydia Sandgren, a njezina "Sabrana djela" prate dvojicu prijatelja od studentskih dana. Sviđa mi se kako piše - izravna je, jasna, bez nepotrebnih viškova. Mjesto radnje je Göteborg u kojem sam provela dio prošlog ljeta, dakle, knjiga je morala završiti u mojim rukama".

image

Daniela Trbović

TOMISLAV PANCIROV CROPIX

U romanu "Sabrana djela" Lydia Sandgren, nova zvijezda švedske književnosti, bavi se velikim životnim pitanjima, prirodom pravog prijateljstva, ljubavi i umjetnosti te istinama koje ne moraju uvijek biti izrečene. Autorica je majstorski ispreplela priču dviju generacija i napisala životan roman, pun napetih odnosa i obrata, čiji se protagonisti suptilno uvlače pod kožu.

image

Lydia Sandgren - Sabrana djela

Naš poznati glumac Slavko Sobin veliki je ljubitelj književnosti: "Ovo ljeto čitam ‘Kairos‘ autorice Jenny Erpenbeck. Dobitnica je nagrade International Booker ove godine i zasad mi je knjiga izvrsna. Ljubavna priča, potpuno neprimjerena, smještena je u vrijeme pada Berlinskog zida. Jedini je problem to što ju nažalost ne čitam na plaži nego po setovima".

image

Slavko Sobin

INSTAGRAM

"Kairos" je roman njemačke spisateljice Jenny Erpenbeck koji donosi priču o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke. U Istočnom Berlinu 1980-ih godina slučajno se u autobusu susreću devetnaestogodišnja studentica i oženjeni sredovječni pisac koje povezuje i ljubav prema glazbi, slikarstvu i književnosti i započinju burnu ljubavnu vezu.

image

Kairos - Jenny Erpenbeck

Nakladnik: Ljevak

Pjevačica Domenica ne nosi na plažu tiskanu knjigu nego Kindl, a ovoga ljeta čita "Četvrto krilo" autorice Rebecce Yarros. "Obožavam Kindl i neizostavni je dodatak u mojoj torbi, a knjigu mi je preporučila Mia Dimšić, kao i posljednjih nekoliko koje sam pročitala. Inače, rado dijelim preporuke sa svojim pratiteljima na TikToku pa sam pripremila dosta knjiga koje namjeravam pročitati ovo ljeto, a koje su mi baš oni preporučili. Čitanje mi je uz kupanje najdraža ‘aktivnost‘ na plaži", kaže nam Domenica.

image

Domenica Žuvela

INSTAGRAM

"Fourth Wing" predstavlja surovi i elitni svijet vojnog učilišta za jahače zmajeva. Dvadesetogodišnja Violet Sorrengail trebala je pohađati Kvadrant pisara i živjeti mirnim životom okružena knjigama. Međutim, njezina majka, ujedno nemilosrdna generalica zbora, naredila je Violet da se pridruži stotinama kandidata koji teže završiti po život opasnu obuku i postati elita kraljevstva: jahači zmajeva.

image

Fourt Wing - Rebecca Yarros

Nakladnik: Fokus komunikacije

Pjevačica Neda Parmać za plažu je izabrala knjigu koju je dobila na poklon od prijateljica s kojima vježba. "Ovo mi je stvarno drag poklon i sada imam i štivo za plažu, knjigu ‘Pazi kojeg vuka hraniš‘, autora dr. Kenana Crnkića. Volim je nositi sa sobom jer je lagana - i doslovno i literarno (smijeh). Knjiga je poklon za rođendan od mojih prijateljica s kojima treniram - lagana je, poučna i inspirirajuća", rekla je Neda.

image

Neda Parmać

INSTAGRAM

Pisana pristupačnim, razgovornim stilom, Knjiga "Pazi kojeg vuka hraniš" prepuna je kratkih, pamtljivih priča i anegdota, nadahnjujućih citata, dirljivih pjesama, promišljenih savjeta i poticajnih pitanja. Poziva na djelovanje i nudi "instant motivaciju" potrebnu da poduzmemo prve korake ka ispunjenijem i sretnijem životu.

image

Pazi kojeg vuka hraniš -Dr. Kenan Crnkić

Nakladnik: Mozaik knjiga

Mlada pjevačica Eni Jurišić ujedno je i mlada majka pa je za plažu izabrala i prigodno štivo. "Knjigu ‘Danski odgoj djece‘ autora J. J. Alexandera i Ibena Dissinga Sandahla dobila sam na poklon i to je trenutačno jedina knjiga koja mi može okupirati pažnju. Volim je pročitati i na plaži i prije spavanja i nekako mi paše jer sam sva u majčinskom raspoloženju i sve vezano uz djecu me zanima. Ne volim se previše opterećivati nekim odgojnim metodama već slušam svoj instinkt, ali mislim da treba proširiti vidike, informirati se i uhvatiti tu i tamo neki dobar savjet", ispričala nam je Eni.

image

Eni Jurišić

INSTAGRAM

Što Dansku čini najsretnijom zemljom na svijetu i kako danski roditelji uspijevaju godinu za godinom odgojiti sretnu, samopouzdanu i uspješnu djecu? Ovaj praktičan i optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja, a uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece.

image

Danski odgoj djece - J. J. Alexander i Iben Dissing Sandahl

Nakladnik: Školska knjiga

Pjevačica Antonija Šola velika je ljubiteljica biografija i autobiografija poznatih osoba. "Za ovo ljeto sam pripremila za plažu autobiografiju Tine Turner, a i inače volim čitati biografije poznatih uspješnih ljudi, njihova iskustva i sve ono što su prolazili na svom životnom putu. Osim toga, vatrena sam čitateljica serijala ‘Bridgerton‘ Julie Quinn pa mi je to baš poslastica. Volim pogledati i seriju, ali čitanje mi daje tu neku drugu dimenziju", kaže Šola.

image

Antonija Šola

INSTAGRAM

Autobiografija Tine Turner govori o neprikosnovenoj kraljici rock‘‘n‘‘rolla i živućoj legendi koja iskreno progovara o svojoj bogatoj karijeri i turbulentnom privatnom životu u ovoj fascinantnoj autobiografiji. Tina Turner prodala je 200 milijuna albuma i time oborila rekord u povijesti glazbene industrije. Osvojila je mnogobrojne nagrade, od kojih dvanaest Grammyja, i prodala je više ulaznica od bilo kojeg samostalnog umjetnika u povijesti.

image

Tina Turner - autobiografija

Nakladnik: Školska knjiga

Linker
04. rujan 2024 16:12