KRALJICA BOŽIĆA

Bit će zvijezda blagdanskog stola: Imamo recept za očaravajuću tortu od lješnjaka Petre Jelenić

Jedno od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni za Gloriju otkriva recept za prekrasnu tortu koja će oduševiti svako nepce.

Jedno od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni za Gloriju otkriva recept za prekrasnu tortu koja će oduševiti svako nepce.

Svečana torta s lješnjacima

SASTOJCI

Biskvit s lješnjacima

  • 100 grama brašna
  • Pola ravne žličice praška za pecivo
  • 100 grama mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 160 grama jaja
  • 100 grama šećera u prahu
  • 130 grama bjelanjaka
  • 40 grama šećera
  • 30 grama maslaca
  • 30 grama mlijeka

Mousseline krema od vanilije i lješnjaka

  • 1 list želatine
  • 22 grama gustina
  • 300 grama mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 40 grama smeđeg šećera muscovado light
  • Srž 1 mahune vanilije
  • 125 grama maslaca
  • 30 grama paste od lješnjaka*

Dodatne namirnice

  • Pekmez od jagoda
  • Bijela čokolade za dekoraciju
image

Torta od lješnjaka

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Priprema:

Za pripremu biskvita s lješnjacima sve namirnice moraju biti sobne temperature. Pećnicu uključite da se zagrije na 170°C. Pripremite 2 kalupa promjera 18 cm, namažite ih maslacem te pospite oštrim brašnom. Brašno prosijte s praškom za pecivo. Lješnjake, jaja i šećer u prahu miksajte dok se smjesa ne utrostruči i ne postane gusta (oko 10 minuta). U bjelanjke dodajte prstohvat soli i šećer pa izmiksajte u snijeg mekih vrhova. Maslac otopite i umiješajte mlijeko, a u smjesu s žumanjcima umiješajte snijeg pa naizmjence umiješajte suhe sastojke, kao i maslac. Smjesu zatim rasporedite u dva kalupa, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta, biskviti moraju postati zlatne boje. Testirajte drvenim štapićem, odnosno piknite u sredinu i ako štapić izađe suh, biskvit je pečen. Biskvite ohladite, izvadite iz kalupa te spremite u hladnjak da se stisnu dok pripremate kremu.

image

Petra Jelenić pripremila nam je tortu od lješnjaka koja izgleda neodoljivo

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Kod pripreme mousseline kreme stavite želatinu u jako hladnu vodu. U gustin dodajte malo mlijeka (od ukupne količine mlijeka) i dobro razradite da nema grudica. Dodajte žumanjke u razrađeni gustin. Ostatak mlijeka stavite u lonac odgovarajuće veličine, dodajte šećer i vaniliju. Počnite zagrijavati pa u toplo dodajte razrađeni gustin s žumanjcima. Uz miješanje pjenjačom kuhajte do vrenja. Kada zakipi malo smanjite vatru i kuhajte dvije minute uz žustro miješanje jer krema može zagorjeti. Kuhanu kremu maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i dobro promiješajte. Preselite u čistu posudu pa pokrijte prozirnom folijom direktno na površinu da se ne napravi korica. Stavite u hladnjak da se ohladi na temperaturu od 25-28 °C. Dok se krema hladi, miksajte maslac sobne temperature. Ohlađenu i stisnutu kremu miksajte, sve dok ne postane sjajna i malo rjeđa. U takvu kremu malo po malo umiksajte maslac. Umiješajte razrađenu pastu od lješnjaka, a kremu podijelite na 4 dijela - tri za filanje torte i četvrti za omazivanje torte izvana.

Biskvite razrežite svaki na pola. Na prvi biskvit namažite malo pekmeza od jagoda pa slastičarskom vrećicom nanesite malo kreme. Poklopite drugom slojem biskvita i ponovite postupak. Poklopite trećim slojem biskvita i ponovno ponovite postupak. Poklopite četvrtim slojem biskvite te spremite u hladnjak da se torta stisne. Stisnutu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.

*pastu od lješnjaka možete napraviti sami. Tostirane lješnjake miksajte u multipraktiku dok se ne povežu u pastu. Po potrebi možete dodati žlicu ulja da olakšate mikseru ili kupite takozvani maslac od lješnjaka

Linker
20. studeni 2024 09:50