Riječanka Doris Valković predstavlja jela idealna za postblagdansko razdoblje, uz koje će organizam predahnuti od mesa i proizvoda životinjskog podrijetla , a u svojoj digitalnoj knjizi ‘Biljni užitak’ otkriva svu raznolikost veganskog jelovnika.
Namirnice biljnog podrijetla glavni su aduti u receptima Riječanke Doris Valković (30) koje objavljuje na blogu Foodoris. A njene maštovite ideje za kolače i torte bez jaja i mlijeka, slana jela bez mesa, ribe, sira i ostalih namirnica životinjskog porijekla odnedavno su objedinjene u digitalnoj kuharici “Biljni užitak” od 79 stranica s više od 40 recepata.
Priprema veganskih jela, kaže autorica kuharice, ne iziskuje posebne vještine, samo malo promišljanja o utjecaju prehrane na vaše zdravlje - što je osobito važno nakon prejedanja tijekom uskrsnih blagdana.
- E-kuharica je zapravo bila sasvim slučajni produkt mojih ideja. Željela sam napraviti videorecepte u kojima pokazujem kako kuham, no na početku snimanja shvatila sam da je to preveliki zalogaj za samostalnu produkciju. Stoga mi je sinulo napraviti e-book. Moram priznati da sam se iznenadila kada sam je krenula uređivati, koliko je i to zahtjevno, no uspjela sam sve u zadanom roku i to je za mene veliki uspjeh. I dandanas me oduševi kad netko napravi jelo prema mom receptu i pošalje mi fotografiju - govori Doris Valković.
Čitajte i: Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice
Kao diplomirana kulturologinja najprije se zaposlila u struci, no ubrzo je shvatila da je kuhanje njena najveća strast.
Upisala je Školu prirodne kuhinje u centru Makronova u Zagrebu i slobodno vrijeme posvetila pripremi cjelovitih obroka. Cilj joj je putem bloga Foodoris istaknuti važnost prirodne prehrane i potaknuti ljude da se posvete pripremi i konzumiranju hrane na pravilan način, u skladu sa slow food filozofijom.
- Smatram da treba jesti kvalitetno obraćajući pozornost i na sam čin jedenja (žvakanja) kako bi se informacija o unosu hrane proširila cijelim našim organizmom. Pri stvaranju recepata držim se načela jednostavnosti, prirodnosti i skladne kombinacije okusa. Ne zamaram se time koliko porcija ima nutritivnih svojstava i kalorija, već nastojim da većina mojih obroka sadrži sve makronutrijente, poput ugljikohidrata, proteina i masti - kaže Doris Valković. S vremenom je počela i fotografirati vlastite kulinarske uratke, što se može vidjeti i u njenom "Biljnom užitku", koji sadrži i planer za lakše kreiranje tjednog ili mjesečnog jelovnika.
SVILENKASTI ČOKO TART
SASTOJCI ZA PODLOGU
- 1 i 1/2 šalica datulja
- 1 šalica badema
- 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
- 2 žlice kakao praha
SASTOJCI ZA ČOKOLADNU KREMU
- 400 g svilenkastog (silken) tofua ili mekanog svježeg tofua
- 1/2 šalice otopljenog kakao maslaca
- 1/2 šalice kakao praha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 žlica javorovog sirupa (ili neki drugi tekući zaslađivač)
- 1/2 šalice bademovog napitka sobne temperature ili neki drugi biljni napitak
PRIPRAVA
Kalup za tart promjera 19 cm obložiti papirom za pečenje. Datulje namočiti u vreloj vodi 15-ak minuta. U sjeckalicu staviti bademe i kakao prah te izmiksati u mrvičastu smjesu. Dodati ocijeđene datulje i ulje te miksati dok ne dobijete smjesu koja se povezuje na pritiak. Prebaciti smjesu u kalup i utisnuti u podlogu i na rubove kalupa. U zdjelici pomiješati otopljeni kakao maslac, kakao prah, javorov sirup i vaniliju dok ne dobijete otopljenu čokoladu. U blender ubaciti tofu i napitak te izmiksati. Dok blender radi, postupno ulijevati otopljenu čokoladu i miksati sve dok se smjesa ne ujedini. Preliti preko pripremljene podloge i staviti u hladnjak na minimalno dva sata, a najbolje preko noći.
ZELENI SMOOTHIE
SASTOJCI
- 1 i 1/2 zaleđena banana
- 1 šaka špinata ili kovrčavog kelja
- 1/2 avokada, 1 žlica sjemenki konoplje
- 1 - 2 kapljice ekstrakta peperminta ili par listića svježe mente
- 1 šalica bademovog napitka ili vode
- sok pola limete
- 1 - 2 žlice zrna kakaa
PRIPRAVA
Sve sastojke, osim zrna kakaa, staviti u blender i izmiksati u gusti napitak bez komadića. Dodati zrna kakaa i još dvije-tri sekunde izmiksati.
NJOKI OD CVJETAČE
SASTOJCI
- 1 cvjetača (samo bijeli dio)
- 2 žlice zobenog brašna
- 3 žlice škroba od tapioke
- 1/2 žličice soli
PRIPRAVA
Na pari skuhati cvjetaču narezanu na komadiće. Pustiti da se malo ohladi, zatim prebaciti u čistu krpu/gazu. Zatvoriti sve strane te gnječiti rukama, odnosno istisnuti višak tekućine. Prebaciti "ižmikanu" cvjetaču u multipraktik i kratko miksati, dok se ne dobije jedna šalica pirea. Prebaciti u zdjelu, dodati brašno, škrob i sol te umijesiti u tijesto. Nemojte predugo mijesiti, dovoljno je da se ujedine sastojci i ne raspada se te da se održi kompaktnost (imajte na umu da će biti malo ljepljivije od klasičnog tijesta). Prebaciti na pobrašnjenu površinu, oblikovati kuglu i razrezati na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati u valjak i rezati njoke istih veličina. U velikoj posudi zakuhati vodu sa soli, staviti njoke (ne sve odjednom) i pustiti kratko da se skuhaju (40 - 60 sekundi). Kada se dignu na površinu, izvaditi ih u cjedilo i malo poškropiti uljem da se ne zalijepe. U tavu staviti maslac (veganski ili obični) te dodati nasjeckanu kadulju, kratko popržiti te ubaciti njoke i pržiti nekoliko trenutaka, dok ne dobiju hrskavu koricu. Ovaj postupak svakako preporučujem (inače su njoki prilično ljepljivi). Servirati samostalno ili uz dodatak omiljenog umaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....