NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
NOVA GLORIA

Nepoznata strana političarke Ivane Kekin - super kuha, s kćeri Mišom uči matematiku i može napraviti puno sklekova

Psihijatrica i predsjednička kandidatkinja pričala nam je o svom skromnom djetinjstvu, trudnoći na petoj godini medicine, braku s rokerom Milom Kekinom i želji da Hrvatska postane zemlja jednakih prilika i mogućnosti za sve.

Psihijatrica i predsjednička kandidatkinja pričala nam je o svom skromnom djetinjstvu, trudnoći na petoj godini medicine, braku s rokerom Milom Kekinom i želji da Hrvatska postane zemlja jednakih prilika i mogućnosti za sve.

Ivana Kekin, predsjednička kandidatkinja iz stranke Možemo! poznata je po svojoj autentičnosti i odlučnosti, a ni privatno nije drukčija. Za novi broj Glorije, 40-godišnja Ivana Kekin ugostila nas je u svome domu koji dijeli sa suprugom, rokerom Milom Kekinom, njihovo dvoje djece - sinom Vitom i kćeri Mišom te mješankom Kubom, miljenicom obitelji.

Uz sve trenutačne obaveze zbog kampanje, Ivana uvijek pronađe vremena za učenje matematike sa svojom 12-godišnjom kćeri, ali i za kuhanje. Naime, ova psihijatrica i političarka kaže da joj je kuhanje najbolja terapija, a rekla nam je da bez svog kvasca kojeg sama uzgaja nikamo ne ide. Ukratko, sve joj ide od ruke. Ivana nam je u razgovoru otkrila kako su njezino djetinjstvo u radničkoj obitelji, izazovi ranog majčinstva te profesionalno iskustvo oblikovali njezin pogled na politiku i društvo. Za predsjedničku kandidaturu se odlučila kako bi otvorila važne društvene teme koje su često zanemarene. Sigurna je da većina građana Hrvatske podržava pravo žena na pobačaj, dostupnost zdravstvene skrbi za sve i zaštitu od nasilja.

image

Ivana obožava čitati, kuhati i provoditi vrijeme s ljudima koje voli

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ona vjeruje da su to pitanja oko kojih društvo već ima konsenzus, ali ih institucije ne rješavaju na adekvatan način. Kekin u intervjuu također govori o izazovima s kojima se žene suočavaju u hrvatskoj politici. Ukazuje na dvostruke standarde prema ženama, ističući da ih se često opisuje kao “histerične” ili “previše emotivne”. S posebnom strasti govori o borbi protiv nasilja nad ženama, dostupnosti reproduktivne zdravstvene skrbi i nužnosti pravednog vrednovanja rada žena, jer žene i dalje rade više, a zarađuju manje od muškaraca. "Moramo početi govoriti o tome koliko žene više rade u ovom društvu, a koliko manje zarađuju. Ogromna je nepravda koja utječe, među ostalim, i na brakove i na odnose među ljudima. Pogledajte mirovine žena u Hrvatskoj, to je omalovažavajuće i uvredljivo te jasan znak kako ova država tretira žene", rekla je.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Osim što manje zarađuju, žene se tijekom svog odrastanja suočavaju i s brojnim nesigurnostima i sumnjama u vlastito tijelo. Prema Ivaninim riječima ne postoji žena koja se u životu nije susrela s nekom nesigurnošću. "Nema djevojčice koja u nekom trenutku ne osjeća sram, a zapravo o tome zašto je to tako i kako smo došli do toga, kakvi su pritisci i očekivanja od djevojčica i žena, nedovoljno razgovaramo. Postoji cijela povijest izbacivanja ženskog spolnog sustava iz udžbenika jer, kao, to nije za pokazivanje. Tako da je to sigurno utjecalo i na mene. Iako sam prilikom odrastanja svoje tijelo više doživljavala kroz to što može. Jako volim svoje tijelo jer je moćno. Malo je, ali moćno. Može puno toga, izdržljivo je i otporno. I sviđa mi se", kaže Kekin. Ivana nam je ispričala i neke detalje o svome donosu s Milom Kekinom, s kojim je u braku gotovo dva desetljeća. "Ja sam njega svjesno dovela k sebi. Srela sam ga i prišla mu jer sam taj dan sasvim slučajno rekla da ću se udati baš za njega. Naime, gledala sam ga u Knjazovoj Mjenjačnici i bio mi je jako smiješan i u šali sam rekla da ću se udati za njega te ga baš taj dan slučajno srela. Sjećam se da smo pričali o knjigama i odmah mi je bilo jasno da je on taj. On je duhovit, pametan, odličan tata", ispričala nam je Ivana Kekin.

image
Gloria produkcija

Cijeli intervju potražite u novom broju Glorije koja je od sutra u prodaji!

Linker
09. listopad 2024 19:56