Faye Dunaway 2017., na modnoj reviji u Cannesu

 MATT BARON/SHUTTERSTOCK
Teška narav

Ozloglašena: Dokumentarac o glumačkoj legendi otkriva zašto je u Hollywoodu prati tako loš glas

Faye Dunaway se godinama bori s nezgodnim zdravstvenim poremećajem i tek ga odnedavno pobjeđuje zahvaljujući suvremenim lijekovima, a rekla je i da je imala problem s alkoholom.

Faye Dunaway se godinama bori s nezgodnim zdravstvenim poremećajem i tek ga odnedavno pobjeđuje zahvaljujući suvremenim lijekovima, a rekla je i da je imala problem s alkoholom.

Isprva se činilo da je ideja francusko-američkog redatelja Laurenta Bouzereaua snimiti dokumentarac o Faye Dunaway u kojem će 83-godišnja legenda pričati o sebi, nemoguća misija. Godinama ju prati glas da ima tešku narav: Jack Nicholson dao joj je nadomak "strašna Dunaway" s tim da je 2019. otpuštena iz broadwayske predstave "Čaj u pet" jer je dijelila šamare kolegama. Međutim, ne samo da je pristala sudjelovati u dokumentarcu "Faye" bez ikakvih ograničenja, nego je jedva dočekala početak suradnje s Laurentom Bouzereauom. Dokazuju to prve minute filma i njene riječi u krupnom kadru: "Možemo li snimati? Sada sam ovdje. Hajde, stvarno bih voljela snimati," ispričao je Bouzereau u razgovoru za Variety.

Dodajmo i to da u dokumentarcu "Faye" koji se od 13. srpnja prikazuje na HBO-u, sudjeluju i njeni prijatelji te kolege sa seta poput Sharon Stone i Mickeyja Rourkea s kojim je glumila u filmu "Barska mušica", redatelja Jamesa Graya i Howarda Kocha, pomoćnika režije kultnog filma "Kineska četvrt" čiji ju je režiser Roman Polanski svojedobno opisao kao "ogromnu muku" - što je pridonijelo njenoj lošoj reputaciji u zabavljačkoj industriji. Istina je to da se nisu slagali jer ju je Polanski htio ponižavati što Faye nije dopuštala, a u fizičkom obračunu na setu iščupao joj je pramen kose. Kasnije je to pokušao popraviti izjavom da nikad nije radio s glumicom koja je toliko posvećena ulozi. S druge strane, američki redatelj James Gray poznat po filmovima "Mala Odessa", "Izgubljeni grad Z" i "Ad Astra", rekao je da poznaje glumce, muškarce, koji su se ponašali jednako teško kao Faye Dunaway, ali nisu bili obilježeni na način na koji je ona bila".

Recimo i to da su, uz spomenutu "Kinesku četvrt", njeni najpoznatiji filmovi "Bonnie i Clyde", "Tri kondorova dana", "Afera Thomasa Crowna" i "Televizijska mreža" iz 1977. koji joj je donio Oscara za najbolju glavnu glumicu. Dokumentarac o glumici nije osmišljen kao hagiografija, nego kao njena dosad najotvorenija ispovijest. Legenda prvi put progovara o obiteljski uvjetovanom alkoholizmu i bipolarnom poremećaju s kojim se bori godinama i u toj borbi pobjeđuje odnedavno, zahvaljujući lijekovima nove generacije. Pritom svoje loše ponašanje ne pokušava opravdati teškoćama s mentalnim zdravljem, piše Page Six.

image

S Warrenom Beattyjem s kojim je glumila u filmu ‘ ‘Bonnie and Clyde‘ na dodjeli Oscara 2018.

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

"Ne mislim se opravdavati za sve to. Odgovorna sam za svoje postupke, ali to je, kako sam shvatila, razlog za njih", izjavila je u dokumentarcu u kojem je prvi put progovorila i o teškom odrastanju s ocem alkoholičarem, o vlastitom alkoholizmu i usvajanju sina Liama Dunawaya O‘Neilla 1980. godine. Dotakla se i svog ljubavnog života: bila je u braku s britanskim fotografom, Terryjem O‘Neillom, a sedamdesetih godina udala se i razvela od američkog glazbenika, Petera Wolfa. Među najvećim ljubavima bio joj je talijanski glumac i zavodnik Marcello Mastroianni, a kasnije se viđala i s američkim fotografom i redateljem, Jerryjem Schatzbergom.

image

Faye Dunaway se godinama bori s bipolarnim poremećajem

PEOPLE PICTURE/JENS HARTMANN/SHUTTERSTOCK

Talijanskog glumca upoznala je potkraj 60-ih godina na snimanju filma „Mjesto za ljubavnike” i zaljubila se preko ušiju, premda je bio oženjen talijanskom glumicom Florom Carabellom. Afera je trajala dvije godine sve dok ga nije ostavila jer nije htio napustiti suprugu s kojim je imao kćer. Nakon prekida s Faye, spetljao se s Catherine Deneuve i dobio kćer Chiaru Mastroianni, ali se ni tada nije htio razvesti. Kako god bilo, Faye Dunaway je u autobiografiji iz 1995. "Looking for Gatsby" napisala: "Ima dana kada se osvrćem na te godine s Marcellom i osjećam kajanje. Postoji i jedan dio mene koji misli da bismo mogli biti u dugom braku da smo se vjenčali. Bila je to jedna od naših fantazija, da ćemo ostarjeti zajedno", zaključila je glumica.

Linker
06. rujan 2024 16:42