Jedno od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni za Gloriju otkriva recept za prekrasnu tortu koja će oduševiti svako nepce.
Svečana torta s lješnjacima
SASTOJCI
Biskvit s lješnjacima
- 100 grama brašna
- Pola ravne žličice praška za pecivo
- 100 grama mljevenih tostiranih lješnjaka
- 160 grama jaja
- 100 grama šećera u prahu
- 130 grama bjelanjaka
- 40 grama šećera
- 30 grama maslaca
- 30 grama mlijeka
Mousseline krema od vanilije i lješnjaka
- 1 list želatine
- 22 grama gustina
- 300 grama mlijeka
- 3 žumanjaka
- 40 grama smeđeg šećera muscovado light
- Srž 1 mahune vanilije
- 125 grama maslaca
- 30 grama paste od lješnjaka*
Dodatne namirnice
- Pekmez od jagoda
- Bijela čokolade za dekoraciju
Priprema:
Za pripremu biskvita s lješnjacima sve namirnice moraju biti sobne temperature. Pećnicu uključite da se zagrije na 170°C. Pripremite 2 kalupa promjera 18 cm, namažite ih maslacem te pospite oštrim brašnom. Brašno prosijte s praškom za pecivo. Lješnjake, jaja i šećer u prahu miksajte dok se smjesa ne utrostruči i ne postane gusta (oko 10 minuta). U bjelanjke dodajte prstohvat soli i šećer pa izmiksajte u snijeg mekih vrhova. Maslac otopite i umiješajte mlijeko, a u smjesu s žumanjcima umiješajte snijeg pa naizmjence umiješajte suhe sastojke, kao i maslac. Smjesu zatim rasporedite u dva kalupa, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta, biskviti moraju postati zlatne boje. Testirajte drvenim štapićem, odnosno piknite u sredinu i ako štapić izađe suh, biskvit je pečen. Biskvite ohladite, izvadite iz kalupa te spremite u hladnjak da se stisnu dok pripremate kremu.
Kod pripreme mousseline kreme stavite želatinu u jako hladnu vodu. U gustin dodajte malo mlijeka (od ukupne količine mlijeka) i dobro razradite da nema grudica. Dodajte žumanjke u razrađeni gustin. Ostatak mlijeka stavite u lonac odgovarajuće veličine, dodajte šećer i vaniliju. Počnite zagrijavati pa u toplo dodajte razrađeni gustin s žumanjcima. Uz miješanje pjenjačom kuhajte do vrenja. Kada zakipi malo smanjite vatru i kuhajte dvije minute uz žustro miješanje jer krema može zagorjeti. Kuhanu kremu maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i dobro promiješajte. Preselite u čistu posudu pa pokrijte prozirnom folijom direktno na površinu da se ne napravi korica. Stavite u hladnjak da se ohladi na temperaturu od 25-28 °C. Dok se krema hladi, miksajte maslac sobne temperature. Ohlađenu i stisnutu kremu miksajte, sve dok ne postane sjajna i malo rjeđa. U takvu kremu malo po malo umiksajte maslac. Umiješajte razrađenu pastu od lješnjaka, a kremu podijelite na 4 dijela - tri za filanje torte i četvrti za omazivanje torte izvana.
Biskvite razrežite svaki na pola. Na prvi biskvit namažite malo pekmeza od jagoda pa slastičarskom vrećicom nanesite malo kreme. Poklopite drugom slojem biskvita i ponovite postupak. Poklopite trećim slojem biskvita i ponovno ponovite postupak. Poklopite četvrtim slojem biskvite te spremite u hladnjak da se torta stisne. Stisnutu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.
*pastu od lješnjaka možete napraviti sami. Tostirane lješnjake miksajte u multipraktiku dok se ne povežu u pastu. Po potrebi možete dodati žlicu ulja da olakšate mikseru ili kupite takozvani maslac od lješnjaka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....