Blogerica Maja Brekalo predstavlja jednostavna i zdrava veganska jela koja gode nepcu i čuvaju vitku liniju.
Veganska jela food blogerice Maje Brekalo (45) vrlo su popularna na društvenim mrežama - o čemu svjedoči impresivan broj od 166 tisuća pratitelja na Instagramu - a svoju digitalnu kolekciju fotografija i recepata nedavno je stavila i u korice objavivši kuharicu "Moja sretna hrana".
"Jako mi je važna estetika i zato se trudim da na mojim fotografijama sve izgleda neodoljivo", govori Maja Brekalo, koja proteklih 20 godina radi kao stjuardesa.
Putujući svijetom zaljubila se u azijsku gastronomiju pa u vlastitoj kuhinji najviše koristi wok tavu. Od europskih destinacija oduševljava je Švedska, gdje u svakom restoranu postoji veganski meni i gdje "obični" kvartovski dućani imaju odjele sa zdravom hranom, a u kafićima uz kavu nude zobeno i bademovo mlijeko.
Slabost su joj deserti
"U trudnoći mi je prestala odgovarati hrana životinjskog porijekla. Ponekad bih pojela sir ili jaja, no prije godinu dana sam i to izbacila", govori Maja koja je u dobrobiti zdrave prehrane uputila i 19-godišnju kćer Klaru, studenticu medicine.
Slabost su joj, kaže, deserti, osobito brownieji - no s manje brašna, a više orašastih plodova. Ne voli, priznaje, mijesiti tijesto pa je i za to našla jednostavnije rješenje – tijesto od chia sjemenki. A premda je njezina prva kuharica tek izišla, već priprema novu: do kraja kolovoza predat će materijale za knjigu "Bake it vegan", sa 60 deserata, koja bi se na američkom tržištu trebala naći u ožujku iduće godine.
Crvena pizza s tijestom od chia sjemenki i pirovog brašna
SASTOJCI
ZA NADJEV:
- 1 tikvica
- naribani veganski sir
- svježa rikula
- mini rajčice
- origano
- mljeveni papar
ZA TIJESTO:
- 3 žlice (40 g) chia sjemenki
- 1 šalica (235 ml) vode
- 6 žlica polubijelog pirovog brašna
- 1/2 žličice soli
- po prstohvat kurkume, suhog bosiljka i papra
ZA UMAK:
- 1 šalica (240 ml) pasirane rajčice
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- po 1/3 žličice češnjaka u prahu i luka u prahu
- 1 žličica mješavine mediteranskih začina
- 1/2 žličice origana
- 1/3 žličice soli
- 1 žličica javorovog sirupa
PRIPRAVA
Uliti vodu u chia sjemenke, miješati minutu-dvije dok se smjesa ne počne zgušnjavati te ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Pećnicu zagrijati na 180 °C. U smjesu vode i chia sjemenki dodati sve ostale sastojke za tijesto i miješati kuhačom uz dodavanje brašna po potrebi dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za zdjelu.
Obložiti lim za pečenje masnim papirom nakapanim maslinovim uljem. Koristeći žlicu, tanko razvući tijesto na papiru u željenom obliku. Neka rubovi ostanu malo deblji. Peći 30 minuta. S
ve sastojke za umak staviti u lonac i uz miješanje zagrijati dok ne provri. Kuhati na laganoj vatri 2-3 minute, samo da se okusi i začini prožmu. Tikvice narezati na tanke kolutiće, začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Grilati ih na jako zagrijanoj tavi.
Ispečenu koru namazati s malo maslinovog ulja, umaka, posipati s malo sira, posložiti tikvice pa opet staviti sloj sira. Na kraju začiniti origanom i svježe mljevenim paprom. Peći još 10-ak minuta. Na malo rashlađenu pizzu posložiti svježu rikulu i narezane mini rajčice.
Ljetna limunada s malinama
SASTOJCI
- 1 limun
- 1 limeta
- šaka svježih ili smrznutih malina
- svježa menta
- 1 litra obične ili mineralne vode
- zaslađivač po želji (najbolje stevija, agavin ili javorov sirup)
- led
PRIPRAVA
Iscijedite citruse, stavite ih s mentom i malinama u vrč. Zdrobite malo malina i mentu - da puste aromu - te dodajte vodu i led. Zasladiti po želji.
Rižoto s tikvicama i patlidžanima
SASTOJCI
- 1,5 šalica (270 g) kuhane smeđe riže
- 1 veća tikvica
- 1 veći patlidžan
- 1 konzerva pelata ili 1 velika svježa rajčica
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- po želji 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice sojinog shoyu umaka
- 1 žličica agavinog ili javorovog sirupa
- 1 žličica tapioka praha
- 1 žličica umeboshi začina
- prstohvat čilija
- nekoliko listova svježeg bosiljka
PRIPRAVA
Tikvicu i patlidžan narezati na kocke. Patlidžan staviti u zdjelu i blago posoliti. Narezati luk na sitne kockice i naribati češnjak. Staviti žličicu ili dvije ulja u tavu, dodati posoljene tikvice te ih pržiti na jakoj vatri dok ne dobiju boju s jedne strane pa ih tek onda promiješati i pržiti oko 5 minuta.
Staviti sa strane i dodati patlidžan te na isti način kao i tikvice pržiti dok ne dobije lijepu boju. Po potrebi dodati još malo ulja. Za umak od rajčica u istu tavu dodati jednu žlicu ulja i luk, uz prstohvat soli, i pirjati dok luk ne zažuti. Dodati pelate ili oguljenu narezanu rajčicu i naribani češnjak pa nastaviti pirjati. Posoliti s pola žličice soli, dodati prstohvat čilija, poklopiti i pirjati uz povremeno miješanje 5 minuta.
Dodati shoyu i sirup te još kratko propirjati. Razmutiti tapioku u 3 žlice vode i dodati u umak. Zatim u umak vratiti tikvice i patlidžane, promiješati, dodati skuhanu rižu, natrgani svježi bosiljak i promiješati. Za kraj dodati mješavinu 1 žličice maslinovog ulja i 1 žličice umeboshi začina kako bi rižoto bio još ukusniji.
Čitajte i:
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'
Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice
Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....