Splitski kuhar obožava bundevu jer uz to što je jedan od simbola jeseni, ima veliku nutritivnu vrijednost i primamljivog je izgleda. Donosimo njegov recept za juhu koju rado spravlja i svojim ukućanima, supruzi Katarini te jednogodišnjem sinčiću Gabrielu.
"Bundeva spada u izrazito zdravo i ukusno povrće, a velika joj je prednost što se može spravljati na mali milijun načina, kao osnova slanim, ali i slatkim kulinarskim kreacijama. Ja je volim u svim kombinacijama", kaže Stjepan Vukadin, splitski kuhar i jedan od članova žirija emisije "MasterChef", kojeg smo zamolili da nam otkrije njegovo omiljeno jesensko jelo.
Za chefa Vukadina je to juhica od bundeve. Brzo se, veli, spravlja, a ne zahtjeva puno namirnica. Mladi kuhar otkrio nam je da juhu od bundeve voli i njegov sinčić Gabriel, no uvjeren je da će ga brzo prihvatiti i sve domaćice koje još nisu isprobale ovo slasno jelo na žlicu. Naša je preporuka da Stjepanov recept nikako ne preskočite, tim više ako vam je za stolom jednako važan vizualni, kao i okusni doživljaj.
Nesuđeni svećenik Stjepan Vukadin: 'Već nakon dva mjeseca veze znao sam da ću oženiti Katarinu'
Krem juha od bundeve sa skutom i aromatiziranim krutonima
Sastojci (za 4 porcije):
- 500 g buče
- 2 luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 100 g skute
- domaći kruh ili tost
- 50 g peršina
- 1 režanj češnjaka
- 30 g bučinih sjemenki
- 4-5 žlica ulja od buče
- 1/2 litre povrtnog temeljca ili vode
- 5 10 g naribanog muškantnog oraščića
- pola limuna
- 2 žlice milerama
- 30 g maslaca
- sol i papar
Priprema:
Očišćenu bundevu isjeći na kockice i zajedno s usitnjenim lukom složiti u pleh. Začiniti maslinovim uljem, solju i paprom te peći u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 180 stupnjeva. Za to vrijeme na suhoj tavi tostirati sjemenke od buče. Kockice domaćeg kruha ili tosta pomiješati s mješavinom od peršina, češnjaka i ostatka maslinovog ulja koji treba skupa obraditi štapnim mikserom.
Potom ih zapeći u pećnici dok krutoni ne uhvate boju i postani hrskavi. Skutu, mileram i limun izraditi u kompaktnu smjesu. Bundevu iz pećnice prebaciti u lonac, podliti s malo bućinog ulja te dinstati 7-10 minuta. Kad je dinstanje gotovo, podliti temeljcem i pustiti da kuha od 30 do 40 minuta. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodati par kapi limuna i korice te maslac. Za kraj sve izraditi sa štapnim mikserom.
Serviranje:
U duboki tanjur prvo staviti žlicu smjese od skute i milerama. Potom uliti juhu te na vrh dodati par bučinih sjemenki, malo krutona i sve skupa završiti s bučinim uljem.
Savjet Stepana Vukadina
Ako ne želite da vam juha bude preslatka, možete je razblažiti krumpirom tako da omjer bude 70 posto buče naspram 30 posto krumpira. Krumpir se dodaje u lonac s pečenom bundevom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....