DOUG PETERS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Miljenica nacije

Tko je Zara Tindall? Britanci je obožavaju, u braku je sa sportašem, a kralj Charles želi da napokon postane princeza

Nećakinja britanskog monarha rado je viđeno lice na javnim događanjima, iako nije aktivna članica kraljevske obitelji, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Nećakinja britanskog monarha rado je viđeno lice na javnim događanjima, iako nije aktivna članica kraljevske obitelji, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Nećakinja britanskog kralja Charlesa, 43-godišnja Zara Tindall, ovih se dana našla u fokusu javnosti nakon što je kralj otkrio da želi da upravo ona preuzme titulu princeze i aktivne članice kraljevske obitelji. Njih dvoje su jako bliski i prema izvoru s dvora, uskoro bi je mogla krasiti titula princeze i Charles smatra da ju je već odavno trebala dobiti. Zara je prava miljenica Britanaca koje oduševljava prizemnošću i jednostavnošću.

Kći princeze Anne i Marka Phillipsa u posljednje smo vrijeme mogli vidjeti na svim važnijim kraljevskim događanjima, uključujući i konjske utrke Royal Ascot na kojem se družila s bratićem princem Williamom i drugim članovima obitelji, a pomogla mu je organizirati i vrtnu zabavu u Buckinghamskoj palači.

image

Kralj Charles i Zara jako su bliski, a nju bi uskoro mogla krasiti titula princeze

ANDREW MATTHEWS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Britanska javnost obožava Zaru puno više nego princeze Beatrice i Eugenie, kćeri vojvode i vojvotkinje od Yorka koje navodno žele preuzeti više kraljevskih dužnosti. Kao i njihovi roditelji, one odaju dojam neozbiljnosti, a javnost to itekako osjeća", komentirala je poznata kolumnistica Hilary Rose za magazin Times. S druge pak strane Zara, koja se 2011. godine udala za dvije godine starijeg bivšeg prvaka u ragbiju Mikea Tindalla, ranije je priznala kako je sretna što nema kraljevsku titulu. "S moje točke gledišta, očito sam imala veliku sreću što nam majka nije dala nikakve titule, tako da je stvarno vrijedna svake pohvale zbog toga", izjavila je svojedobno tijekom sudjelovanja u podcastu Roba Burrowa "Total Sports".

Najstarija unuka kraljice Elizabete II. i njezin voljeni suprug često možemo vidjeti na važnim događanjima uz širu kraljevsku obitelj, a unatoč tome što nemaju nikakvu službenu kraljevsku titulu, barem zasad, i što ne primaju nikakvu financijsku pomoć od Krune, njihova je imovina prema pisanju časopisa Hello! procijenjena na vrtoglavih 30 milijuna funti. I to ponajviše zahvaljujući Mikeovoj sportskoj karijeri, priznanjima, sponzorskih ugovora i honorarima za sudjelovanja na raznim događanjima. Uz to je i Zara strastvena jahačica i ljubiteljica konja, a može se pohvaliti i sudjelovanjem na Olimpijskim igrama 2012. godine na kojima je osvojila srebrnu medalju. Kao ambasadorica surađuje s luksuznim tvrtkama među kojima su Musto, Land Rover, Rolex i investicijsku tvrtku Artemis te je direktorica trkališta Cheltenham. S Mikeom se vjenčala 2011. godine i roditelji su troje djece - kćeri Mije koju su dobili 2014. godine, Lene koja je na svijet stigla 2018. godine te sina Lucasa Philipa kojeg je Zara na svijet donijela prije tri godine i to u njihovoj kući."Nismo stigli ni do bolnice jer se malenom očito jako žurilo stići na ovaj svijet. Rodio se naime, na podu naše kupaonice. Ja sam samo stigao odjuriti u drugu sobu po prostirku za vježbanje i hrpu ručnika. Na sreću, babica koja je krenula prema bolnici bila je blizu naše kuće kada sam ju nazvao i pomogla je Zari u porodu", izjavio je tada Mike.

image

Mike i Zara u braku su od 2011. godine i roditelji su troje djece

VICTORIA JONES/SHUTTERSTOCK

Njihove živote nažalost su obilježila i dva spontana običaja koje je Zara doživjela prije rođenja druge kćeri. "Najgore mi je bilo što je za prvi pobačaj saznao cijeli svijet jer sam s veseljem objavila trudnoću. U tom stanju teško je bilo odgovarati na pitanja poznatih i nepoznatih, što je trajalo mjesecima. A o takvim stvarima teško je uopće govoriti", priznala je iskreno jednom prilikom.

Zara je slovila kao miljenica pokojne kraljice Elizabete s kojom je dijelila strast prema konjima, a bakina ju je smrt jako pogodila pa na njezinom posljednjem ispraćaju prije dvije godine nije mogla sakriti emocije i suze. Bila je njezina najstarija unuka, rođena 1981. godine, a ime je dobila po preporuci današnjeg kralja Charlesa, koji joj sada želi dodijeliti titulu princeze. Na nju po rođenju nije imala pravo jer se titule u kraljevskoj obitelji dodjeljuju po muškoj strani, a Zarin otac nije ju imao pa tako onda ni njegova djeca. To je htjela promijeniti i sama kraljica Elizabeta, no Zarina majka, princeza Anne je to odbila kako bi joj kći imala što "normalniji" život.

image

Zara Tindall na ovogodišnjoj konjskoj utrci Royal Ascot

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Ljudi je danas vole i zbog njezine posvećenosti humanitarnom radu, posebno onom vezanom za najranjivije skupine - djecu i unesrećene ljude diljem svijeta. Mnogi još pamte njezine poteze kada je na aukciju dala svoje haljine za prikupljanje sredstava za žrtve tsunamija u Indijskom oceanu 2005. godine kao i za žrtve potresa koji je 2011. godine pogodio Japanu, te brojne dobrotvorne akcije koje je dosad organizirala. To je zasigurno jedan od razloga zašto je Britanci toliko vole, baš kao što su voljeli i nikad prežaljenu princezu Dianu s kojom je neki vole usporediti.

Linker
02. srpanj 2024 13:38