VEDRAN PETEH/CROPIX
prvi pobjednik masterchefa

Profesor i ‘učenik‘ osmislili kuharicu s brzim i lakim receptima koji pomažu u otklanjanju kroničnih tegoba

Prvi pobjednik ‘MasterChefa’ Šime Sušić i Damir Jelenski, koji mu je u gimnaziji predavao geografiju, autori su knjige ‘Alka 75’ s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet.

Prvi pobjednik ‘MasterChefa’ Šime Sušić i Damir Jelenski, koji mu je u gimnaziji predavao geografiju, autori su knjige ‘Alka 75’ s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet.

Ovo je zapravo više vodič kroz zdravu i izbalansiranu prehranu nego klasična knjiga recepata, kaže za knjigu “Alka 75 - kuharica u ravnoteži” Damir Jelenski, profesor geografije, ravnatelj zagrebačke gimnazije “Tituš Brezovački”, strastveni kuhar i promotor zdrave prehrane.

Realizirao ju je uz pomoć Šime Sušića, svog bivšeg učenika, a danas kolege i profesora geografije, poznatog kao prvog pobjednika “MasterChefa”.

Čitajte i: Jozefina Birindžić o kuhanju u showu i kulinarskim nezgodama: ‘U kuhinji se još mjesecima osjećao miris paljevine‘

Damir Jelenski napisao je teoretski dio, a Šime Sušić svoje je recepte prilagodio njegovoj teoriji.

- Na ideju o prehrani kao prevenciji od bolesti i sredstvu za podizanje imuniteta došao sam još 2012., kada je član obitelji obolio od karcinoma. Počeo sam proučavati razne vrste prehrane kao pomoć u liječenju, no ubrzo sam shvatio da hrana, doduše, ne može biti lijek protiv karcinoma, ali može biti odlična prevencija za razne druge bolesti. Brzo učim i pročitao sam tonu knjiga o prehrani i nutricionizmu te došao do spoznaje da je naš organizam u najboljem balansu ako jedemo 75 posto alkalnih namirnica i 25 posto kiselih. Odatle i naziv naše knjige. No, svakom bih prvo preporučio da napravi test na intoleranciju za hranu. To je jako važno jer možda neke zdrave namirnice vašem organizmu rade više štete nego koristi - govori Jelenski, koji je svoju ideju ubrzo predstavio svom kolegi Šimi Sušiću, a on se s veseljem prihvatio pripremanja finih jela jer obojica tvrde da zdravo može biti i ukusno.

image
Juha od koprive
VEDRAN PETEH/CROPIX

Juha od koprive

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 300 g koprive
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 luka
  • komadić korijena celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • 1 mrkva
  • ulje sezama
  • tostirane sjemenke sezama
  • kockica maslaca

PRIPRAVA

Oprati koprivu i odvojiti listove od stabljike. Zakuhati temeljac i maknuti s vatre. U njega uroniti listove koprive i ostaviti da se moče kako bi se juha aromatizirala. Za to vrijeme na maslacu zažutiti narezani luk i celer te nakon nekoliko minuta dodati češnjak.

Iz temeljca izvaditi koprivu, njime podliti luk, celer i češnjak te dodati krumpir i mrkvu narezane na kockice. Kuhati na laganoj vatri dok krumpir i mrkva ne omekšaju. Ugasiti vatru, dodati koprivu i sve razraditi štapnim mikserom kako bi se dobila krem juha. Prije serviranja dodati nekoliko kapi sezamovog ulja i prepržene sezamove sjemenke.

Čitajte i: Napustio Zagreb i u zagorskom selu ostvario veliki san: Tri recepta vlasnika malene farme s velikim delicijama

image
Losos s proljetnim povrćem
VEDRAN PETEH/CROPIX

Losos s proljetnim povrćem

SASTOJCI (ZA 1 OSOBU)

  • 150 g lososa
  • 100 g uzgojenih šparoga
  • 100 g poriluka
  • 100 g mlade mrkve
  • 1 glavica mladog češnjaka
  • sjemenke piskavice
  • listići tostiranog badema
  • jogurt, kopar, hren
  • sol, papar
  • maslac
  • maslinovo ulje

PRIPRAVA

Mrkvu oguliti, začiniti maslinovim uljem, dodati sol, papar, mladi češnjak u ljusci i sjemenke piskavice, zamotati u masni papir i peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Poriluk narezati na polumjesece i kratko propirjati na maslacu i maslinovom ulju. Na grill tavi kratko zapeći šparoge i začiniti. Od jogurta, naribanog hrena i svježeg kopra napraviti umak za losos. Losos ispeći na tavi na otopljenom maslacu, sa svake strane oko tri minute. Losos servirati s povrćem i umakom. Poslužiti uz proljetnu salatu po želji.

Linker
22. studeni 2024 22:18