MARY EVANS PICTURE LIBRARY/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA
Željezna lady

Stižu čak 4 biografske serije o životu Margaret Thatcher, mnogi su uvjereni da bi mogla nadmašiti čak i uspjeh "Krune"

Televizijske kuće i streaming divovi nadmeću se stvarajući napete projekte o životu žene koja je jedanaest godina vladala Velikom Britanijom, u mnogim detaljima, serije će nalikovati kultnoj "Kruni".

Televizijske kuće i streaming divovi nadmeću se stvarajući napete projekte o životu žene koja je jedanaest godina vladala Velikom Britanijom, u mnogim detaljima, serije će nalikovati kultnoj "Kruni".

Gotovo četvrt stoljeća nakon njezine ostavke na mjesto premijerke, štovatelji i oponenti Margaret Thatcher slažu se u jednom: ostavila je duboki trag na britanskoj javnoj sceni te izvan granica domovine. Primjerice, 1982. pobijedila je Argentinu u Falklandskom ratu, a tijekom svog dugog, jedanaestogodišnjeg mandata, potpisala je dokument na temelju kojeg se Hong Kong 1997. vratio Kini. Sunarodnjaci ju pamte kao političarku koja je 1970., kad je postala državna tajnica za obrazovanje i znanost, zbog navodne uštede školarcima ukinula besplatnu šalicu mlijeka. Zato su je uz nadimak "željezna lady" prozvali "Thatcher, kradljivica mlijeka". Slomila je moć sindikata tijekom štrajkova rudara, dio je državnih tvrtki privatizirala, a ostatak je zatvoren dok su radnici otpušteni. S druge strane, smatra se da su njeni brutalni potezi pomogli oporavku britanske ekonomije.

image

Bivša britanska premijerka s lady Dianom i princem Charlesom 1989. godine

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK

Zato ne iznenađuje što se danas, jedanaest godina nakon njene smrti u travnju 2013., u 87. godini, uz njeno ime veže mnogo "ZA" i "PROTIV". U najmanju ruku, nije lako odgovoriti na pitanje tko je bila Margaret Thatcher? Odgovor će pokušati dati ni manje ni više nego četiri britanske biografske serije! Stvar je u tome da se nakon prestanka emitiranja Netflixovog serijala "Kruna" u jesen 2023., pojavila praznina. Osjeća se nedostatak kvalitetnog, raskošno produciranog sadržaja pa se intrigantna tema o bivšoj premijerki, nametnula sama. U jednoj od njih, naslovnu ulogu tumačit će poznata engleska glumica Lesley Manville koja je u "Kruni" glumila princezu Margaret, piše The Sun.

Poznato je i to da će u drugoj seriji "Brian i Margaret" Channela 4, ulogu bivše premijerke tumačiti šekspirijanska glumica Harriet Walter. Radi se o višegodišnjem napetom profesionalnom odnosu između novinara Briana Waldena, novinara i televizijskog voditelja, ujedno laburističkog političara i člana parlamenta i željezne lady. Poznat je po briljantnim intervjuima i unatoč posve različitim političkim stavovima, bio je "omiljeni ispitivač" Margaret Thatcher: nemilice ju je rešetao pred televizijskim kamerama, a ona je ipak pristajala na intervjue. Seriju režira Stephen Frears, scenarij piše James Graham dok novinara Briana Waldena glumi Steve Coogan, poznat po ulozi Phileasa Fogga u filmskoj komediji "Put oko svijeta za 80 dana" iz 2004. On je ujedno koproducent serije, uz BBC Studios. Zanimljivo je to da je i Harriet Walter imala angažman u "Kruni": tumačila je ulogu Clementine Churchill, supruge bivšeg premijera Winston Churchilla, piše The Sun.

image

Sa suprugom uoči vožnje helikopterom

PAT JACKSON/SHUTTERSTOCK

Situacija u kojoj se sadržaj budućih serija o bivšoj premijerki, čije bi prikazivanje najranije moglo početi 2025., pa i kasnije, isprepliće s "Krunom" - nije slučajna. Britanska kraljica Elizabeta II. i Margaret Thatcher upoznaju se u četvrtoj sezoni serije: već je na njihovom prvom susretu bilo jasno da će premijerka teško pridobiti kraljicu. U Buckinghamskoj palači još uvijek se sjećaju anegdote kojom je Elizabeta II. gospodski stavila premijerku na njeno mjesto uoči upoznavanja. Naime, iz rezidencije britanskih premijera, Downing streeta 10, upućen je poziv tajništvu kraljice. Premijerku, koja je te 1979. ušla u povijest kao prva žena na poziciji premijera u britanskoj povijesti, zanimalo je koju će boju odjeće nositi kraljica kako ne bi izabrale istu?

image

Kraljica Elizabeta 2012. pred portretom bivše premijerke

SHUTTERSTOCK

Predložila je i to da bi njihovi privatni uredi trebali stupiti u vezu prije tjedne audijencije (svaki premijer jednom tjedno odlazi na razgovor s monarhom), kako se to ne bi desilo. Iz palače je stigao leden odgovor: "Njezino Veličanstvo ne primjećuje što drugi ljudi nose." Kako je Margaret Thatcher imala najduži neprekinut mandat na čelu britanske vlade od 1827. godine, silom prilika izgradile su korektan odnos poštujući/podnoseći jedna drugu. Ali, oštroumnu i pronicljivu Elizabetu II., Thatcher nikad nije uspjela pridobiti. Kraljicu, naime, nije impresioniralo to da je bila prva žena u ulozi premijera. Uostalom, Elizabeta II. bila je prva kraljica koja je u mladosti, tijekom II. svjetskog rata, bila mehaničarka i vozačica.

image

Govoru Margaret Thatcher u Domu lordova 1989. nazočio je princ Philip ali ne i kraljica Elizabeta

PETER BROOKER/SHUTTERSTOCK

Sastanci s gđom Thatcher često su opisivani kao teški, napeti i neproduktivni, piše Le Monde. Pretjerano poštovanje "Maggie", kraljici je bilo neugodno jer "nije mogla podnijeti njen istodobno umiljat i ohol ton". Bile su otprilike sličnih godina, vrlo snažnih osobnosti, obje su svaka na svoj način, vladale Ujedinjenim Kraljevstvom. Stoga se očekuje da će najavljene serije i borba scenarista suprotstavljenih projekata, rasvijetliti njihov kompliciran odnos koji do danas intrigira javnost.

Linker
07. rujan 2024 05:08