VICTORIA JONES/SHUTTERSTOCK
Postaje rentijer

Kralj Charles planira iseliti brata iz vile vrijedne 30 milijuna funti i iznajmiti prostrano zdanje

Princ Andrew potpuno je zapustio vilu usred park šume Windsor, koju dijeli s bivšom suprugom pa njegov brat Charles smatra da je vrijeme da ju iznajmi novim najmoprimcima.

Princ Andrew potpuno je zapustio vilu usred park šume Windsor, koju dijeli s bivšom suprugom pa njegov brat Charles smatra da je vrijeme da ju iznajmi novim najmoprimcima.

Nakon što je 1. srpnja za javnost otvorio škotski dvorac Balmoral, omiljenu rezidenciju njegove pokojne majke Elizabete II., kralj Charles razmišlja i drugu nekretninu staviti u komercijalnu upotrebu. Britanski kralj, kako se priča, iznajmio bi vilu Windsor Royal Lodge koja se nalazi na imanju Windsor, a u njoj posljednjih godina živi njegov posrnuli brat, princ Andrew i njegova bivša supruga Sarah Ferguson. Radi se o kući s trideset soba čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna funti, a za razliku od Balmorala koji jedini dvorac u privatnom vlasništvu kraljevske obitelji, Windsorom i njegovim poratnim kućama upravlja Crown Estate.

image

Kralj Charles navodno zna kako će natjerati brata i njegovu bivšu suprugu da spakiraju kofere i maknu se iz vrijedne, ali zapuštene nekretnine

VICTORIA JONES/SHUTTERSTOCK

Charles bi želio Windsor Royal Lodge iznajmiti za milijun funti godišnje, dok Andrew svoj boravak tamo plaća 260.000 funti godišnje. No, razlog zašto Charles želi istjerati brata je taj što je Andrew vilu poprilično zapustio, do te mjere da je, kako kažu upućeni, pravo čudo što s nje ne otpadaju prozori i cigle.

image

Imanje mu je utočište jer mu je zabranjeno sudjelovati u svim sliužebnim kraljevskim dužnostima i događanjima

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Princ Andrew se u vilu uselio 2003., a s Crown Estateom potpisao je ugovor na 73 godine. Navodno je u prilično oronulo zdanje za obnovu ‘‘utukao‘‘ vlastitih sedam milijuna funti, no kralj smatra da je to daleko od istine jer se ni u jednom segmentu ne vidi uložen novac. Povrh najamnine, obećao je plaćati 400 tisuća funti za održavanje, no kako kuća danas izgleda, čini se da je to daleko od istine. Osim toga to velebno zdanje ako ga se uredi, moglo bi donositi puno više novca nego sada.

image

Ovako izgleda Royal Lodge iz blizine

W8MEDIA/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Royal Lodge usred parka Windsor kojeg Andrew ne održava kako je obećao

SHUTTERSTOCK

Princu Andrewu, kojeg je zbog afere s maloljetnicama i veze s osuđenim seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom i mama, Elizabeta II. maknula sa svih javnih događanja, nije ni na kraj pameti da iseli iz velebnog zdanja koje se nalazi u Windsor Great Parku. Brat mu je u zamjenu ponudio obližnju kuću Frogmore Cottage s četiri spavaće sobe u kojoj su živjeli princ Harry i Meghan Markle, a kasnije je se u nju uselila Andrewova kćer, princeza Beatrice sa suprugom, ali on za to ne želi niti čuti. Kralj Charles navodno ima efikasnu formulu kako natjerati njega i bivšu suprugu da spakiraju kofere i maknu se iz vrijedne, ali zapuštene nekretnine - jednostavno će mu ukinuti apanažu od 4 milijuna funti. Ipak, upućeni tvrde da je oronulom posjedu prijeko potrebna sanacija i restauracija pa bi za početak bilo najpametnije kuću vratiti u ruke Crown Estatea koji upravlja kraljevskim nekretninama kako bi ju prvo doveli u red. Takvih problema s Balmoralom kralj Charles nema, jer je to privatni dvorac, a on kralj čija je zadnja.

Linker
05. rujan 2024 11:59