O prednostima i izazovima života na farmi govori Mario Krog, koji se iz Zagreba preselio u Gornju Pačetinu i pokrenuo vlastiti brend mliječnih proizvoda - glavnih aduta njegovih deserata.
Kada se stigne na imanje Marija Kroga u Gornjoj Pačetini, poprilično je jasno čime ga je očarao život u zagorskom selu, daleko od užurbanosti i stresnog gradskog ritma. Mir, priroda, životinje i drvena kuća kao iz bajke - to je svakodnevica 31-godišnjaka koji je napustio posao u televizijskoj produkciji u Zagrebu i napravio vlastitu farmu. O tome je, kaže, oduvijek sanjao, a u posljednjih šest godina već je okupio veliku družinu - uz dvije krave i četiri telice, tu su i jarac Zoran, dvije koze i mali bijeli poni, a ima i 16 mačaka od kojih većina preferira život u staji. Mario Krog na svom se imanju bavi proizvodnjom mlijeka, jogurta, kefira, sireva, mliječnih sladoleda i zamrznutih voćnih jogurta brendiranih pod nazivom Milk bar.
- Oko mojih kravica uvijek ima posla, a treba mlijeko i preraditi u sve proizvode koje dostavljamo našim kupcima na kućnu adresu. Prvo sam uzgajao patke, pa koze, a posljednjih godinu dana sam krenuo s kravama. Uzgoj pataka mi je bio prekompliciran, koze ne daju dovoljno mlijeka, a kravice su pun pogodak - kaže Mario kojeg se nedavno moglo vidjeti i kao sudionika u RTL-ovoj gastro emisiji “Večera za 5 na selu”. Završio je, doduše, na drugom mjestu, ali sve je oduševio jelima od domaćih proizvoda i ljepotom svog imanja.
Sve je prirodno
U sklopu drvene kuće, koja je kupljena u susjednom selu, rastavljena i ponovno sastavljena na njegovom zemljištu, Mario ima malu siranu i hladnjaču, privatni stambeni dio i veliku ostakljenu prostoriju u kojoj se nalaze ručno napravljena kuhinja s otokom, krušna peć i veliki stol za blagovanje.
Čitajte i: Toliko jednostavni da ih mogu naučiti djeca! Donosimo recept za najbolje muffine ‘u svemiru‘
- Kada se ovdje okupe moja obitelj i prijatelji, uvijek se nešto kuha. Roštilj ne pečemo vani, već ga pripremamo u zidanoj krušnoj peći i zato se kod mene najviše roštilja - zimi. Bude tu domaćeg mesa, ribe, a na grillu redovito završi i moj sir - kaže Mario koji je o kuhanju najviše naučio od mame i bake, kuharice starog kova, baš po njegovom guštu. Mama, kaže, kuha pomalo dijetno, a on najviše voli meso pripremljeno s domaćom masti ili “u saftu”, pečene krumpiriće, zagorsku bijelu palentu, mlince i - slatko. Zato u svojoj ponudi ima više od trideset voćnih jogurta, pa čak i čokoladno mlijeko, a uskoro planira napraviti slatki desert od riže na mlijeku.
- Kod nas je sve prirodno. I moji jogurti su bez konzervansa i umjetnih bojila, samo mlijeko s jogurt kulturama, voće i šećer. Jer kakav bi to bio voćni jogurt da nije sladak - kaže Mario, koji zbog posla na farmi ne kuha svaki dan, ali si nakon napornog radnog dana uvijek pripremi neku slasticu. Najčešće su to američke palačinke koje priprema u električnom pekaču za vafle jer su tako lijepo oblikovane, brzo pečene i primamljivo hrskave, a za nadjev ne treba brinuti jer su mu pri ruci uvijek njegovi voćni sladoledi.
Težačka šalata
Sastojci
- 150 g listova maslačka (regmeta),
- 2 jaja,
- 100 g domaćeg špeka,
- 100 g grill sira,
- sol,
- bučino ulje,
- jabučni ocat
Priprava
Salatu oprati i usitniti. Skuhati jaja na tvrdo. Špek narezati i prepeći na tavi dok ne postane hrskav. Sir prepeći na grill tavi s obje strane. Sve posložiti i začiniti.
Saft sa žgancima
Sastojci
- 500 g teletine,
- 2 glavice luka,
- 300 ml domaćeg jogurta,
- žlica škrobnog brašna,
- 2 žlice masti,
- 350 ml telećeg temeljca,
- 300 g bijelih žganaca,
- papar,
- sol,
- crvena paprika
Priprava
Na masti propirjati narezani luk, dodati meso narezano na kockice, posoliti, podliti temeljcem i pirjati oko sat vremena. U zdjeli promiješati jogurt, papriku, papar i škrob te umiješati u saft. Prokuhati još par minuta. Žgance kuhati u posoljenoj vodi sa žlicom masti uz stalno miješanje oko pola sata. Servirati sa saftom.
Ljubičaste palačinke
Sastojci
- 2 jaja,
- 2 - 3 žlice vanilin šećera,
- 300 ml domaćeg jogurta,
- 1 žlica praška za pecivo,
- 150 g glatkog brašna,
- sladoled od borovnice
Priprava
Pjenasto umutiti jaja i šećer te polako dodavati ostale sastojke. Smjesu za palačinke peći u pekaču za vafle ili na tavi. Poslužiti sa sladoledom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....