VEDRAN PETEH CROPIX
gastro zvijezda

Mario Mihelj o "MasterChefu", obitelji, ali i drugoj šansi za ljubav sa suprugom Sarom: "Život nas je ponovno spojio"

Zagrebački chef otkriva kako će tijekom snimanja funkcionirati prestižni restoran koji je pod njegovim vodstvom dobio Michelinovu preporuku te zašto tog angažmana ne bi bilo bez njegove supruge.

Zagrebački chef otkriva kako će tijekom snimanja funkcionirati prestižni restoran koji je pod njegovim vodstvom dobio Michelinovu preporuku te zašto tog angažmana ne bi bilo bez njegove supruge.

Prije nekoliko godina bio sam na audiciji za TV show MasterChef i nisam prošao, pa kada su me početkom godine ponovno pozvali, otišao sam bez mnogo razmišljanja. Ovo mi je odlično iskustvo, jako sam sretan što sam dio tima MasterChefa, jer shvaćam to i kao mogućnost da svoje znanje prenesem na nove generacije", govori Mario Mihelj (39), novi član žirija popularne kulinarske emisije. Chef koji već osam godina uspješno vodi zagrebački restoran El Toro, a posljednje dvije godine i Maredo - gdje je postavio sasvim novi koncept - objašnjava da od kandidata u MasterChefu očekuje isto ono što i od svojih zaposlenika.

"Ne volim nemar i neposluh, kao ni laganje. U kuhinji mora postojati hijerarhija, pa ako imate samo jednog kuhara koji stvara lošu atmosferu, to se prenosi na cijeli tim. Kroz hranu se ta loša atmosfera može prenijeti čak i na gosta. To ne podnosim i takva osoba ne može biti u sistemu. Stoga pokušavam što ranije detektirati takav problem i osobu koja ga stvara - preobratiti. A ako ne ide, prekida se suradnja. Tako je i kod kandidata u MasterChefu. Ako netko cijelo vrijeme radi preko tuđih leđa, to neće dobro ispasti. Svoj put do zvijezda moraju naći na ispravan način i dati sve od sebe", poručuje Mihelj.

image

Goran Kočiš, Stjepan Vukadin i Goran Kočiš

VEDRAN PETEH CROPIX

Isprva je, kaže, imao tremu pred kamerama i razmišljao o svakoj rečenici, ali sretan je što se napokon opustio. Shvatio je da ne može igrati nikakvu ulogu u showu, jer nije glumac, već chef, te da je najbolje da bude kakav jest - prirodan i svoj. Takvi su i njegovi kolege iz žirija, Stjepan Vukadin i Goran Kočiš, s kojima se odlično slaže jer se poznaju godinama, a sa Stjepanom u slobodno vrijeme odlazi na vožnje motorom.

A prije nego što je prihvatio sudjelovanje u MasterChefu, Mario se morao uvjeriti u dvije stvari - da će restorani što ih vodi funkcionirati i bez njegove svakodnevne prisutnosti te da će od supruge Sare dobiti zeleno svjetlo za taj zahtjevni projekt.

image

Mario Mihelj sa suprugom, fotografkinjom Sarom Cerić Mihelj

VEDRAN PETEH CROPIX

"Moja Sara je ponovno rekla ‘da‘", smije se Mario, svjestan da svoje sudjelovanje u showu mora zahvaliti supruzi koja je, dok je on na cjelodnevnim snimanjima, preuzela brigu o njihovoj djeci: dvogodišnjem Rudiju, petogodišnjem Grgi te dvanaestogodišnjoj Hani koju Sara ima iz prijašnje veze. Iako su se upoznali još kao osnovnoškolci, kada su zajedno išli na vjeronauk u crkvu u Šestinama, zaljubili su se prije jedanaest godina.

"Cijeli život smo prijatelji, ista smo generacija, ali nakratko smo se odvojili tijekom srednje škole. Sara je u srednjim dvadesetima dobila dijete, ja sam se u međuvremenu oženio i razveo, ali, srećom, život nas je ponovno spojio za Uskrs 2013.", govori Mario. Vjenčali su se pet godina kasnije u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a slavili u Rougemarin parku, restoranu Marijevog kuma, chefa Marina Medaka, s kojim je išao u razred.

image

Sara i Mario s djecom: Hanom, Grgom i Rudijem

VEDRAN PETEH CROPIX

U njihovoj je pak kući u podsljemenskoj zoni glavna chefica Sara, a najzahtjevniji "klijent" im je sin Grga koji već sada ima zanimljive gastronomske sklonosti. Ne voli brzu hranu poput pizze, ćevapa i hamburgera, ali mu je zato najdraže jelo steak, koji mora biti srednje pečen - inače mama i tata ne dobivaju prolaznu ocjenu. Obožava i škampe, a za rođendan je poželio da ga roditelji odvedu u restoran na dagnje.

image

Grga je naslijedio tatine gene i već pomalo istražuje gastronomiju

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ja sam uglavnom zadužen za pripravu doručka, a onda kuhinju prepuštam Sari koja radi odlična variva poput kelja, poriluka i mahuna te druga domaća i tradicionalna jela. Kada klinci požele neke specijalitete, tu nastupam ja. Danas smo, primjerice, jeli pržene srdelice i kelj na lešo s krumpirom umjesto blitve. Jelima nikada ne prigovaram niti analiziram kada nekome dođem u goste, jer znam gdje što mogu očekivati. Nisam od onih koji u restoranima vraćaju jelo, osim ako ne dobijem hladna rebrica", govori Mihelj. Kada je o roditeljstvu riječ, priznaje da i on i supruga imaju jednak stav o odgoju, a djecu uče da ne mogu uvijek dobiti sve što žele.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Prilično smo strogi. Ne branimo im ništa, ali određene stvari im dajemo u pravo vrijeme. Djeca imaju svoje neke hirove i prohtjeve, ali postoji razlika između toga što bi dijete trebalo i što bi željelo. Naš zadatak je da naučimo djecu kako konzumirati život, kako preživjeti i kako stvarati. Nije bitan samo novac, nego kako naučiti raditi", govori Mihelj.

I sam je s radom započeo rano, odmah nakon srednje ugostiteljske škole zaposlio se u kvartovskom restoranu Šestinski lagvić.

"Tu sam naučio što znači raditi i sam zaraditi novac, svladao sam osnove kuhinje i pripravu mnogih tradicionalnih jela. Najveći uspon u karijeri dogodio mi se 2006. kada sam postao kuhar u dubrovačkom restoranu Gil‘s, koji je vodio ruski oligarh Viktor Vekselberg. Ondje sam radio četiri godine i naučio sve o visokoj kuhinji, radio s namirnicama koje tada još u Hrvatskoj nisu bile dostupne. Tada sam počeo više razmišljati o kulinarstvu i krenuo je moj uspon prema poziciji chefa. Velika prekretnica u karijeri bio mi je i El Toro koji je prije dvije godine dobio preporuku za Michelina", govori Mihelj. Ljubav prema gastronomiji kod njega je došla spontano - jer majka je radila u Krašu, a otac je bio vatrogasac - i ostala njegov životni poziv koji i danas, nakon dva desetljeća, radi s jednakom strašću.

Linker
22. rujan 2024 08:03