S vrućim danima preporučuje se unos mnogo tekućine kao i lagana hrana bazirana na povrću i sirovim namirnicama. Zato su salate idealno rješenje, pogotovo ako ih napravite malo 'bogatije' i time dobijete samostalan obrok, a ne prilog standardnom jelu. Ako se grozite pomisli paljenja štednjaka, a još više uključivanja pećnice ovi će vam recepti zasigurno dobro doći, barem kao inspiracija za planiranje obroka.
Sve manje ljudi podnosi ovako ekstremne vrućine, koje nas svake godine naglo zadese - tako da nam se ni tijela nisu stigla priviknuti na povećane temperature. Stoga je još važnije pripaziti na prehranu, da organizam ne opteretimo masnom i začinjenom hranom.
Zeleno lisnato povrće, kao i neki začini, mogu djelovati kao dijuretik, ako vas zbog vrućine muči zadržavanje tekućine pogotovo u nogama i rukama.
Namirnica idealna za ljetne vrućine
Ako želite izbjeći unošenje mesa, pogotovo crvenog, kao i sireva koji mogu teško sjesti na želudac, a ne želite prehranu bazirati samo na žitaricama, idealna namirnica za 'pojačavanje' vaše ljetne salate je - tofu.
Još ga se naziva i sirom od soje, tofu može biti dimljeni ili svježi, u više varijanti mekoće, kao i s dodacima začina ili povrća - baš kao i sirevi.
Međutim tofu nije masna namirnica, mogu je konzumirati oni i oni kojima smeta laktoza, lagan je i zasitan i kao takav idealan za ove paklene vrućine koje su nas zatekle.
Tofu nije potrebno dodatno termički obrađivati (ako to ne želite), a dimljeni je idealan, jer mu ne treba ni dodatnih začina.
Donosimo recept ljetne salate s dimljenim tofuom, koje možete spraviti u kratkom roku, a varijacije na temu su neograničene, možete dodavati povrće (i voće) po svom ukusu ili prema onome što od namirnica imate kod kuće).
Zelena rapsodija s tofuom
Sastojci:
- Matovilac i rukola miks (može i bilo koja zelena i lisnata salata po izboru)
- Krastavac za salatu, 1 kom
- Avokado, 1 kom
- Pakiranje dimljenog tofua (oko 180 g)
- Crni sezam (može i obični)
- Pomelo, 3 velike kriške
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
- Sok limete (ili limuna, u slučaju da ne volite agrume možete koristiti neki ocat po izboru)
Priprava:
Listove salate operite pod mlazom vode i ostavite da se cijede, ako koristite neku drugu zelenu salatu kasnije ih usitnite. Krastavac narežite na tanke kolutove. Avokado i tofu narežite na kockice. Pomelo rastvorite i očistite, zatim natrgajte na sitnije komadiće. U zdjelu za salatu stavite sve sastojke, posolite, popaprite, pospite prstohvatom sezama. Začinite uljem i sokom limete (ili limuna, odnosno octom). Promiješajte i pustite da odstoji desetak minuta u hladnjaku. Poslužite svježe.